REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Toskanos širdyje, tarp  vynuogių ir alyvuogių giraitėmis apaugusių kalvų iškyla Siena - Italijos miestas, kurį, pasak legendos,  įkūrė Senijus ir Askanijus, Romos įkūrėjo Romulo sūnėnai.

REKLAMA
REKLAMA

Sienos miesto mūrai alsuoja viduramžių dvasia, nukeliančia į šlovingą  praeitį kur tarp siaurų jos gatvelių yra garsioji „piazza di Campo“ aikštė. Tai unikali vieta, vienintelė pasaulyje aikštė ir lenktynių trasa „Il Palio“, kurioje du kartus per metus vyksta žirgų lenktynės - svarbiausias renginys, atspindintis miesto kultūrą ir tradiciją.

REKLAMA

Pėsčiomis po Sieną

Didelės Sienos alėjos atrodo tikras kontrastas mažoms jos gatvelėms į kurių labirintą patenki artėdamas prie miesto centro ar vieno seniausių Europos universitetų. Miesto architektūrai būdinga ochros spalva ir gotikinis stilius, įsitvirtinęs čia, nuo pat miesto įkūrimo. Puikus gotikinio stiliaus pavyzdys Sienoje yra  „Duomo“ Katedra, pastatyta iš baltojo ir juodojo marmuro.

(italia-portal.vps.it nuotr.)(italia-portal.vps.it nuotr.)

Siena padalinta į taip vadinamus „Tercijus“ arba trečdalius, kuriuose telkiasi svarbiausi  Toskanos miesto objektai. „Miesto trečdalis“,  buvo pirmoji apgyvendinta vieta Sienoje, kur rasime Katedrą, Šiuolaikinį meno centrą (Palazzo delle Papesse) ir Nacionalinę galeriją.

REKLAMA
REKLAMA

„Tercio de Camolla“ miesto kvartale yra didžiausia prekybos centrų ir apsipirkimo vieta „Banchi di Sopra“, daugybė bazilikų tarp kurių ir Santa Maria in Provenzano bazilika.

(travellerspoint.com nuotr.)(travellerspoint.com nuotr.)

San Martino ir Piazza del Campo „trečdalis“ yra susitelkęs aplink Francigena gatvę, kuria piligrimai keliaudavo  į Romą. Įdomu pamatyti Torre del Mangia bokštą, Palacio publico rūmus ir Museo Civico muziejų.

Torre del Mangia bokštas (travelpod.com nuotr.)Torre del Mangia bokštas (travelpod.com nuotr.)

Per daugelį metų Sienos miestas tapo ekologišką turizmą propaguojančiu miestu, kuriuo skatinama gamtinės, kultūrinės ir žmogaus aplinkos apsauga bei puoselėjimas. Čia aktyviai vykdoma  „keliavimo pėsčiomis“ iniciatyva, kuri atsirado 2002 metais, todėl tai miestas, kuris, kaip sakoma, gyvenantis menui ir dėl meno ir yra tiesiog idealus turizmui pėsčiomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtos iniciatyvos dėka, buvo sudaryti keturi maršrutai, leidžiantys pažinti miestą ir jo žmones: „Jauniesiems tyrinėtojams“, „Pasivaikščiojimas po gatves ir sodus“,  „Pasivaikščiojimas menas ir gamta“ ir „Įspūdingasis pasivaikščiojimas“.

„Il Palio“ - istorija ir tradicija

Daugybė metų darbo, nesibaigiantys ginčai ir diskusijos - visa tai, vos dviejų minučių „Il palio“ lenktynių take, kuris simbolizuoja miesto gyventojų šventę ir tradicijas. Toskanos miesto, Sienos širdis plaka „Piazza del  Campo“ aikštėje.

REKLAMA

(paradoxplace.com nuotr.)(paradoxplace.com nuotr.)

Švenčių metu ji būna išpuošta vėliavomis ir plakatais, pilna spalvotai apsirengusių žmonių. Vėduoklės formos aikštėje vyksta svarbiausios mieste lenktynės ir kiti renginiai.

Artėjant lenktynėms miesto gyventojai išsiskirsto į skirtingas sirgalių grupes, o konkurencija ir aršūs ginčai dėl būsimo laimėtojo girdimi jau prieš porą mėnesių. Lenktynių dieną aikštė suskirstoma į vietas žiūrovams ir žirgų lenktynių takui, kuriuo bėga apie dešimt arklių, raginamų tūkstančių sirgalių.

REKLAMA

(italia-portal.vps.it nuotr.)(italia-portal.vps.it nuotr.)

Šios lenktynės vyksta du kartus per metus. Pirma sesija - birželio 2, o antra - rugpjūčio 16. Visos su lenktynėmis susijusios šventės čia prasideda tris dienas prieš konkursą - rengiami paradai, banketai, laiminami žirgai ir t.t. Gyventojai lenktynių dieną persirengia skirtingų spalvų drabužiais, o visoje Sienoje girdėti muzika ir dainos.

Dvi lenktynių dienos yra įspūdingos. Nuo pat pirmųjų minučių, žmonės ima plūsti į aikštę – jiems nesvarbu nei saulė nei karštis. Bilietai į lenktynes būna išparduoti dar prieš aštuonis mėnesius. Likus keletui minučių iki lenktynių pradžios, aikštė uždaroma ir prasideda tikras spektaklis. Neilgai trukus, žirgams dar nespėjus sukelti dulkių debesies aikštėje, vos keletą minučių trukusios lenktynės pasibaigia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų