REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sutikite Storm – didelių mėlynų akių, putlių skruostų ir šviesių plaukų kūdikį, tačiau kokios lyties vaikas - tėvai neatskleidžia. Jie tikina paliekantys teisę vaikui apsispręsti pačiam. Toks neįprastas tėvų, Kathy Witterick (38 m.) ir David Stocker (39 m.) elgesys „prilipdė“ jiems diplomatiškiausios šeimos etiketę.

REKLAMA
REKLAMA

Berniukas ar mergaitė? Storm raudonais marškinėliais apkabinta nežinia – jo ar jos – brolio su kasomis (Toronto star nuotr.)Berniukas ar mergaitė? Storm raudonais marškinėliais apkabinta nežinia – jo ar jos – brolio su kasomis (Toronto star nuotr.)

REKLAMA

Nėra nieko dviprasmiško: tėvai, Storm broliai Jazz ir Kio žino tikrąją kūdikio lytį, tačiau niekam nesako. Kai gimė Storm, tėvai visiems artimiesiems pranešė šią žinią, tačiau nepranešė kas gimė – mergaitė ar berniukas: „Nėra reikalo dabar ją vadinti mergaite ar berniuku, kai paaugs vaikas pats apsispręs, kuo nori būti“, - tikina tėvai.

Storm seneliai neprieštarauja tokiam tėvų sprendimui, tačiau prašo informuoti apie vaiko lytį bent jau pačius artimiausius žmones, tuo tarpu draugai kaltina tėvus šia kvaila ideologija ir siūlo įsivaizduoti pirmąją Storm dieną mokykloje, kai visi klaus, kas jis berniukas ar mergaitė, o kiti pašaipiai atsakys - „patikrink tarp kojų“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tėvai nesutinka su draugų nuomone ir aiškina, kad vaikai labai anksti priima savarankiškus sprendimus. Vyriausias jų sūnus, penkerių Jazz, sako pats apsisprendžiantis auginti plaukus ar ne, į kurį – berniukų ar mergaičių – skyrių parduotuvėje eiti. Pavyzdžiui, neseniai jis nusipirko rožinę suknelę, nes ji jam labai patiko. Tėvai tikina, kad rožinė – mėgstamiausia Jazz spalva, o jis pats atrodo kaip tipinė mergaitė. Dvejų metų Kio taip pat augina savo šviesias garbanas, todėl žmonės dažnai berniukus klaidingai palaiko mergaitėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviesiaplaukis 2-jų metukų sūnus Kio, neaiškios lyties raudonai apsirengęs(-usi) Storm ir sūnus Jazz su kasomisŠviesiaplaukis 2-jų metukų sūnus Kio, neaiškios lyties raudonai apsirengęs(-usi) Storm ir sūnus Jazz su kasomis (Toronto star nuotr.)

Tiesą sakant, tėvai imtis šios idėjos nusprendė perskaitę knygą apie „X vaiko, be lyties, istoriją“, kurioje surašyti patarimai, kaip išgyventi pašaipas mokykloje ir prisitaikyti visuomenėje. Vėliau šios idėjos buvo plačiai diskutuotos žiniasklaidoje. Atsirado vis daugiau tokių „belyčių“, kurie daug ko pasiekė gyvenime ir tapo net kai kurių prekinių ženklų tokių kaip  Givenchy ar Jean Paul Gaultier, veidais.

REKLAMA

Interviu vienas toks neapsisprendęs, ponas Pejic kalbėjo: „Kartais jaučiuosi moterimi, kartais vyru. Manau, kad visi mato mane kaip moterį, bet dėl to nė kiek nesijaudinu, tiesiog atrodau kitaip.“

Brad Pitt ir Angelina Jolie vaikai taip pat semiasi nutrūktgalviško įvaizdžio. Nuotraukoje mergaitė Shiloh atrodo kaip berniukas. Cher dainininkės transeksualas sūnus Chaz Bono bando įtikinti Pitt ir Jolie kalbėtis apie dukros lytį jos akivaizdoje: „Žmonės jau nebežino, kaip elgtis su vaikais, aprenkite juos taip, kaip dera“.

REKLAMA

Vis dėl to Jolie linkusi abejoti, ji tikina: „Leidžiu savo vaikams atrodyti taip, kaip jie nori, dukra Shiloh  kerpasi plaukus trumpai, nešioja berniukiškus drabužius ir laiko save vienu iš brolių. Tik pagalvokite, kaip ji atrodytų su kvaila rožine suknele, kurių pilnas miestas.“

Angelina Jolie su dukra Shiloh kairėje ir sūnumi Maddoxu dešinėje (alloverpress nuotr.)Angelina Jolie su dukra Shiloh kairėje ir sūnumi Maddoxu dešinėje (alloverpress nuotr.)

Abu Storm tėvai užaugo liberaliose šeimose. Ponas Stocker dirba mokytoju mokykloje, kur galioja visos socialinės normos, tuo tarpu ponia Witterick pasisako už vaikų mokymą namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos psichologė Diane Ehrensaft aiškina, kad tėvai turėtų skatinti vaikų savimonę ir saviauklą, tačiau šios šeimos atvejis yra išskirtinis: „Vaikas gali neatpažinti savęs ir paaugęs, todėl tėvai privalo identifikuoti jo lytį ir jam augant tai akcentuoti. Storm brolių Jazz ir Kio prašymas neprasitarti apie Storm lytį taip pat prieštarauja vaiko psichologijai: tokio amžiaus vaikai nelinkę saugoti paslapčių.“

Gydytojas Ken Zucker iš Toronto Priklausomybės centro pritaria, kad toks tėvų elgesys gali turėti rimtų padarinių vaikų ateityje, jų psichologijos formavimęsi. Storm dar yra per jaunas nuspręsti už save, kuo būti, tačiau tėvų auklėjimas ir įtikinimas gali stipriai paveikti vėlesnius jo apsisprendimus.

Pora ir toliau planuoja laikyti Storm lytį paslaptyje. Ponia Witterick sako: „Visi klausia, kada tai baigsis? Ir mes tuomet atsakom: Iš tiesų, kada tai baigsis? Kada žmonės patys galės priimti sprendimus, kas jie tokie?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų