REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maišai permirkusios tvarsliavos, naudotų švirkštų, kitokių pavojingų medicininių atliekų iš Respublikinės Šiaulių ligoninės nugabentos prie neveikiančios utilizavimo gamyklos Vilniuje ir paliktos sunkvežimyje. Pavojingų medicininių atliekų šalyje nebėra kur dėti. Prie Šiaulių pastatytas deginimo įrenginys antra savaitė yra išjungtas. Ar infekuotos atliekos, amputuotos galūnės neatsidurs sąvartynuose?

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinis skandalas

Gegužės 17-osios vakarą neplanuotai buvo išjungtas pavojingų atliekų deginimo įrenginys, esantis netoli Šiaulių, Aukštrakiuose. Valstybinės reikšmės atliekų tvarkymo objekto bandomąją eksploataciją sustabdė statybų vykdytojai – italų įmonė „Hafner Srl“ ir bendrovė „Senovė“, veikiančios jungtinės veiklos pagrindu. Šios įmonės įrenginį statė ir ruošė perduoti eksploatuoti bendrovei UAB „Toksika“.

REKLAMA

Įrenginio bandymų ir derinimų metu planuota sėkmingai sudeginti 4000 tonų atliekų ir tada jį perduoti eksploatuoti. Tačiau baigiamieji derinimo darbai įstrigo, sukeldami valstybinės reikšmės skandalą. Jo priežastis – rangovų konfliktas su užsakovu.

„Šiaulių krašto“ žiniomis, statytojai pageidauja nutraukti bandymus ir įrenginį perduoti užsakovui, o užsakovas reikalauja rangovą laikytis sutarties ir bandymų metu sudeginti numatytą kiekį atliekų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sidabrinę sutartį“ skaito skirtingai

„Su rangovais buvome pasirašę vadinamąją Sidabrinės knygos sutartį – objekto statyba „iki rakto“. Tačiau rangovas sutarties nesilaiko. Vien įrenginio eksploatacinių bandymų stabdymo faktas – grubus sutarties pažeidimas“,– situaciją „Šiaulių kraštui“ komentavo UAB „Toksika“ generalinis direktorius Ramūnas Pečiulevičius.

UAB „Toksika“ išsiuntinėjo pranešimus medicininių atliekų surinkėjams apie nutraukiamą atliekų priėmimą, nepaaiškindama, kada įrenginys vėl veiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prognozuoti sunku, tai nėra privatus verslas“, – sakė „Toksikos“ vadovas.

Italų įmonė „Hafner Srl“ „Šiaulių kraštui“ į klausimus dėl išjungto įrenginio neatsakė nė per kelias dienas.

Prie „Senovės“ tiksi bomba

Medicininių atliekų surinkimu ir tvarkymu užsiimanti uždaroji akcinė bendrovė „Senovė“, neturėdama kur sandėliuoti iš Šiaulių ligoninės atvežtų atliekų, praėjusią savaitę jas tebelaikė sunkvežimiuose prie nebeveikiančios, bendrovei priklausančios atliekų deginimo gamyklos Vilniuje.

REKLAMA

„Tai yra ekologinė bomba, – „Šiaulių kraštui“ sakė bendrovės „Senovė“ plėtros direktorė Rima Lesnikauskienė. – Protingoje visuomenėje tokia situacija būtų laikoma katastrofa – šalyje nėra tokioms atliekoms saugoti tinkamų saugyklų.“

Ji tvirtino, kad šiltuoju metų laiku medicinines atliekas nešaldomoje patalpoje yra leistina laikyti 48 valandas, o žiemos metu – 72.

„Mūsų mašinos yra su šiokia tokia šaldymo įranga, tačiau tai ne išeitis. Kur tas atliekas dėti, aš nežinau“, – sakė Rima Lesnikauskienė, įsitikinusi, kad dėl deginimo įrenginio sustabdymo atsakomybę turinti prisiimti „Toksikos“ vadovybė.

REKLAMA

Pateks į sąvartynus?

Bendrovei „Senovė“ priklausanti pavojingų atliekų deginimo gamykla Vilniuje dėl aplinkos taršos buvo uždaryta pernai.

„Kol naujieji deginimo įrengimai sustabdyti, Aplinkos ministerija bent duotų leidimą atliekas deginti čia“, – užsiminė „Senovės“ plėtros direktorė ir nuogąstavo: – Jei taip ilgai tęsis, gali nutikti kaip prieš porą metų – į buitinių atliekų sąvartyną su medicininėmis atliekomis pateko ir amputuota žmogaus koja“.

Aplinkos ministerija – apie televizorius

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Vilma Karosienė „Šiaulių kraštui“ tvirtino neturinti svertų paveikti neprognozuojama tapusios medicininių atliekų kaupimo situacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu aš gaminu televizorius ir turiu tam tikrų gamybos atliekų, neinu į ministeriją ir nesakau: aš neturiu kur jų laikyti, pasiimkite. Taip ir su ligoninėm – jos pačios turi spręsti kur dėti medicinines atliekas“, – Atliekų departamento poziciją išdėstė valstybinės institucijos, atsakingos už atliekų tvarkymo sistemos sukūrimą ir priežiūrą vadovė V. Karosienė.

Direktorės įsitikinimu, besikaupiančios medicininės atliekos yra ne Aplinkos ministerijos problema.

Atliekos – surinkėjų rūpestis?

„Pirmadienį (šiandien – red.past.) su Ūkio ministerijos ir Aplinkos ministerijos atstovais tikimės išsiaiškinti, kada atliekų deginimas bus atnaujintas, – „Šiaulių kraštui“ sakė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis. – Dėl įrenginio kokybės kilo juridinių ginčų tarp statytojų ir užsakovų“.

REKLAMA

Viceministras patikino, kad ligoninės atliekas dar gali kaupti pora savaičių.

„Šių atliekų surinkimu užsiimančios įmonės privalo vykdyti savo sutartinius įsipareigojimus gydymo įstaigoms. Ūkio ministerija neprisiima atsakomybės už medicininių atliekų tvarkymą. Jeigu jų naikinimo galimybės nėra Lietuvoje, įmonės privalo užtikrinti saugų tokių atliekų utilizavimą užsienyje“, – sakė ūkio ministras Rimantas Žylius.

Su tokiais reikalavimais nesutinka „Šiaulių krašto“ kalbintos atliekas surenkančios įmonės. Esą vežti pavojingas atliekas į kitą valstybę būtų per brangu. Kai kurie atliekų rinkėjai tvirtina, kad šiuo metu net darbuotojus išleido atostogų.

REKLAMA

Seimo kontrolierius ėmėsi tyrimo

Dėl medicininių atliekų naikinimo problemų Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius pradėjo tyrimą. Pasak R. Valentukevičiaus, jeigu ir toliau į šią problemą bus žiūrima pro pirštus, kyla grėsmė, kad sukauptos medicininės atliekos, kuriose gali būti toksinių medžiagų, sunkiųjų metalų, įvairių mikroorganizmų, gali būti pradėtos šalinti kartu su buitinėmis atliekomis. Tai sukeltų neigiamą poveikį aplinkai, žmonių ir gyvūnų sveikatai.

Faktai:

* Deginimo įrenginio paleidimo-derinimo darbai Aukštrakiuose pradėti 2010 lapkričio 21 d. Jų metu planuota sudeginti apie 4000 tonų kenksmingų atliekų.

* Skaičiuojama, kad Lietuvoje kasmet yra sukaupiama apie 100 tūkstančių tonų pavojingų atliekų, gamykloje prie Šiaulių jų ketinta sudeginti 8000 tonų per metus.

* UAB „Toksika“ pagrindinis akcijų turėtojas – valstybė, valdytojas – Ūkio ministerija.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų