REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną savaitę daugiau nei  1000 lietuvių apsilanko Romoje. Nėra ko stebėtis – tris kartus per savaitę į Romą kyla Wizzair, lygiai tiek pat – Ryanair. Viso – apie 1110 vietų lėktuvuose, kurias kaip mat išperka apsilankyti šiame mieste norintys turistai iš Lietuvos. Makalius.lt pristato trumpą gidą – kas, kur, kodėl ir už kiek.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytinos vietos

Romos Koliziejus. Populiariausias lankytinas objektas Italijoje.

Koliziejus dar kitaip vadinamas Akropoliu – didžiausias Romoje amfiteatras, seniausias pasaulyje (pastatytas I amžiuje). Garsėjo gladiatorių kovomis. Koliziejumi vadinamas nuo VIII amžiaus.

REKLAMA

Užbaigtas Koliziejus tapo didžiausiu Romos imperijos pastatu. Tai didžiulis elipsės formos statinys, kurio ilgis siekia 185 metrus, plotis 156 metrus, o jis užima 24tūkst.kv.m. teritoriją. Išorinės Koliziejaus sienos aukštis siekė 48 metrus;,  jos perimetras – 545 metrai. Įdomiausia, kad šios sienos akmenys buvo sujungti be cemento, bet sutvirtinti 300 tonų geležinių gnybtų.

2007 m. Romos Koliziejus buvo įtrauktas į įspūdingiausių šiuolaikinio pasaulio statinių sąrašą, vadinamu Naujieji septyni pasaulio stebuklai.

REKLAMA
REKLAMA

2010 m. rugsėjo mėnesį miesto valdžia nusprendė atidaryti visuomenei Koliziejaus požemius ir leisti juose lankytis turistams pirmą kartą istorijoje.

Anksčiau virš koliziejaus būdavo ištempiamas Velarijus – tai toks milžiniškas drobės gabalas, apsaugantis gladiatorių kautynių žiūrovus nuo saulės. Jis buvo viršutiniame aukšte ištempiamas ant stiebų ir lynais pririšamas prie stulpų išorėje.

Tiems, kam pasidarydavo bloga, tekdavo naudotis Vormitorijais – tai išėjimai, įrengti prie kiekvienos tribūnos.

Koliziejaus fasadas dabar yra tik dalinis – jis buvo išgraibstytas renesanso laikais. Išplėšti iš fasado akmenys buvo panaudoti kai kurių rūmų ar tiltų Romoje statybai, taip pat Šv. Petro bazilikos statybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilieto kaina: 13,50 eur, studentams – 9 eurai. Šis bilietas galios norint apsilankyti Palatino kalvoje ir Romos forume. Bilieto galiojimo trukmė – 2 dienos. Kadangi vasarą prie įėjimo nusidriekia milžiniškos eilės, bilietą į Koliziejų galima įsigyti internetu: www.ticketclic.it .

Palatino kalva

Tai vieta, kur buvo įkurta Roma. Tai buvo aristokratų ir valdovų rajonas. Tai viena iš septynių kalbų, ant kurių išsidėstęs senovinis Romos centras. Koliziejuje įsigytas bilietas mums suteikia teisę čia nemokamai patekti ir apžiūrėti įspūdingius architektūrinius paminklus.

REKLAMA

Romos forumas

Romos Forumas (it. Foro Romano) yra didelis architektūrinis ansamblis, išsidėstęs tarp Romos Kapitolijaus kalvos, Palatino kalvos ir Koliziejaus. Beveik visi čia esantys pastatai siekia Romos respublikos laikus. Ankstyvosios Respublikos laikais forumas buvo chaotiška vieta su maisto prekystaliais, viešaisiais namais, šventyklomis ir senato posėdžių sale.

II a. pr. m. e. buvo nuspręsta, kad Romai reikia tinkamesnio centro, todėl vietoj maisto prekybos vietų forume atsidaro verslo centrai ir teismai.

Circus Massimus

Tai buvo lenktynių vieta, vyko žirgų ir vežimų lenktynės, sporto varžybos, žvėrių kovos.

REKLAMA

Kapitolijaus kalva

Tai buvo senovės romėnų religinio ir politinio gyvenimo centras, nuo seniausių laikų čia buvo įsikūrusi šio miesto valdžia. Dabar tai – įspūdingų ir žymių pastatų vieta.

Panteonas

Pastatytas 118-aisiais metais. Panteonas turėjo pakeisti čia stovėjusią šventyklą.  Kupolas buvo suformuotas liejant betoną ir jį maišant su tufu ir pemza ant laikino medinio karkaso. Cilindro, remiančio kupolą, sienos storis – 6 metrai. Kupolas buvo montuojamas iš tuščiavidurių dėžučių, siekiant sumažinti jo svorį. Marmurinės grindys buvo restauruotos 1873 metas, bet išsaugotas jų pirminis pavidalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rafaelio antkapis – čia po Lorenzetto Madonos skulptūra palaidotas šis žymus dailininkas.

Piazza Navona

Ištįsusi ovalo formos aikštė yra vienas populiariausių Romos kampelių. Aikštė plyti virš Dominiciano antikinio stadiono. Aikštėje yra keturi fontanai, todėl vaikštant po ją, viskas atrodo itin gyvybingai.

Aikštėje dominuoja baroko stilius. Iki 19 amžiaus aikštė kasmet patvindavo, nes užsikimšdavo fontanų nutekėjimų angos.Turtuoliai po aikštę važinėdavosi vežimais ir taškydavosi vandeniu. Šioje aikštėje taip pat įsikūrusi Brazilijos ambasada.

REKLAMA

Fontana di Trevi

Trevi fontanai pastatyti Kvirinalio rūmų gale. Tai didžiausias ir garsiausias Romos fontanas.Centrinės fontano figūros vaizduoja Neptūną, apsuptą dviejų tritonų.

Trevi fontanas populiarus ne tik dėl savo skaidraus vandens, bet ir dėl legendos, kuri byloja, kad norint sugrįžti dar kartą į Romą, būtina per kairį petį su dešine ranka atsigręžus nugara į fontaną mesti monetą.

Ispanijos aikštė

Šios aikštės pavadinimas nurodo į greta esančią Ispanijos ambasadą. Palmėmis apsodinta aikštė yra viena gyviausių visame mieste. 18 a. čia dažnai lankydavosi anglų aristokratai ir turtuoliai iš Šiaurės Europos.

REKLAMA

17 amžiuje čia buvo pastatyti rūmai Ispanijos atstovybei prie Šventojo sosto, ir ši teritorija buvo priskiriama Ispanijai.

18-19 amžiuje aikštėje buvo įsikūrę viešbučiai, skirti aristokratams, turtingiems turistams. Čia apsistodavo ir menininkai, rašytojai bei kompozitoriai. Aikštėje yra kukliausias Romos barokinis fontanas, kurį suprojektavo Berninis.

Piazza del Popolo

Kitaip vadinama žmonių aikštė. Čia yra žymus Egipto obeliskas.

Šioje aikštėje vykdavo viešos egzekucijos ir įvairios šventės, bet nuo 1811 metų ji buvo paversta elegantišku skveru. Taip pat čia yra keturi egiptietiški liūtai – fontanai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piazza della Repubblica

Šioje aikštėje 19 amžiuje tarp pastato kolonadų buvo įsikūrusios prabangios parduotuvės. Dabar čia yra bankai, kavinės, kelionių agentūros.

Vatikanas

Šioje vietoje buvo nukankintas ir palaidotas Šv.Petras, o Vatikanas tapo jo įpėdinių popiežių rezidencija. Čia priimti sprendimai lėmė Europos likimą. Didingą Šv.Petro baziliką lanko piligrimai iš viso pasaulio. Prie bažnyčios stovinčiuose Popiežiaus rūmuose yra Michelangelo dekoruota Siksto koplyčia.

Vatikanas kaip atskira valstybė buvo pripažinta 1929 metais.

Šv. Petro bazilika

Katalikų šventovė, krikščionybės epicentras. Įsikūrė 2 amžiuje. Pirmoji bažnyčia čia buvo pastatyta 324 metais, o XVI amžiuje ji išaugo į įspūdingą baziliką, papuoštą Michelangelo kupolu. Įdomus dalykas – šios bazilikos kupolas yra 136 metrų aukščio, o popiežiaus altorius bazilikoje išliko lygiai toks pat, koks ir buvo pastatytas XVI amžiuje.

 

Nakvynė Romoje

Vasaros metu viešbučiai Romos centre yra ypatingai brangūs, bet galima rasti nemažai gerų pasiūlymų viešbučiams atokesnėse vietose, tačiau su puikiu susisiekimu metro linijomis. Viešbučių paiešką rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų