REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pradėjo svarstyti Laisvės premijos įsteigimo įstatymo projektą, kuriuo siūloma įsteigti Laisvės premiją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak projekto iniciatoriaus Petro Auštrevičiaus, įstatymo projekto rengimą paskatino 1991-ųjų sausio 13-osios įvykių - Laisvės gynėjų dienos - sukakties dvidešimtosios metinės bei šių įvykių svarba lietuvių tautai ir Lietuvos valstybei, taip pat visai Rytų ir Vidurio Europos regiono tolesnei politinei raidai.

REKLAMA

Šia premija būtų siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų pasiekimus bei indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovoje už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą. Pagal įstatymo projektą, premijos dydis siektų 5000 eurų ir ji būtų mokama iš Seimo kanceliarijai skirtų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų. Premija kiekvienais metais būtų įteikiama Laisvės gynėjų dieną (Sausio 13-ąją).

REKLAMA
REKLAMA

Pretendentais premijai gauti galėtų būti Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių asmenys bei organizacijos, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Pretendentus atrinktų Laisvės premijų komisija, kuri kiekvienais metais iki lapkričio 23 d. turėtų pateikti išvadas apie atrinktą pretendentą Seimui.

Laisvės premijų komisijoje dirbtų po vieną atstovą iš Seimo frakcijų, po du narius į ją deleguotų Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubas ir Lietuvos jaunimo organizacijų taryba.

Už šį įstatymo projektą po pateikimo balsavo 38 Seimo nariai, prieš - 7, susilaikė 8 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete, papildomu - Žmogaus teisių komitete. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - birželio 23 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų