REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdien iš šalies ligoninių surenkama dešimtys tonų atliekų, tačiau kol kas jų naikinimas sustabdytas. Nes vienintelė atliekas deginanti įmonė nusprendė sustabdyti veiklą. Ligoninės perspėja – šylant orams atliekas jos pajėgios laikyti ne ilgiau kaip savaitę. Ar per tą laiką atsakingos ministerijos ras sprendimą, ką daryti, negali pažadėti.

REKLAMA
REKLAMA

Tvarsliavos, švirkštai, žmonių organai ar jų dalys – visa tai nedideliame gydymo centre, kuriame apsilankė LTV Naujienų tarnybos žurnalistai, beveik savaitę keliauja į šaldytuvus ir dėžes. Mat medicinines atliekas surenkanti įmonė informavo, kad kol kas jų išvežimas stabdomas, nes nebėra kur jų deginti.

REKLAMA

Kiti vežėjai dar bando suktis ligoninių atliekas rinkdami ir patys sandėliuodami. Pavyzdžiui, vienoje įmonėje iš gydymo įstaigų suvežtos aliekos paliekamos mašinose esančiuose šaldytuvuose.

„Pavojus yra nemažas, nes mes prisiliečiame, net nežinome prie ko. Iš ligoninių būna įvairiausių atliekų – ir užterštų, ir infekuotų, ir su krauju. Bet šiandien kitos situacijos nėra – turime saugoti įrenginiuose, kur dar galime pašaldyti. Tačiau sakau – nežinau, ką kitą savaitę reikės daryti“, – sako Audrius Kolka, medicininių atliekų surinkimo įmonės direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad per dieną tokių atliekų surenkama apie 10 tonų. Jų deginimas jau savaitę sustabdytas ir kol kas neaišku, kada bus atnaujintas.

Ūkio ministerijai pavaldi įmonė deginimą Šiauliuose nusprendė stabdyti, nes susivaidijo su deginimo gamyklą statyti jiems padedančia italų įmone. Esą statyboms jau baigiantis lietuviai pastebėjo, kad italai nesilaiko sutartyje suderėtų sąlygų.

„Bandymų metu mes tas atliekas deginome, o bandymai yra sustabdyti dėl to, kad rangovas bandymais nesugeba įrodyti, jog tas įrenginys atitina pirkimo reikalavimus“, – sako Ramūnas Paciulevičius, medicininių atliekų deginimo įmonės generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už medicininių atliekų tvarkymą atsakingos trys ministerijos – Sveikatos, Aplinkos apsaugos ir Ūkio, tačiau sprendimo, ką daryti šalyje kaupiantis tonoms medicininių atliekų, kol kas nerandama.

„Kiekvieną dieną yra šioks toks rezultatas, tikimės, kad greit bus sprendimas. Iš teisų, nė viena įmonė ir pusė nesėdi rankų sudėjusi. Ieškoma ir išvežimo galimybių, ir nukenksminimo kitokių galimybių, ir galų gale to paties deginimo“, – teigia Vilma Karosienė, Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė.

Kol ministerijos ieško sprendimo, padėtį ima aiškintis ir Seimo kontrolierių įstaiga.

Kristina GARALEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų