REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zimbabvės diktatoriaus Roberto Mugabe samdomam kankintojui leista gyventi Britanijoje. Imigracijos tribunolas išsiaiškino, kad Phillip Machemedze atliko žiaurius sužalojimus Mugabės oponentams.

REKLAMA
REKLAMA

Jis buvo apimtas „žiauraus smurto“ protrūkio, kas pasireiškė žandikaulio sumušimu replėmis, dantų rovimu ir kitais žiauriais aktais. Imigracijos ekspertai tikino, kad jis negali būti deportuotas, neva grįžęs į Zimbabvę jis gali būti sugautas ir taip pat išniekintas.

REKLAMA

Ph. Machemedze buvo vyriausiojo partijos Zanu-PF ministro apsauginis, R. Mugabe centrinės Intelligence organizacijos narys. Šalyje jam „prilipdyta“ kankintojo etiketė, jis atliko daug šiurpinančių nusikaltimų. Vienai aukai ištraukė dantį replėmis ir sužalojo žandikaulį, kitas ūkininkas, Demokratinio judėjimo šalininkas buvo nukrėstas elektros ir mušamas, kol praras sąmonę. Dar viena auka MDC narė, buvo nuvesta į požeminį rūsį ir nuoga mušama iki žaizdų. Ph. Machemedze prisipažįsta vėliau pylęs druskos ant žaizdų. Jis taip pat nurengė vieną vyrą nuogai ir privertė jį mylėtis su dukromis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Zimbabvės į Britaniją su lankytojo viza jis išvyko 2000 metais, po aštuonerių metų jis deklaravo savo gyvenamąją vietą Bristolį, kuriame gyveno su žmona Febbie ir dukra. Kiti du vaikai liko Zimbabvėje. Jo nusikaltimai buvo tokie žiaurūs, kad jam buvo uždrausta prašytis prieglobsčio.

Bet teisėjai įsakė, kad jis negali būti deportuotas, nes tikėtina kad bus kankinamas dar neprasidėjus teismui, o tai pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją. Teisėjas David Archer sakė: “Atmetu jo prašymą prieglobsčio suteikimui, jis smurtavo prieš žmoniją, atliko siaubingus smurto aktus. Bet jeigu jį grąžinsime į Zimbabvę bus nusižengta žmogaus teisių antrajam ir trečiajam straipsniams. Jais remiantis be teismo žmogus negali būti grąžinamas į šalį kur, tikėtina, patirs smurto egzekucijas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Mugabe centrinė Intelligence organizacija buvo apkaltinta smurtavimu prieš politinius oponentus Zimbabvėje. 80 žmonių buvo nužudyti, 90 nukankinti. Ministrai gavo prašymą suimti daugiau nei 350 įtariamų nusikaltėlių gyvenančių Britanijoje. Iš jų 75 iš Afganistano, 73 iš Šri Lankos, 39 iš Ruandos ir 32 iš Zimbabvės.

Home Office atstovas sakė esąs nusivylęs vyriausybe ir kalbėjo taip:

„Mes svarstome individualius atvejus dėl jų prieglobsčio, bet vyriausybė mano, kad Jungtinės Karalystės neskirtos karo pabėgėliams ir nusikaltėliams. Tiems, kuriems nereikia apsaugos siūlome išvykti savanoriškai, tie kurie susilaiko - išvykti bus priversti. “

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų