REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūrybinė krizė gali ištikti ne tik menininkus, bet ir buhalterius ar administratorius. Kas tai yra kūrybinė krizė, žino kiekvienas, kuriam yra tekę įstrigti kuriame nors darbo etape. Pamėginkime išsiaiškinti, ar galima šiai krizei užbėgti už akių ir ar įmanoma ją išprašyti už savo darbo kabineto durų jei ji čia jau įsibrovė?Manoma, kad kūrybinė krizė ištinka netikėtai, tarsi cunamis, aptemdydama net ir pačias kūrybingiausias, vaisingiausias ir sėkmingiausias idėjas. Iš tikrųjų daugeliu atvejų tokią krizę galima numatyti. O ją numačius – tinkamai pasiruošti. Atsiduoti iki galo, arba chroniškas nuovargis Dažniausiai kūrybinės krizės aukomis tampa tie, kurie darbui atiduoda visas jėgas. Jei jūs vieną po kito rašote dešimtis straipsnių, užsakovui atiduodate dešimtis variantų dizaino koncepcijų, per dieną sukuriate tiek, kiek jūsų kolegos ir per savaitę nesuspėja – jau atsiduriate padidintos rizikos zonoje. Po kūrybinių jėgų antplūdžio neišvengiamai ateina ir jų kritimo periodas. Ir jei prieš kurį laiką darbo užduočių sprendimui aukojote visas savo jėgas, tam tikrame etape krizė neišvengiama.

REKLAMA
REKLAMA

•    Problemos sprendimas. Pageidautina lėtinti tempą. Jei idėjų daug, galite išplėtoti jas ne visas, keletą pasilikti atsargai. Kaip tik tai‚ juodai dienai, kai ateis krizė. Štai kodėl verta geras idėjas užsirašyti, susidaryti planų juodraščius.Projekto pabaiga Kai projektas baigiasi, aplodismentai ir pagyrimai išklausyti, būtina pailsėti. Taigi jūsų kūrybiškasis „aš“ paima išeiginę – nepriklausomai nuo to, ar jūs norite, ar ne.

REKLAMA

•    Problemos sprendimas. Po logiškos vienos didelės užduoties pabaigos pasirūpinkite poilsiu arba imkitės organizacinio darbo. Kol dar susižavėjimas jūsų anos užduoties rezultatais neišblėso, veikiausiai niekas neprieštaraus.

Didelis projektasKai kūrybingas žmogus pradeda naują projektą, emocijos paprastai veržiasi per kraštus. Jis žongliruoja planais, mintyse generuoja daugybę jų įgyvendinimo variantų. Tačiau ateina momentas, kai mirtys perdega – arba darbo pradžioje, arba tam tikrame jo etape. Ir vietoje buvusio entuziazmo užplūsta nuovargis, nepasitenkin

REKLAMA
REKLAMA

imas.•    Problemos sprendimas. Kai nesimato didelio projekto galo, vertėtų imtis planuoti savo darbus. Sudarykite atskirų užduočių sąrašą, pasižymėkite, kokiais etapais atliksite visą darbą, kiek laiko kuriam skirsite. Gali būti, jog tik taip ir praregėsite, kad jūsų napoleoniškiems užmojams ir viso gyvenimo neužtektų. Taigi susiplanuokite darbą – tai padės ne tik laiku atlikti užduotis, bet ir nesileisti į smulkmenas ten, kur tereikia tik probėgšmais žvilgtelėti. Žingsnis po žingsnio jūs realizuosite projektą, o šios mažos pergalės įkvėps sėkmingai jį užbaigti.Monotoniškas gyvenimasViena iš labiausiai paplitusių kūrybinės krizės priežasčių – monotoniškas, nuobodus gyvenimas. Sunku ką nors sukurti jei metų metais aplinkui tvyro ta pati atmosfera, vaikštote tais pačiais takais, bendraujate su tais pačiais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

•    Problemos sprendimas. Šiuo atveju jums nepakenktų gyvenimo paįvairinimas: perstatykite kabinete ar savo namuose baldus, raskite naujų pomėgių, perskaitykite bent keletą įdomių knygų, susipažinkite su naujais žmonėmis, padovanokite sau išvyką. Tai leis jums į tuos pačius dalykus pažvelgti nauju žvilgsniu.Be atostogų

Žmogus – ne kompiuteris. Juo labiau darbuotojas, dirbantis kūrybinį darbą. Jam natūralu pavargti, išsikvėpti. O tada jau niekas neišgelbės nuo kūrybinės krizės, išskyrus... atostogas.

REKLAMA

•    Problemos sprendimas. Paaiškinkite savo viršininkui, kad idėjoms generuoti jums būtinas poilsis. Chroniškas nuovargis ir emocinis perdegimas blokuoja naujas mintis.Asmeninės problemosKūrybingi žmonės paprastai būna ir labiau pažeidžiami. Jei širdyje – liūdesys, nusivylimas, dvejonės, geriausios mintys pralekia pro šalį.•    Problemos sprendimas. Svarbu suprasti, kaip išorinės aplinkybės veikia jūsų vidinį pasaulį. Taigi pasistenkite padaryti viską, kad neutralizuotumėte šiuos asmeninius faktorius. Jei su kuo nors susipykote – meskite šalin ambicijas, pamirškite skriaudas ir greičiau susitaikykite. Jei išsiskyrėte su mylimuoju – kuo greičiau sudeginkite visus tiltus praeitin ir drąsiai ženkite į priekį. Atsiminkite: nuolatinė graužatis ir nerimas tik nuodija jūsų gyvenimą, o šiuo atveju – veikiausiai ir karjerą. Tad sudėliokite visus taškus ant i ir laikykitės savo planų.

Ir vis dėlto ji atėjo!Nelaukta, neprašyta, kūrybinė krizė jau čia. Tai – ne popiečio tingulys ar šiaip išsiblaškymo diena. Nebeturite motyvacijos dirbti, o galvoje – tuščia. Jaučiate tik apatiją ir nieko daugiau. Mintys net ne plaukia pro šalį – aplink jus apskritai idėjinė tuštuma.Nusiraminkite. Susitaikykite su tuo, kad kūrybos aukštumas kartais pakeičia ir tuštumos periodai. Taip, jums – krizė. Akivaizdu, kad ne pirmą kartą. Nieko, praeis.Planuokite. Svarbiausia esant tokioms aplinkybėms – pildyti jau anksčiau duotus įsipareigojimus. Taigi susikaupkite ir imkitės rašyti darbų planą – įtraukite į jį visas būtinas užduotis ir terminus. Susidėliokite prioritetus, ką turite atlikti pirmiausia. Veikiausiai suvoksite, kad dalis darbų gali ir šiek tiek palaukti. O skubiausiuosius pasistenkite atlikti jei ne idealiai, tai bent jau vidutiniškai. Kam nors užkliuvo jūsų darbo kokybė? Nė nesistenkite to paaiškinti kūrybine krize, nes nuskambės kaip paprasčiausias išsisukinėjimas. Verčiau įvardykite savo būseną „problemomis su sveikata“ – tai atrodo apčiuopiamiau ir realiau, o ir nuo teisybės ne per daug nutolę. Jei tik bus galimybė, pasiimkite keletą išeiginių – kad atgautumėte jėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų