REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveiki, turiu problemą ir noriu, kad patartų ne tik draugės, bet ir profesionalas. Man psichologo nuomonė labai įdomi ir svarbi.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 7 mėnesius išsiskyriau su vaikinu. Santykius nutraukiau aš. Labai nenorėjau skirtis, bet pasiryžau ir padariau, tiksliau, turėjau

REKLAMA

tai padaryti, nes taip jau ilgiau nebebuvo galima draugauti.

Žinau, kad jis mane pamiršo kaip merginą ir tai suprantu, juk praėjo tiek daug laiko. Gal šiek tiek pykstu, kad mums nieko nepavyko, bet iš esmės

susitaikiau su tokia situacija. Mes nebendraujame. Iš manęs visiška tyla - jokio skambučio, jokio sms ar atsakymo į ją. Šiaip ar taip, tai jau nebesvarbu. Skauda širdį jį prisiminus, todėl manau, reikia man profesionalaus patarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminimai, aišku, slegia. Noriu paaiškinti, kodėl aš jo taip ilgiuosi, jis man buvo toks savas, artimas, apskritai labai prisirišau prie jo, jis man labai patiko savo charakteriu, jis linksmas, charizmatiškas, moka džiaugtis gyvenimu, na, jis toks, kai galėtum pasakyti, kad tai mano žmogus.

Galvoju apie jį ir pasiilgstu. Priežasčių, dėl ko išsiskyrėm, neįvardinau, nes nebenoriu kapstytis po tą praeitį. Dabar svarbiausia, kaip jį pamiršti.

Nežiūriu pro rožinius akinius ir nesitikiu stebuklo, kad jis grįš, aš žinau tvirtai - jis negriš ir daugiau niekada nebūsim kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik kaip man jį pamiršti, jei kankina ilgesys?

Dėkui.

Klausimus psichologei Gitanai Naudužienei galite siųsti elektroniniu paštu: [email protected].

Sveiki,

Klausiate kaip pamiršti buvusį draugą. Greito ir efektingo patarimo ar stebuklingo žodžio nežinau. Jausmų, ilgesio, prisiminimų negalima ištrinti stebuklingų vaistų pagalba. Be to išsiskyrimas su artimu žmogumi kartais prilygsta to žmogaus mirčiai, kadangi jo Jūsų gyvenime jau nebėra ir kaip rašote, tikriausiai ir nebus.

Dažniausiai žmonės norėdami pamiršti nori išsivaduoti iš skausmingų prisiminimų, ilgesio, išgyvenamų nemalonių jausmų. Tačiau yra skirtumas tarp “užmiršimo„ ir “kančios nebuvimo“. Bet koks užmiršimas tik nustumia išgyvenimus,  susijusius su praeities įvykiais, į slapčiausius mūsų pasąmonės kerteles, tačiau tie prisiminimai vis tiek gyvena mums nematomą ir nevaldomą gyvenimą ir laukia progos, kada vėl galės prasiveržt į paviršių tokiu pačiu stiprumu, tai gali atsitikti praėjus bet kokiam laiko tarpui ir bet kokioje situacijoje, tie jausmai jau gali būti susiję su jau kitais žmonėmis, kurie gali priminti buvusį draugą, ar panašiai susiklosčiusią situaciją.

REKLAMA

Todėl taip ,,užmiršdami„ mes rizikuojami visam gyvenimui prisirišti prie mus traumavusio ir skaudinančio įvykio. Gaila, bet jausmų negalime ištrinti vien valios pastangomis, jie yra ir viskas, tačiau galima  nukreipti mums norima ir naudinga linkme.  Praeities ištrinti negalime, tai Jūsų gyvenimo dalis, tačiau vien joje gyvendamas žmogus praranda dabartinį savo gyvenimą.

Apie savo draugą rašote viena labai gražius žodžius, nenorite dairytis po praeitį ir prisiminti tai, kas Jus išskyrė, tačiau vis dėl to, manau, kad verta prisiminti ir priimti ir tai, kad buvo ne tik gražių ir puikių akimirkų, bet ir ne tokių teigiamų dalykų, kurie Jus išskyrė, nors šie prisiminimai ir skaudina, tačiau jie Jums padės realiau vertinti praeitį ir greičiau susitaikyti su priimtu negrįžtamu sprendimu.

REKLAMA

Būtų naudinga sėsti ir vienoje lapo pusėje surašyti teigiamus Jūsų draugystės dalykus, kitoje tai kas Jus išskyrė ir skaudino. Gali būti, kad tai bus skaudu, tačiau tuos jausmus sveika išgyventi čia ir dabar, tam, kad jie nustotų jus kankinę ateityje. Užmiršimas ir negalvojimas apie praeitį tik laikinai nuslopina Jus kankinančius jausmus, (“laikinai“ gali išsitęsti ir metus, o net ir daugiau),  tačiau neleidžia Jums galutinai išsivaduoti iš praeities.  Svarbiausiai suprasti tai, kas konkrečiai Jus kankina ir žeidžia. Kokius jausmus, susijusius su buvusiu vaikinu ir draugyste, šiuo metu jaučiate. Tam reiktų drąsiai pažvelgti į savo vidų, ką konkrečiai jaučiate: pyktį, nuoskaudas, kaltę, kas labiausiai žeidžia, ko buvę santykiai Jums nedavė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visus jausmus, kuriuos jaučiate reikia išlieti ir išgyventi, išjausti, tik taip galite išsivaduoti nuo Jus kankinančių dabartinių jausmų. Elkitės taip ko šiuo metu norisi, jeigu norisi verkti, paverkite, norisi, liūdėti, leiskite ir tai sau, norisi ką nors sudaužyti – prašom, ir taip, kol viduje taps tuščia ir ramu. Taigi prisiminimų ir jausmų negalima ištrinti, kaip kreida ant lentos parašytų žodžių, viską reikia išgyventi ir išjausti, tik tada galima pasijusti laisvai nuo praeities.

Sėkmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų