REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės Kontrolė nuo birželio 1 dienos tikrins Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) (buvusio Vilniaus pedagoginio universiteto) studentų vykdytą „rotacijos“ teisėtumą. Aukštosios mokyklos situaciją pastebėjo ir užfiksavo Lietuvos studentų sąjungos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Edukologijos universiteto vykdyta studentų „rotacija“ bei studijų sutarčių neatnaujinimas kelia daug abejonių dėl aukštosios mokyklos veiklos teisėtumo. Valstybės Kontrolė patikrins visas išsakytas studentų pastabas ir nusiskundimus“,- situaciją komentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

REKLAMA

Studentų sąjungos prezidento teigimu, bus siekiama, jog nukentėjusiems LEU studentams patirtos žalos atlyginimas būtų užtikrintas, o aukštosios mokyklos savivalei kelias užkirstas.

Lietuvos studentų sąjungos duomenimis, pirmieji LEU pažeidimai buvo pastebėti pasiekus skundams dėl vykdytos „rotacijos“ bakalauro studijų formos studentams. LEU studentai, kurie įstojo po MSĮ priėmimo ir turėjo bent vieną skolą, buvo šalinami iš valstybės finansuojamų vietų. Studentams, norintiems tęsti toliau studijas, buvo leidžiama tai daryti tik savo lėšomis. O studentai, kurie studijavo savo lėšomis, buvo šalinami turint tris akademines skolas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebėta ir tai, kad LEU magistrantūros studijų formos studentams, įstojusiems po MSĮ priėmimo, buvo vis dar taikoma senoji „rotacijos“ tvarka. Nors, remiantis Mokslo ir studijų įstatymu (MSĮ), bakalauro studijų formos studentų rotacija turėtų būti vykdoma tik po dviejų akademinių mokslo metų, o magistrantams rotacijos apskritai negalimas.

Taip pat universiteto studentams buvo retai sudaromos naujos ar atnaujinamos studijų sutartys, kurios garantuoja valstybės finansuojamą arba nefinansuojamą studijų vietą. Studijų sutartys buvo nekeičiamos studentams net ir tada, kai buvo pakeičiamas studijų finansavimo pobūdis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo atveju neatnaujintomis studijų sutartims pagrindžiamas valstybės lėšų gavimas. Tačiau realiai mokslus norintys tęsti studentai jau turėjo mokėti tą pačią studijų kainą savo lėšomis. Tokiu būdu buvo atsiradusi galimybė dvigubam studijų apmokestinimui: tiek studento, tiek valstybės.

Švietimo ir mokslo ministerija sutiko su tuo, jog Lietuvos edukologijos universiteto vykdyta studentų „rotacija“ ir studijų sutarčių neatnaujinimas Mokslo ir studijų įstatymo neatitinka.

Primename, jog Lietuvos studentų sąjunga pirmą kartą paviešino Lietuvos edukologijos universiteto abejotino teisėtumo veiklos faktus balandžio 26 d. Tada LEU grindė savo veiklos teisėtumą tuo, jog tokiu būdu stiprinama studijų kokybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų