REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vos per plauką iš mirties nagų ištrūkę garsaus Vilniaus kolekcininko Andrejaus Balyko artimieji – žmona ir du sūnūs ramiai išklausė juos apiplėšusios gaujos nariams pateiktus kaltinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Už patirtą moralinę ir turtinę žalą A. Balyko kaltinamiesiems asmenims pateikė net 51 milijono litų civilinį ieškinį. Galutiniame kaltinime plėšikų gaujos nariams yra inkriminuota 10 mln. litų turtinė žala.

REKLAMA

Taip trečiadienio popietę prasidėjo retų ikonų vagyste kaltinamų dešimties asmenų grupuotės byla.

Vilniaus apygardos teismas atvertė nemažą atgarsį sukėlusio plėšimo, įvykdyto Antakalnio rajone sostinėje 2008-ųjų spalio 10-osios naktį, bylą. Iškart po nusikaltimo manyta, kad tokio žygio ėmėsi pirmuosius sunkmečio mėnesius skaudžiai pajutę atsitiktiniai ilgapirščiai.

Pasitelkus į pagalbą profesionaliausius Kriminalinės policijos biuro operatyvininkus, paaiškėjo, kad vienas plėšikų anksčiau lankėsi A. Balyko namuose. Neilgai trukus buvo sulaikyta 10 asmenų grupė, kuriai pateikti kaltinimai prisidėjus prie ne vieno garsiausių pastarojo meto apiplėšimo visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingos kaltinamųjų biografijos

Galutinio teismo verdikto už grotų laukia šeši asmenys, o keturi palikti laisvėje.

Kaltinimai stambaus masto apiplėšimu, veikiant organizuotoje grupėje, pasisavinus valstybės pareigūnos vardą ir drastišku išpuoliu prieš tris asmenis ir kitus prasižengimus pateikti jau ne kartą anksčiau užsienio šalyse teistam Artūrui Barasai, taip pat kadaise teistumą užsidirbusiems Aleksandrui Gaspalovui, Nikolajui Glotko.

Taip pat anksčiau neteistiems – Sauliui Navickui, kurį į teismo posėdį, kažkodėl atvedė kaukėtas pareigūnas, Leonidui Epelbaumui, Artūrui Skurkai, Jevgenijui Malimenkovui, Erikui Griškevičiui, Remigijui Byčiui, Sauliui Jankūnui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjai pasiteiravus, kokia šiuo metu už grotų sėdinčio S. Jankūno gyvenamoji vieta, šis šmaikštaudamas atsakė: „Lukiškėse“.

Lietuvių kalbos nesuprantantis rusų tautybės J. Malimenkovas prisipažino negavęs kaltinamojo akto išversto į rusų kalbą, tačiau paklaustas ar suvokiantis jam pateiktus kaltinimus, teismui pareiškė: „Nepripažįstu, kad esu priskiriamas kažkokiai grupei. Be to, pusė kaltinamajame akte minimų dalykų yra absoliutus „briedas“.

Mušė ir uždarė į bagažinę

Policininkais persirengę plėšikai 2008-ųjų spalį pagrobė vertingą A. Balyko priklausančią ikonų kolekciją, įvairių juvelyrikos dirbinių, sidabrinių antikvarinių daiktų rinkinį, savigynai išduotą pistoletą „Beretta 84 F".

REKLAMA

Pagrobtas automobilis, kuriuo pasišalino nusikaltėliai, vėliau buvo padegtas miške apie 1 kilometro atstumu nuo apvogtų namų.

Penki vyrai į A. Balyko šeimos namą esantį Antakalnyje, S. Kairio gatvėje, įsiveržė apie 2 val. 30 min.

Prieš tai banditai pagrobė vyresnįjį namo šeimininko A. Balyko sūnų. Jį apie pusę pirmos nakties automobiliu grįžtantį sustabdė policininkais persirengę užpuolikai.

Užpuolikai surišo vairuotoją, uždarė į bagažinę ir nusivežė į mišką.

Mušdami auką gaujos nariai atėmė namo garažo durų pultą. Šiuo pultu atsidarę garažo vartus, nusikaltėliai įsmuko į namą ir grasindami namo viduje buvusiai kolekcininko žmonai ir jaunesniajam (tuo metu 17 metų turėjusiam, – red.past.) sūnui ginklais juos surišo.

REKLAMA

Apiplėšimo vakarą paties A. Balyko nebuvo. Tuo metu jis verslo reikalais viešėjo Prancūzijos sostinėje Paryžiuje.

Didžioji grobio dalis – nesurasta

Iš įspūdingais turtais apstatytų namų banditai pagrobė ne tik 272 ikonas, bet ir vertingus antikvarinių indų rinkinius, senovinius laikrodžius ir visus A. Balyko žmonai priklausančius brangius, pasaulyje itin vertinamų firmų papuošalus iš aukso, sidabro bei perlų.

Praėjus kuriam laikui, kratų metu pas vieną gaujos narių, kuris turėjo realizuoti pagrobtą grobį, kriminalistai aptikto 11 ikonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 7 ikonos per bendrą Lietuvos ir Baltarusijos pareigūnų operaciją buvo aptiktos Minske.

Tačiau kur paslėpta didžioji iš Vilniaus kolekcininko namų pavogtų ikonų dalis, iki šiol neaišku.

Bylą narplioję pareigūnai mano, kad jos yra kažkur saugiai paslėptos.

Realiausia versija, kad jos saugomos Lietuvoje esančioje slėptuvėje.

„Užpuolikai buvo su kaukėmis, stengėsi daug nešnekėti, nepaliko pėdsakų, griežtai pasiskirstė vaidmenimis, kelis mėnesius iš eilės vykdė žvalgybą, stebėjo namo gyventojų judėjimo maršrutus. Tam buvo rimtai ruoštasi“, – portalui Balsas.lt kalbėjo kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

REKLAMA

Mistinę bylos figūrą A. Barasą gina viena garsiausių Kauno advokačių Aušra Ručienė, neseniai pretendavusi į laikinosios sostinės mero postą. Tarp gausaus būrio advokatų buvo pastebėtas ir Daktarų gaujos žvaigždės – Henriko Daktaro nuolatinis gynėjas Kristupas Ašmys. Tačiau jis teigė, jog dalyvauja tik šiame teismo posėdyje, taip pakeisdamas netikėtai apsirgusį kolegą.

Kitas retų ikonų plėšikų gaujos teismo posėdis vyks birželio 1 dieną.

Daugiau šia tema skaitykite pirmadienį pasirodysiančiame savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ numeryje.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų