REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besitęsiant diskusijoms dėl minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimo Seimo pirmininkė Irena Degutienė siūlo pagalvoti apie diferencijuotą MMA ir leisti jį didinti tiems verslo sektoriams, kurie gali.

REKLAMA
REKLAMA

MMA didinimą parlamento vadovė vadina natūraliu noru, o sprendimas dėl jo pirmiausia turi būti priimtas Trišalėje taryboje.

REKLAMA

„Galiu pasakyti tik savo nuomonę. Tai, ką girdžiu, kad smulkieji verslininkai šiandien nepritaria MMA didinimui, stambieji pritaria, profsąjungos irgi pritaria, matome realų gyvenimą. Bet vėlgi, kad nebūtų lazda su dviems galais, kad jeigu padidiname neįsiklausius į smulkiųjų, vidutinių verslininkų balsą MMA ir jie bankrutuoja ar nebegali išsilaikyti ir nuo to dar tiktai daugiau atsiranda bedarbių, tai turbūt yra ir kitų būdų, kurie taikomi ir kitose Europos valstybėse, tai skirtingo arba diferencijuoto MMA didinimas. Galbūt mes šiandien tikrai galėtų didinti minimalią algą tie, kas gali, kurie galėtų jau šiandien ją mokėti. O tie, kurie negali, pagal šakas, atskiras verslo ar įmonių grupes, vėlgi tos pačios Trišalės tarybos susitarimo reikalas“, – trečiadienio rytą „Žinių radijuje“ kalbėjo I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo pirmininkės, MMA padidinimas kai kuriems socialiniams sluoksniams būtų kaip gaivaus oro gūsis, nes šiandien daug kas nesuduria galo su galu, juk vargiai įmanoma išgyventi už 675 litus, gaunamus „į rankas“.

ELTA primena, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė laikosi nuomonės, jog nuo kitų metų galėtų būti didinama MMA. Tiesa, iki kokio sumos MMA turėtų būti didinama, anot šalies vadovės, dar per anksti kalbėti.

Seimas antradienį nutarė sujungti du pateiktus rezoliucijos projektus dėl MMA ir, sudarius redakcinę komisiją, parengti vieną dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krikščionių partijos frakcijos pateiktame rezoliucijos projekte „Dėl minimalios mėnesinės algos didinimo“ siūloma pripažinti, kad nuo 2008 m. sausio 1 d. nedidintas minimalios mėnesinės algos dydis per trejus metus dėl infliacijos ir kitų veiksnių atsiliko nuo realios ekonominės vertės. Jame siūloma pažymėti, kad „įšaldytas“ MMA dydis skatina darbo užmokesčio mokėjimus „vokeliuose“, slopina natūralią darbo jėgos konkurenciją ir atlyginimų augimą, mažina vidaus rinkoje vartojimą ir paklausą darbo vietoms.

REKLAMA

Atsižvelgiant į išdėstytus argumentus rezoliucijos projektu siūloma Vyriausybei nuo šių metų liepos 1 d. didinti MMA iki 900 litų, o nuo 2012 m. sausio 1 d. – iki 1 000 litų, taip pat laipsniškai didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį, kuris galėtų užtikrinti geresnį socialinį teisingumą, nemažinant gyventojų suinteresuotumo darbine veikla.

Nuspręsta redaguoti ir kitą, Seimo nario Gintaro Songailos pateiktą, rezoliucijos projektą „Dėl minimalios mėnesinės algos“, kuriuo buvo siūloma Vyriausybei remiantis objektyviais ekonominės socialinės padėties vertinimais neatidėliojant suformuoti poziciją savo atstovams Trišalėje taryboje dėl MMA didinimo, o gavus Trišalės tarybos sprendimą – priimti Vyriausybės nutarimą dėl MMA didinimo. Taip pat siūloma Trišalei tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti diferencijuotos MMA nustatymą atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų grupėms.

Rezoliucijos projekte pažymima, kad 2008 m. nustatytas 800 litų MMA dydis, kai tuo metu vidutinis šalies atlyginimas buvo 2151 litų, o 2011 m. balandžio mėnesį jis tesiekė 2121 Lt.

Šiuo metu MMA yra 800 litų neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų