REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ir kiekvieną pavasarį nuo balandžio iki birželio vidurio ūkininkai deklaruoja pasėlius ir žemės ūkio naudmenas. Praėjusiais metais iš viso surinkta apie 170 tūkst. paraiškų. Šiemet, iki deklaravimo pabaigos likus mažiau nei mėnesiui, deklaruota mažiau nei pusė praėjusių metų galutinio rezultato – apie 73 tūkst. žemės valdų.

REKLAMA
REKLAMA

Deklaruojame, kad būtume konkurencingi Europos Sąjungoje

Pasėlius ir žemės naudmenas deklaruojantys ūkininkai gauna tiesiogines išmokas. Tokia praktika pradėta taikyti po to, kai Lietuva tapo Europos Sąjungos (ES) nare. Ja siekiama didesnio Lietuvos žemės ūkio konkurencingumo bendroje ES rinkoje.

REKLAMA

Pagal Lietuvos pasirinktą išmokų schemą numatyta galimybė remti ūkininkus ne tik iš ES biudžeto, bet ir suteikti papildomą valstybės paramą. Papildomo finansavimo suma nustatoma kasmet, atsižvelgiant į nacionalinio biudžeto galimybes.

Žemės Ūkio Ministerijos (ŽŪM) duomenimis, 2013 m. iš ES biudžeto tiesioginėms išmokoms skiriama dalis pasieks 100 proc. lygį, o maksimali  lėšų suma  tiesioginėms išmokoms  Lietuvai  sieks 1,28 mlrd. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų deklaravimo naujovės

Kaip ir kiekvienais metais, siekiant tobulinti deklaravimo sistemą, diegiamos naujovės. Pernai tai buvo deklaravimas bei laukų įbraižymas elektroniniu būdu. Šiemet ūkininkams siūloma daugiau „pagalbos taškų“. Deklaracijas pildyti padeda ne tik ir ankstesniais metais tai darę savivaldybių darbuotojai, bet ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) rajonų skyrių specialistai.

Pasak LŽŪKT direktoriaus pavaduotojo Rimtauto Petraičio, prieš prasidedant deklaravimo laikotarpiui LŽŪKT konsultantai buvo apmokyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„LŽŪKT darbuotojai naujieną sutiko palankiai, jie nėra nusiteikę prieš papildoma darbą bei mokymąsi. Be to, sistema nėra sudėtinga, tad deklaravimas vyksta sklandžiai“, – teigė R. Petraitis.

Tiesioginių išmokų skyrimo tvarka

Žemės Ūkio Ministerijos (ŽŪM) duomenimis, norintieji gauti tiesiogines išmokas pirmiausia turi būti įregistravę žemės ūkio valdą. Dar neįregistravusieji valdos turi atvykti į seniūniją pagal valdos buvimo vietą ir pateikti reikalingus dokumentus bei užpildyti prašymą valdai registruoti. Tik įregistravęs valdą, ūkininkas turi galimybę gauti Europos Sąjungos bei nacionalinę paramą. Po to, kai Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras suteikia valdai identifikavimo kodą, užpildoma paraiška paramai tiesioginėmis išmokomis gauti.

REKLAMA

Informaciją, susijusią su tiesioginėmis išmokomis, valdų registravimu, paraiškų pildymu ir plotų įbraižymu ūkininkams suteikia valdos registracijos vietos seniūnija bei LŽŪKT rajono skyrius. Pastarųjų įstaigų specialistai, poreikiui esant, padeda ūkininkams pildyti deklaracijas, tačiau tai galima atlikti ir savarankiškai, per elektroninę bankininkystę.

Šiais metais žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas vyksta nuo balandžio 4 d. iki birželio 15 d. Vėluojančiųjų paraiškos bus priimamos ir nuo birželio 16 d. iki liepos 11 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma bus mažinama 1 proc. Ekologiniams ūkiams deklaravimo laikas pratęstas iki birželio 15d.

REKLAMA

Parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemones

Siekiant patogumo ūkininkams, kartu su žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracija galima prašyti ir paramos pagal šias Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemones:

„Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ (mažiau ūkininkauti palankios vietovės);

„Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ (žemės ūkio paskirties žemėje;“Natura 2000 išmokos“ (miškų teritorijose);

„Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“;„Miškų aplinkosaugos išmokos“;

Atskirosios tiesioginės išmokos už baltąjį cukrų;Parama pagal schemą „Parama už braškes ir avietes, skirtas perdirbti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų