REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švytinti šypsena be didelių išlaidų

Žmonės sugalvojo įvairių būdų, kaip pasipuošti švytinčiomis šypsenomis be didelių išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Daugybė tam tinkamų priemonių – jūsų virtuvės spintelėje.

Vienas paprasčiausių būdų džiaugtis baltais dantimis – atidžiai laikytis kasdienės burnos higienos. Išsivalykite dantis atsikėlę ryte, prieš eidami miegoti vakare ir po kiekvieno valgio. Kasdien pagargaliuokite burną higieniniu skysčiu ir išsivalykite tarpdančius siūlu. Visada švarūs dantys – pirmas žingsnis švytinčios šypsenos link, tad nenumokite ranka į higienos įpročius. Galite naudoti dantų pastą, kurioje yra fluorido – tokios paprastai pasižymi balinančiu poveikiu. Ilgai vartojamos balinančios dantų pastos gali pašviesinti dantis maždaug dviem tonais.

REKLAMA

Dauguma mūsų nesusimąsto, kad dantys taptų šviesesni ir šiek tiek pakeitus kasdienius įpročius – geriant mažiau limonado, kavos ir arbatos, o šiuos gėrimus pakeičiant tyru vandeniu. Šie gėrimai, ypač pasaldinti, daro didžiulę žalą dantų sveikatai, juose gali atsirasti skylių, o burnos kvapas – suprastėti. Maža to, jie taip pat padaro dėmių ant dantų paviršiaus, todėl jie tampa gelsvi ir nelygūs.

Vieni didžiausių burnos higienos „kenkėjų“ – cigaretės ir kramtomasis tabakas. Šių įpročių reikėtų atsikratyti ne tik dėl prastos dantų spalvos, bet ir dėl didelės grėsmės sveikatai. Daugumos rūkorių dantys – itin geltoni, dėmėti. Net jei šie juos kruopščiai valosi, spalva neskaidrėja.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas ūkiškų būdų balinti dantis – valyti juos su sodos ir peroksido mišiniu kartą per porą savaičių. Iš pradžių reikia išsivalyti dantis įprasta dantų pasta, o tada atsargiai nušveisti juos trupučiu sodos ir peroksido (taip pat į mišinį galima įdėti itin smulkios jūros druskos).

Atlikdami šią procedūrą būkite itin atsargūs, kad nepažeistumėte dantenų.

Kai išsivalysite dantis, gerai išskalaukite burną vandeniu. Neatlikite šios procedūros per dažnai, nes jei piktnaudžiausite, galite pažeisti dantų emalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liaudyje paplitę būdai šviesinti dantis citrinos žievele ar trintomis braškėmis gali būti veiksmingi, bet geriau jų nesiimti, nes rizikuojate nepataisomai pažeisti dantų emalį.

Dantų balinimo procedūros

Profesionalus dantų šviesinimas – tai balinimas, kuris pakeičia emalio spalvą ir pašalina paviršiaus ir vidines dėmes. Kai kurios balinimo procedūros prieinamos tik odontologijos kabinetuose, kitas galima atlikti namų sąlygomis. Chemikalas, kuriuo balinami dantys, paprastai yra karbamido peroksidas. Skirtinguose produktuose jo koncentracija taip pat skirtinga.

REKLAMA

Balinimas odontologijos kabinete

Odontologas balinamąsias priemones derina su lazeriu arba šviesa, kad procesas pagreitėtų. Vienas vizitas trunka nuo pusvalandžio iki valandos, tačiau jų gali prireikti kelių. Gydytojas paprastai apsaugo dantenas su specialiu geliu ar „skydu“, o tada ant dantų tepa balinamąjį agentą.

Baliklis, naudojamas dantų balinimo kabinetuose, paprastai yra stipresnis nei tas, kurio galima nusipirkti vaistinėse.

Odontologas taip pat gali įteikti jums rinkinį su forma dantims ir geliu, kuriame yra baliklio. Kai kuriuose kabinetuose formos gaminamos pagal individualius dantis. Šiuose rinkiniuose – mažesnės baliklio koncentracijos gelis. Gydytojas jums pasakys, kada ir kaip ilgai jį naudoti.

REKLAMA

Parduotuvėse prekiaujama panašiais rinkiniais, jų kainos – skirtingos.

Svarbu pastebėti, kad išbalinti galima ne visus dantis.

Geltoni dantys paprastai tampa balti. Parudę dantys gali pabalti, bet bus kiek gelsvi. Pilki dantys gali ir visai neišsibalinti. Odontologas pasakys, kokio rezultato galima tikėtis jūsų atveju.

Dantų balinimas gali turėti pašalinį poveikį. Kartais jie tampa itin jautrūs, bet tai paprastai praeina, kai baigiate gydymą. Netinkama dantų forma gali pažeisti dantenas.

Atminkite, kad dantų balinimas – ne amžinas. Jūsų dantys ilgainiui vėl įgis nepageidaujamą spalvą, ypač jei nesilaikysite burnos higienos ir netinkamai maitinsitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dantų pastos iš žolelių

Ajurvedos sveikatingumo sistemoje yra užfiksuoti keli dantų sveikatai ir baltumui palaikyti tinkami augaliniai preparatai.

Arabinė akacija. Senovės indai dantų higienai naudodavo šio medžio šakeles. Taninas, kurio turi šis augalas, efektyviai balina dantis. Šio medžio anglis, sumaišyta su paskrudintu alūnu ir druska, gali būti naudojama vietoj įprastos dantų pastos.

Šventasis bazilikas (tulsi). Jo lapai sudžiovinami saulėje ir sutrinami į miltelius. Tada jais galima valytis dantis. Šventasis bazilikas ne tik balina dantis, bet ir naikina bakterijas bei stabdo dantenų kraujavimą.

REKLAMA

Indinis nimbamedis (neem). Tai – veiksmingas antiseptikas, iki šių dienų jo šakelės Indijoje naudojamos dantims valyti. Šio medžio aliejus turi antiseptinių ir kraujavimą stabdančių savybių, kurios gali padėti atsikratyti blogo burnos kvapo ir panaikinti bakterijas.

Bengalinis fikusas (Banyan). Dantų priežiūrai naudojamos šio augalo viršutinės šakelės. Jos turi balinančių dantis ir apsaugančių dantenas savybių.

Įspėjimas!

Rūgštinės medžiagos – actas ar citrinų sultys – gali pažeisti dantų emalį, sujautrinti dantenas ir sudirginti burnos audinius. Naudojant šias medžiagas, svarbu nepersistengti.

REKLAMA

Naudingi patarimai

Nustokite gerti limonadą, arbatą ir kavą. Šie gėrimai kenkia dantims ir gadina jų spalvą. Vietoj jų gerkite vandenį.

Nustokite rūkyti. Tabakas ne tik sukelia daugybę sveikatos problemų ir grėsmių, bet ir gadina dantų išvaizdą.

Valgykite vaisių ir daržovių. Salierai, agurkai, brokoliai, ananasai šalina dėmes nuo dantų. Be to, jie naudingi jūsų organizmui.

Vienas geriausių būdų džiaugtis šviesesniais dantimis – nuolatos kruopščiai rūpintis burnos higiena. Dantis reikia valytis ryte, vakare ir po kiekvieno valgio. Kasdien išsivalyti tarpdančius siūlu, skalauti burną antibakteriniu skysčiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudokite balinamąją dantų pastą su fluoridu.

Jos paprastai vienu ar dviem tonais pašviesina dantų spalvą, ypač naudojamos ilgiau.

Išsivalykite dantis sodos ir peroksido mišiniu. Peroksidas turi balinamųjų savybių ir yra švelni rūgštis. Tačiau to nereikėtų daryti dažnai, nes galite pažeisti dantų emalį.

Pasidarykite naminę dantų pastą. Be sodos ir peroksido, galima naudoti druską, citrinų sultis, apelsinų žievelę, actą. Druska turi abrazyvinių savybių, o citrinų sulčių ar acto rūgštumas šviesina dantis. Taip pat galite tiesiog sumaišyti druską su vandeniu.

Parengė Milda Šermukšnė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų