REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pritarė Užsienio reikalų ministerijos siūlymui apdovanoti buvusį Lenkijos darbininkų lyderį prezidentą Lechą Valensą Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi.

REKLAMA
REKLAMA

Su tokiu teikimu ministras pirmininkas Andrius Kubilius kreipsis į Prezidentę.

Apdovanojimas buvusiam Lenkijos vadovui skiriamas už santykių tarp Lietuvos ir Lenkijos pagrindų suformavimą ir puoselėjimą, ilgametę paramą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui ir įtvirtinimui.

REKLAMA

L. Valensa – „Solidarumo“ judėjimo lyderis (1980–1990 m.), Nobelio taikos premijos laureatas (1983 m.), Lenkijos prezidentas (1990–1995 m.). Jis yra tapęs Rytų ir Vidurio Europos išsivadavimo simboliu. Jo pradėtas pasipriešinimo totalitarinei sistemai procesas padėjo Rytų ir Vidurio Europos valstybėms, kartu ir Lietuvai, atgauti nepriklausomybę ir laisvę bei įsijungti į Vakarų politines, ekonomines ir gynybines struktūras.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 20 metų, vadovaujant prezidentui L. Valensai, Lenkija užmezgė diplomatinius santykius su Lietuva.

L. Valensos vadovavimo Lenkijai laikotarpiu 1990–1995 metais buvo įveiktas abipusis nepasitikėjimas ir pakloti pagrindai dvišalių Lietuvos ir Lenkijos santykių plėtrai.

1994 metų balandžio 26 dieną Lietuva su šia kaimynine šalimi pasirašė draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutartį, kuri suteikė dvišaliams santykiams proveržį, atvedusį į strateginę Lietuvos ir Lenkijos partnerystę.

Iš nedidelio kaimo Lenkijos šiaurėje kilęs L. Valensa 1967–aisiais pradėjo dirbti Gdansko laivų statykloje. Atleistas už darbininkų teisių gynimą elektrikas įkūrė laisvą profsąjungą, kuri nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigos veikė konspiratyviai. Po streikų bangos laivų statykloje 1980 metų rugpjūtį L. Valensa perėmė vadovavimą „Solidarumo“ profsąjungai ir tapo antikomunistinės opozicijos lyderiu.

Po demokratinių permainų L. Valensa 1990 metais buvo išrinktas Lenkijos prezidentu. Po penkerių metų pakartotinius rinkimus jis pralaimėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų