REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtarimai korupcija – ne kliūtis laimėti Šiaulių savivaldybės skelbiamus konkursus. Ypač jeigu konkurso dalyviai – „savi“. Tai įrodė pastaruoju metu prieštaringai vertinamuose konkursuose skambanti bendrovė „Rotonda“, kuri patraukta baudžiamojon atsakomybėn korupcijos byloje.

REKLAMA
REKLAMA

Problemos neįžvelgia

Bendrovė „Rotonda“ vieną po kito laimi Šiaulių miesto savivaldybės skelbtus konkursus. Konkursus „Šventupio“ ir „Romuvos“ gimnazijoms remontuoti laimėjusi bendrovė „susišlavė“ dar vieną daugiau kaip 3,8 milijono litų vertės „kąsnelį“ – jai patikėta remontuoti ir Gytarių pagrindinę mokyklą. Visi objektai statomi už ES paramą, valstybės bei Šiaulių miesto savivaldybės biudžetų pinigus.

REKLAMA

Atrodytų, kad tokiuose konkursuose dalyvaujantys rangovai neturėtų kelti net menkiausių abejonių.  Tačiau Šiaulių savivaldybės vadovai, panašu, kitokios nuomonės. Šiaulių miesto savivaldybės direktorius Vladas Damulevičius teigia nematantis pagrindo bendrovei „Rotonda“ neleisti dalyvauti konkursuose.

Direktorius tikina nežinojęs

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius teigė nežinojęs, kad bendrovė „Rotonda“, kaip juridinis asmuo renovavimo byloje yra patraukta baudžiamojon atsakomybėn. Nors apie korupcijos bylą renovuojant Šiaulių kolegijos pastatą plačiai skelbė miesto ir šalies žiniasklaida. Renovavimo konkursą buvo laimėjusi „Rotonda“.

REKLAMA
REKLAMA

Net ir supažindintas su pateikta prokuratūros medžiaga V. Damulevičius teigė, kad vargiai ar žinojimas ką būtų pakeitęs.

„Į konkurso nuostatas bandėme įtraukti, kad negalėtų dalyvauti įmonės, kurios pažeidinėja sutartis, turėjome vargo“, – mėgino išvedžioti V. Damulevičius. Jo nuomone, keisti Viešųjų pirkimų nuostatus, kad konkursuose negalėtų dalyvauti baudžiamojon atsakomybėn patrauktos bendrovės būtų tas pat, kas rizikuoti teismais. V. Damulevičiui tik svarbu, kad bendrovė laikytųsi savo įsipareigojimų. „Net jei būtų nustatytus tos bendrovės kaltumas, jiems darbų licencija vis tiek nebūtų atimta. Tai ir nėra pagrindo jų išmetinėti... Apskųs bet kas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atkatas“10 procentų

Praėjusių metų pavasarį Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai dėl Šiaulių kolegijos pastato Vilniaus gatvės ir Draugystės prospekto kampe renovacijos sulaikė keturis statybų bendrovių vadovus ir du kolegijos darbuotojus. Teisėsauga tiria bylą dėl galimo sukčiavimo stambiu mastu, papirkimo ir siekimo asmeninės naudos.

Pareigūnai turėjo duomenų, jog sulaikytieji siekė laimėti 3 milijonų litų vertės užsakymą renovuoti kolegijos pastatą. Esą atlygis už tai galėjo būti 10 procentų, tai yra 300 tūkstančių litų.

REKLAMA

Vadovų sulaikymo metu bendrovė „Rotonda“ jau buvo pradėjusi renovuoti pastatą.

Sunkūs kaltinimai

Anot Šiaulių apygardos prokuratūros atstovo Martyno Povilaičio, šiuo metu ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių kolegijos pastato ir daugiabučių tebeatlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai. Tyrimą kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūra. Renovavimo byloje įtarimai pateikti  10 žmonių. Jie įtariami kyšininkavimu, papirkimu, pasikėsinimu sukčiauti, kyšio paėmimu ir kitais nusikaltimais. Ar sunkūs nusikaltimai inkriminuojami patiems bendrovių vadovams, prokuratūros atstovas spaudai įvardyti negalėjo. Esą to, kaip ir kardomųjų priemonių skyrimo kiekvienam iš įtariamųjų, atskleisti neleidžia tyrimo stadija.

REKLAMA

„Ikiteisminis tyrimas yra didelės apimties, tiriamos ne vieno objekto renovacijos aplinkybės, nustatytas didelis įtariamųjų ratas, galimai padarytų nusikalstamų veikų skaičius, todėl šis tyrimas dar nėra baigtas“, – „Šiaulių naujienoms“ teigė M. Povilaitis. Anot jo, dar per anksti prognozuoti kada bus priimtas galutinis sprendimas šioje byloje.

Šiaulių apygardos prokuratūros pateiktais duomenimis, bendrovė „Rotonda“ renovavimo byloje yra patraukta baudžiamojon atsakomybėn kaip juridinis asmuo. Byloje figūruoja ir daugiau bendrovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasikalbėti su „Rotonda“ vadovu nepavyko. Bendrovės direktorius Robertas Safranavičius vakar nesiteikė atsiliepti nei fiksuoto ryšio, nei mobiliojo ryšio telefonais, kurie skelbiami įmonės interneto svetainėje.

Bendri interesai

Atsivertus bendrovės „Rotonda“ interneto puslapį susidaro įspūdis, kad ši bendrovė specializuojasi atlikinėdama valdiškus užsakymus. „Rotonda“ renovuoja ne tik Šiaulių savivaldybės mokyklas, jai atiduotas ir užsakymas rekonstruoti Šiaulių oro uosto keleivių terminalą. Po to ir išlindo dienos švieson ryšiai tarp šios bendrovės ir įtakingo Šiaulių miesto tarybos nario, liberaldemokrato Vidmanto Japerto interesų. Paaiškėjo, kad statybinės medžiagos viešiesiems objektams renovuoti perkamos iš „Jupojos“ asociacijos. Šiai asociacijai vadovauja jau minėtas milijonierius Vidmantas Japertas.

REKLAMA

Medžiagos ne tik perkamos iš „Jupojos“. Miesto valdžia priiminėja sunkiai sveiku protu suvokiamus sprendimus. Pavyzdžiui, milijoninį užsakymą renovuoti „Šventupio“ mokyklos pastatą Šiaulių savivaldybė atidavė be konkurso.

Nuteistas verslo partneris

Dėl V. Japerto veiklos skaidrumo ir tesingumo, o tiksliau – santykių su verslo partneriu, kyla nemažai abejonių. Jo verslo partneris V. Popovas nuskambėjo sukčiavimo byloje.

„Šiaulių naujienos“ rašė, kaip į STT tinklus įkliuvo tuometinis „Jupojos statybinių medžiagų“ direktorius V. Popovas ir jau buvęs Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Stanislovas Praspaliauskas. Vyrai buvo nuteisti už sukčiavimą siekiant neteisėtai gauti 12 tūkstančių  litų draudimo išmoką už nebūtą avariją. Pinigus turėjo gauti bendrovė „Jupojos statybinės medžiagos“, kurios bendrasavininkos yra V. Japertas.

Vyrai kaltę pripažino ir jiems skirta itin švelni bausmė – teismas juos pusantrų metams patikėjo laiduotojams.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų