REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai Vytenis Povilas Andriukaitis, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas ir Rima Baškienė kreipėsi į Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti Seimo priimtas Miškų įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums kelia didelį susirūpinimą tai, kad įstatyme yra įteisinama galimybė bendraturčių privačią miško valdą atidalinti. Tai gali turėti didelių neigiamų pasekmių. Taip pat atidalijant privačią miško valdą iš esmės yra įteisinamas žemės sklypo formavimas naujam gyvenamajam namui statyti“, – sako kreipimosi iniciatorius Seimo narys V. P. Andriukaitis.

REKLAMA

Anot politiko, Konstitucinis Teismas pripažino, kad miškas yra specifinės paskirties visuomenės turtas, traktuotinas kaip ekologinė visuma, ir per smulkus miško skaidymas bei ūkinė veikla smulkiuose dariniuose gali atnešti didelę žalą ekosistemai ir mišką sunaikinti.

Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad Konstitucinis Teismas 2006 m. kovo 14 d. nutarime yra įvertinęs šiuo metu galiojančią Miškų įstatymo 4 straipsnio 3 dalį ir pažymėjęs, kad šioje dalyje nustatytu draudimu skaidyti privačių miškų valdas į dalis, jei valda yra arba tampa mažesnė kaip 5 hektarų, „siekiama užtikrinti, kad miškuose neatsirastų labai daug mažų miško sklypų, priklausančių skirtingiems savininkams, nes taip, ypač atsižvelgiant į tokiais atvejais būtinus nustatyti servitutus, į miškų tvarkymo bei miškų ūkio veiklos organizavimo techninius reikalavimus (inter alia su miško valdų atribojimu vienos nuo kitos) ir kt., galėtų būti sudarytos prielaidos pakeisti natūralų kraštovaizdį, atskirus miške esančius objektus, skurdinti, alinti mišką, natūralią gamtinę aplinką“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebi Seimo nariai, pagal šiame įstatyme suformuluotą miško sąvokos definiciją, mišku laikomas tiktai ne mažesnis kaip 0,1 hektaro žemės plotas, o mažesni miškai, kurie ekologiniu ir žmonių sveikatos požiūriu turi būti taip pat išsaugomi, jau nebetraktuojami kaip miškai.

Parlamentarams kelia susirūpinimą įstatyme užfiksuota nuostata, leidžianti atstatyti buvusias sodybas privačioje miško žemėje, kai šių sodybų buvimo juridinis faktas nustatytas vadovaujantis Civiliniu kodeksu pagal archyvinius dokumentus. Tuo būdu, jų nuomone, susidaro palankios teisinės sąlygos plėtoti ūkinę veiklą miško teritorijose paverčiant mišką kitos paskirties naudmenomis ir ten įteisinant statybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad šios įstatymo nuostatos atveria kelią teisinei kolizijai tarp šio ir kitų įstatymų reikalavimų, pavyzdžiui, Saugomų teritorijų įstatymo“, – sako kreipimąsi inicijavę parlamentarai.

Todėl jie ir prašo Prezidentės atsižvelgti į daugelio specialistų, gamtosaugininkų ir nemažos dalies Lietuvos visuomenės neigiamą šio įstatymo vertinimą, nepasirašyti šio įstatymo ir grąžinti Seimui persvarstyti minėtojo įstatymo nuostatas.

Miškų įstatymo pataisas Seimas priėmė gegužės 17 d., primena ELTA. Pataisos numato, kad privačioje miško žemėje bus galima atstatyti buvusias sodybas, kai šių sodybų buvimo juridinis faktas nustatytas vadovaujantis Civilinio proceso kodeksu pagal archyvinius dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų