REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną dieną naujienų laikraščiai mus tiesiog atakuoja naujienomis apie tai, kas įvyko, daugiausiai gyventojų turinčiose pasaulio šalyse - Kinijoje, Jungtinėse Amerikos valstijose ar  Indijoje. Tačiau visiškai nieko nežinome apie pačias mažiausias valstybes. Kelias galėtum išvardyti?

REKLAMA
REKLAMA

Kinijoje gyvena daugiau nei 1300 milijonų gyventojų. Indijoje, irgi labai panašus skaičius - 1200 milijonų, o štai JAV iš tolo atsilieka, joje gyvena „tik“ 311 milijonų žmonių. Visgi, daugeliui išlieka tikra paslaptis, kokios tos mažiausios šalys pasaulyje.

REKLAMA

Taigi, štai sąrašas mažiausių pasaulyje,  kai kas prie jų priskiria ir  Pitkerno salas, nedidelę Ramiajame vandenyne esančią teritoriją, kurioje gyvena apie 50 gyventojų.

1. Vatikanas (800 gyventojų)

Kaip rašo tinklapis yahoo.com, tai turbūt pati keisčiausia pasaulyje valstybė. Čia galioja katalikiška teokratija, o pilietybė šioje šalyje nepriklauso nuo gimimo vietos, jos piliečiai yra sudarę su šalimi sutartį ir dažniausiai yra kunigai arba šveicarų apsaugininkai. Vatikano pilietybę turi apie 350 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

2. Tokelau (1.200 gyventojų)

Tai atogrąžų salynas Ramiojo vandenyno pietuose, sudarytas iš trijų koralinių atolų. Šalies vadovas yra Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, kurią salose atstovauja administratorius Nilas Volteris. Minėtas salynas priklauso tik vienai t.y., pingpongo sporto federacijai. Taip pat šio salyno gyventojai turėjo dalyvauti Commonwealth žaidynėse Naujajame Delyje 2010 metais, tačiau renginyje taip ir nepasirodė, iki šiol nepaaiškinę nedalyvavimo priežasčių.

3. Niujė (1.500 gyventojų)

Koralinė sala pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, Polinezijoje, kartais dar vadinama „Polinezijos uola“. Nepaisant to, kad turi savo valdžią, yra priskiriama Naujajai Zelandijai.  Saloje yra tik viena pradinė mokykla, tačiau Niujė gali didžiuotis, kad šalyje raštingi yra net 99 proc., gyventojų, tai tikras pasaulio rekordas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Folklando arba Malvinų salos (3.000 gyventojų)

Tai salynas pietiniame Atlanto vandenyne, į rytus nuo Argentinos, kuri turi pretenzijų į šias salas. Malvinų salos išgarsėjo per mūšį, kurio metu britų kariuomenė be gailesčio sutriuškino argentiniečius. Ši ne itin šlovinga pergalė išpopuliarino Margaret Tečer valdžią, vieną didžiausių aštuoniasdešimtųjų metų dešiniųjų politinių pažiūrų ikonų.

5. Santa Elena, Asension ir Tristan de Akunja

Tai viena iš daugelio D.Britanijos užjūrio teritorijų, esančių Atlanto vandenyno pietuose, tarp Afrikos ir Pietų Amerikos. Santa Elena, kurią atrado portugalai, naudoję salą kaip sandėlį, yra pati svarbiausia, čia gyvena  apie 5.157 žmonių. Taip pat ją išgarsino piratas Seras Francis Dreikas ir jo didenybės kariuomenė, kuriai Santa Elena buvo kaip karinė bazė.

REKLAMA

6. Montseratas (6.000 gyventojų) - sala Karibų jūroje, Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija. Išsiskiria ši sala iš čia kilusiomis garsenybėmis, tarp kurių keletas kriketo žvaigždžių, vietinio muzikos ritmo „soka“ dainininkė ir vienos grupės Boney M dainininkių gimtinė.

7. Tuvalu (10.000 gyventojų)

Tai, pusiaukelėje tarp Australijos ir Havajų esanti valstybė, kurią sudaro 9 koraliniai atolai. Ją atrado ispanas Alvaro Mendanja 1568 metais. Nepriklausomybę ši šalis išsikovojo 1978, tačiau čia vargiai randama kokių nors gamtos išteklių. Išsilaiko nuomodama žvejybos teritorijas JAV, iš žemės ūkio darbų, tarptautinės pagalbos bei prekybos pašto ženklais.

REKLAMA

8. Nauru (10.000 gyventojų)

Nauru sala, dar žinoma kaip „malonumų sala“, tai valstybė Ramiajame vandenyne, viena mažiausių nepriklausomų šalių pasaulyje, mažiausia pasaulio respublika. Čia įsitvirtinusi daugiau kaip 3000 metų salos gyventojų kultūra. Dvylikos kampų žvaigždė vėliavoje atspindi dvyliką pagrindinių salos klanų.

9. Angila (15.236 gyventojų).

Tai dar viena D.Britanijos valdoma teritorija. Kaip ir Montserat sala, Angila sudaro Mažųjų Antilų salas. 90 proc., gyventojų yra juodaodžiai, kilę iš senųjų Afrikos vergų, - rašo yahoo.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Palau Respublika (21.000 gyventojų)

Tai apie 3000 kilometrų nuo Tokijo nutolusi, Ramiojo vandenyno sala. Gali pasigirti pirmąja „prieš atominės elektrinės“ Konstitucija istorijoje, atrodytų labai teisingas sprendimas, prisimenant Fukušimos nelaimę. Taikus ir nuolankus Palau Respublikos būdas atsiskleidė, sutikus priimti 17 Guantanamo kalėjimo kalinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų