REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikrinant Kauno teritorinio padalinio suderintus projektus paaiškėjo, kad Laisvės alėjoje išduotas leidimas aukštinti dar vieną pastatą.

REKLAMA
REKLAMA

Paveldosaugininkai dėl to žada kreiptis į prokuratūrą. Kauno teritorinio padalinio vedėjai Irenai Vaškelienei ir vienai vyr. specialistei Rimantei Gudienei sustabdyti įgaliojimai derinti projektus.

REKLAMA

Pasak kultūros paveldo departamento šis stiklainiu vadinamas pastatas Laisvės alėjoje – ne vienintelis Naujamiestyje planuotas aukštinti objektas. Patikrinus sąrašą suderintų ir rengiamų detaliųjų planų paaiškėjo, kad toks stiklinis antstatas gali atsirasti ant dar vieno, valstybės saugomo namo Laisvės alėjoje.

Leidimas išduotas prieš trejus metus, bet iki šiol statyba nepradėta. Kultūros paveldo departamentas teigia, kad tokia projektų derinimo sistema Kaune yra ydinga, tie specialistai, kurie priima sprendimus, jau yra padarę ne vieną žalingą sprendimą mieste, todėl stabdo leidimą išdavusių Kauno teritorinio padalinio darbuotojų įgaliojimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes priėmėme sprendimą ir šią savaitę esu pasirašius dokumentus, kuriais yra sustabdyti įgaliojimai Kauno teritorinio padalinio vėdėjai ir vyr. specialistei Irenai Vaškelienei ir Rimantei Gudienei derinti projektus“, – teigė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Pasak departamento vadovės, taip siekiama užkirsti kelią naujiems, Kauno miesto kultūros paveldui žalingiems sprendimams.

Kauno teritorinio padalinio vadovė sakė, kad leidimas jau nebegalioja.

„Per tą laiką pasikeitė ir įstatyminės nuostatos, pasikeitė teisiniai mūsų apskaitos dokumentai ir šiandien jeigu jie mūsų prašytų pritarimo ar leidimo išdavimo mes reikalautume projektą pataisyti pagal galiojančias teisines nuostatas“, – pažymėjo I. Vaškelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros paveldo departamentas sako, jog leidimai galiojantys ir kad prasidėjus statyboms nebūtų pažeistos pastato vertingosios savybės – saugomas erdvinis tūris ir fasado išraiška, juos reikia panaikinti, todėl kreiptis į prokuratūrą.

„Aš labai laukiu prokurorų išvadų todėl, kad teisiškai reglamentai nėra normaliai sudaryti, yra labai apvalios ištakios išvados ir nurodymai, todėl natūralu, kad vienas specialistas turintis lygiai tą pačią kvalifikaciją perskaito vienaip kitas kitaip, nors ir šiandien aš negaliu paaiškinti koks gali būti erdvės turis“, – sakė I. Vaškelienė.

REKLAMA

„Susipažinus su dokumentais, išryškėja ta pati sistema, kad viskam yra pritaręs Kauno architektūros ekspertų tarybos specialistas, vadinamas „kautas“. Teigiama ekspertizė tokiam antstatui prof. Jurgio Bučo, kurioje jis netgi tą antstatą labai vertina kaip pozityvų, kaip seno ir naujo suderinamumą, tačiau man atrodo, kad atėjo laikas, aiškiai įvardinti, kad Kauno mieste šita derinimo sistema labai ydinga ir tie patys specialistai, kurie priiminėja sprendimus jau yra padarę ne vieną žalingą sprendimą“, – aiškino D. Varnaitė.

REKLAMA

Po vadinamojo „stiklainio“ (istorinio namo Laisvės al. 90 ) skandalo Kultūros paveldo departamentas ėmė tikrinti visus pastaraisiais metais Kaune suderintus ir rengiamus derinti detaliuosius planus. Tuomet ir buvo aptikta, kad Laisvės alėjoje leidžiama stikliniu antstatu aukštinti 30 numeriu pažymėtą pastatą. Kampinis Laisvės alėjos ir Nepriklausomybės aikštės namas  Kauno soboro kaimynystėje, vadinamas A.Lapino namu, yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Gegužės viduryje Kultūros paveldo departamentas gavo Lietuvos verslo paramos agentūros prašymą patvirtinti, kad I.Vaškelienės pasirašytas pritarimas šio pastato rekonstrukcijos darbams yra galiojantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastatas yra valstybės saugomos kultūros vertybės – Kauno miesto istorinės Naujamiesčio dalies – sudėtinė dalis, todės Kultūros paveldo departamentas nepritaria jo rekonstrukcijai aukštinant namą“, – informuoja departamentas.

Kultūros paveldo departamento vadovė teigia, kad dėl abiejų pastatų ketinama kreiptis į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo ir siekti, kad būtų panaikinti išduoti leidimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų