REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 31-oji – Pasaulinė diena be tabako. Kad rūkymas kenkia, žino visi. Kad rūkymas didina tikimybę susirgti sunkiomis ligomis, taip pat visi žino. Bet metančiųjų šį įprotį gretos nėra gausios. Labai dažnai bandymas atsisakyti šio įpročio yra lydimas nesėkmės ar atkryčio. Tai suprantama, nes rūkymas yra priklausomybė ir ją nugalėti užtrunka. Būdų, padedančių atsikratyti šio įpročio, yra labai daug. Vieni fundamentalūs ir laiko patikrinti, kiti novatoriški, o kai kurie net keliantys šypseną.

REKLAMA
REKLAMA

Pakaitinė nikotino terapija ir kiti medikamentiniai preparatai

Dažniausiai nesėkmingai baigiasi bandymas mesti rūkyti dėl stiprių nikotino abstinencijos simptomų, todėl ypač kenčiantiems nuo fizinės priklausomybės nikotinui yra skiriama pakaitinė nikotino terapija (PNT): pleistrai, purškalai ir kramtomoji guma, poliežuvinės tabletės, inhaliatoriai, kuriuose yra nedidelės nikotino dozės, kuriam laikui galinčios sumažinti abstinencijos požymius. Populiariausia yra kramtomoji guma ir pleistras. Nikotinas iš kramtomosios gumos patenka į kraują per burnos gleivinę, patenkina nikotino poreikį, sumažina ar pašalina abstinencijos reiškinius. Pleistras – pakaitinės terapijos nikotinu forma, kuri užtikrina nikotino patekimą į organizmą per odą 16 val. arba 24 val. per parą, priklausomai nuo formos. Pleistras yra patogus tuo, kad nereikia rūpintis jo vartojimu per dieną. Jį tereikia pakeisti tik vieną kartą per parą.

REKLAMA

Visai neseniai švedų kūrėjai pristatė rinkai prezervatyvus su nikotinu. Anot jų, padedančius mesti rūkyti ir, žinoma, apsaugančius nuo lytiškai plintančių ligų bei nepageidaujamo nėštumo.

Padedant kovoti su nikotino priklausomybe, gali būti skiriami ir kiti medikamentai bei preparatai. Vienas iš tokių – vareniklino preparatai, kurie vartojami griežtai pagal schemą ir parinktą gydymo kursą, palengvina procesą.

Akupunktūra

Akupunktūrą europiečiams padovanojo senovės Kinija. Metantiesiems rūkyti akupunktūros adatos įduriamos arba spaudimas taikomas tam tikruose nerviniuose taškuose. Šių taškų stimuliacija veikia kūno cheminių medžiagų išsiskyrimą, ypač endorfino. Pavykus sunormalizuoti šios medžiagos, kuri suteikia euforiją, kiekį organizme, slopsta noras rūkyti. Seanso metu į tam tikrus kūno taškus duriamos 4-6 adatos. Kai kada po akupunktūros seanso tuose taškuose įsegami maži magnetiniai rutuliukai, kuriuos patys pacientai gali paspaudyti vos tik pajunta norą rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA

Hipnozė

Vienų tyrimų duomenimis, hipnozė – labai veiksmingas metimo rūkyti būdas. Problema tik ta, kad geriems rezultatams pasiekti reiki nemažai profesionalios hipnozės seansų. Vadinasi, reikia kvalifikuotų specialistų ir nemažai pinigų.

Lazerio terapija

Lazerio terapija neleidžia atsirasti arba kur kas palengvina abstinencijos sindromo pojūčius. Lazeriu stimuliuojami ausyse esantys taškai. Procedūra neskausminga.

Alleno Carro knyga

Prieš kelerius metus pasirodžiusi lietuviška šios knygos versija sukėlė didelę bangą įvairiausių nuomonių. Tolimesnių ar artimesnių draugų būryje tikriausiai dauguma turėjo sėkmingų metimo rūkyti pavyzdžių po šios knygos perskaitymo. Aišku, pakako ir nuomonių, kad tai neveikia. Pakenkti – nepakenks, o gal ir padės. Pasak knygos autoriaus, rūkančiajam būtina suprasti, kad jis yra priklausomas nuo nikotino. Tai įsisąmoninus juntamas beprasmiškumas nikotinui ir noro rūkyti nebelieka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūkymo skaitiklis

Tai kol kas didelio mokslinio pagrindimo neturinti naujovė, kuri turėtų padėti mažinti surūkomų cigarečių kiekį. Į skaitiklį suvedus asmeninius duomenis, programa automatiškai parodo „rūkymo grafiką“. Be to, „rūkymo grafiką“ galima pačiam patobulinti, priklauso nuo tai, kokio efekto norima, greito ar lėto. Šiuo metodu keičiamas psichologinis įprotis ir mažinamas rūkymų skaičius. Skaitiklis taip pat parodo, kiek pinigų sutaupote vis mažiau rūkydami.

Psichologija ir motyvacija

Dauguma medikų ir mokslininkų pritaria nuomonei, kad visi metimo rūkyti būdai yra kur kas veiksmingesni, kai yra vidinė motyvacija, psichologinis nusiteikimas bei artimųjų palaikymas. Labai dažnai užtenka tik šių išvardytų dalykų ir neprireikia jokių medikamentų ar kramtomųjų gumų. Daugybė istorijų, kurios pasibaigia sakiniais: „užgesinau, ir viskas...“ arba „vieną rytą atsikėliau ir supratau...“.

REKLAMA

Atsipalaidavimo ar kvėpavimo pratimai, autogeninės treniruotės neretai padeda nukreipti mintis, nuramina, pagerina miegą.

Apie kiekvieną būdą galima kalbėti ir kaip apie veiksmingą, ir kaip nelabai. Tikriausiai visi būdai yra geri, jeigu pasiekiamas tikslas – metama rūkyti.

Do­vi­lė Ri­ma­šaus­kie­nė, Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų