REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 28 dieną Londono „Wembley“ stadione paaiškės 2010-2011 metų sezono UEFA Čempionų lygos nugalėtojai. Dėl titulo turnyro finale susikaus du Europos milžinai – ispanų „Barcelona“ ir anglų Manchester United“.

REKLAMA
REKLAMA

Abu klubai savo turtingą istoriją gali papildyti nauju aukso raidėmis papuoštu įrašu. Kaip rodo UEFA pateikiama istorija, tai padaryti „Barcelona“ ir „Manchester United“ turi lygias galimybes.

REKLAMA

Tarpusavio dvikovos

„Manchester United“ ir „Barcelona“ pradedant nuo 1983-1984 metų UEFA Taurių laimėtojų turnyro ketvirtfinalio tarpusavyje žaidė 10 kartų, pasidalijo po tris pergales ir keturis kartus rungtynes baigė lygiosiomis.

UEFA turnyrų finaluose šios komandos susigrūmė dukart. 1991 metais UEFA Taurių laimėtojų turnyro finale Roterdame „raudonieji“ šventė pergalę 2:1. 2009 metų UEFA Čempionų lygos finale Romoje 2:1 triumfavo katalonai.

REKLAMA
REKLAMA

„Wembley“ patirtis

Jokių abejonių, kad 90 tūkst. sirgalių talpinantis „Wembley“ stadionas daug geriau pažįstamas Mančesterio ekipai. Čia „raudonieji“ devynis kartus tapo Anglijos FA taurės nugalėtojais. 1968 metais po pergalės 4:1 rungtynėse su „Benfica“ „Manchester United“ tapo pirmuoju Anglijos klubu, laimėjusiu Europos taurę.

Po 24 metų „Wembley“ stadione Europos taurę jau kėlė „Barcelona“ futbolininkai. Jie finale po pratęsimo 1:0 įveikė „Sampdoria“ komandą. Tuomet aikštėje katalonų klubui atstovavo dabartinis „Barcelona“ strategas Josepas Guardiola.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiekimai Europoje

Abu klubai prestižiškiausią Europos klubinio futbolo trofėjų laimėjo po tris kartus. Ketvirtas titulas leis atsistoti į vieną eilę su „AFC Ajax“ ir Miuncheno „Bayern“ klubais. Pastarieji daugiausiai pergalių tokiuose turnyruose iškovojusių komandų sąraše rikiuojasi už „Liverpool“, „Milan“ ir Madrido „Real“ ekipų.

„Manchester United“ 1968 metais įveikė „Benfica“, 1999 metais – „Bayern“ ir tik 2009 metais Romoje nusileido „Barcelona“ futbolininkams. Tuo tarpu katalonai triumfavo trijuose finaluose iš šešių. Pergalės dainas jie traukė po dvikovų su „Sampdoria“ (1992), „Arsenal“ (2006) ir „Manchester United“ (2009), o pralaimėjo finalo rungtynėse su „Benfica“ (1961), „Steaua Bucuresti“ (1986) ir „Milan“ (1994).

REKLAMA

Jeigu šiais metais triumfuotų „Barcelona“, tai jai būtų jau trečias titulas Europos taurių varžybose per šešis sezonus. Ispanų komanda taip pat taptų pirmąja, kuriai  šiame amžiuje UEFA Čempionų lygą pavyko laimėti triskart.

Fergusonas prieš Guardiolą

J. Guardiola buvo 6 metų kai 36 metų Seras A. Fergusonas kaip treneris pirmąkart triumfavo Europoje su „Aberdeen“ ekipa 1978-1979 metų sezoną. Iš viso 69 metų škoto kolekcijoje – trys trofėjai. Pagal šį skaičių jis susilygino su kitu rekordininku – britų specialistu Bobu Paisley, į pačią viršūnę „Liverpool“ klubą atvedusį 1977, 1978 ir 1981 metais.

REKLAMA

Tuo tarpu J. Guardiola – vienas iš šešių žmonių, kuriems pavyko laimėti prestižinę Europos taurę ir kaip žaidėjui, ir kaip treneriui. Likę yra šie: Miguelis Munozas, Giovanni Trapattoni, Johanas Cruyffas, Carlo Ancelotti ir Frank Rijkaardas.

Angloispaniški finalai

Anglai ir ispanai UEFA klubų turnyrų finaluose žaidė 15 kartų. Ispanų komandos laimėjo septyniskart, o anglų – aštuonis. Pirmasis susidūrimas įvyko 1962-1963 metų Europos Taurių laimėtojų turnyro finale, kur „Tottenham Hotspur“ 5:1 įveikė Madrido „Atletico“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių tarpusavio susitikuose dominavo anglai – jie šventė pergales šešiuose finaluose iš pirmųjų aštuonių. Šiais laikas geresnį pergalių santykį turi Ispanijos komandos.

Lietuvos futbolo specialistų komentarai

Valdas Urbonas, Panevėžio „Ekrano“ vyr. treneris:

„Tokios rungtynės – didelė šventė. Manau, jos galėtų prilygti net pasaulio čempionato finalui. Abi komandos vertos tų rungtynių. Laukiu gražaus, įdomaus ir atkaklaus futbolo. Kiekviena ekipa turi savo taktiką. Viskas priklausys nuo to, kaip katalonų ekipa sugebės realizuoti savo žaidimą, o kitas dalykas – ką „Manchester United“ sugebės priešpastatyti Ispanijos čempionų totaliniam futbolui. „Barcelona“ šansai geresni – tai lygesnė komanda, daug metų žaidimo stilius nesikeičia. Ji labiau verta pergalės.“

REKLAMA

Virginijus Liubšys, Marijampolės „Sūduvos“ vyr. treneris:

„Visi galvoja, kad laimės „Barcelona“, bet šansai yra 50 prie 50. Manau, kad A. Fergusonas – geriausias strategas pasaulyje. „Manchester United“ užduotis – sustabdyti varžovų trejetą – Iniesta, Xavi ir Messi. Anglų klubas turi greitus kraštus ir puolėjus. Atėmę kamuolį jie stengtis kontratakuoti, sužaisti stipriais dūriais, kad kamuolį praradę „Barcelona“ futbolininkai nespėtų grįžti. Rezultatą gali lemti standartinės situacijos, netikėtas įvykis, klaida – tai aukščiausio lygio komandos ir tai jos išnaudos.“

REKLAMA

Raimondas Žutautas, Lietuvos rinktinės vyr. treneris:

A. Fergusoną laikau vienu geriausių trenerių pasaulyje. Jeigu jis neleis „Barcelona“ komandai valdyti kamuolį ir neleis žaisti to žaidimo trumpais perdavimais, tuomet katalonų klubas neturi jokių šansų. Jeigu anglai atsitrauks ir mėgins gynyboje kažką veikti, tuomet vaizdas bus nekoks. Įvarčių bus ne vienas. Jeigu man reikėtų vadovauti tokiai komandai, spausčiau varžovus jų aikštės pusėje ir laikyčiau kuo toliau nuo savo vartų. „Barcelona“ – itin pavojinga komanda. Rezultatas? Turėtų laimėti „Manchester United“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UEFA Čempionų lygos taurė (Scanpix nuotr.)UEFA Čempionų lygos taurė (Scanpix nuotr.)

TIK FAKTAI

2011 metų finalas yra 56-as šio turnyro istorijoje ir 19-as, kai jis buvo pervadintas į Čempionų lygą. „Barcelona“ komanda finalą pasiekė atkrintamosiose varžybose įveikusi Londono „Arsenal“, Donecko „Shakhtar“ ir Madrido „Real“. „Manchester United“ savo ruožtu įveikė „Marseille“, Londono „Chelsea“ ir Gelzenkircheno „Schalke“. Abi finalo komandos tapo savo šalių čempionatų nugalėtojomis.

2010-2011 metų sezoną UEFA nustatė tokius piniginius prizus: turnyro nugalėtoja gaus 9 mln. eurų, finalininkė – 5,6. Pusfinaliuose žaidusioms komandoms atiteks po 4,2 mln. eurų, ketvirtfinaliuose – po 3,3 mln., aštuntfinaliuose – po 3 mln. Už patekimą į grupių varžybas skiriama 3,9 mln. eurų ir 550 tūkst. eurų už kiekvienas grupės rungtynes.

REKLAMA

10 pastarųjų metų UEFA Čempionų lygos nugalėtojai

1999-2000 Madrido „Real“ (Ispanija)

2000-01 Miuncheno „Bayern“ (Vokietija)

2001-02 Madrido „Real“ (Ispanija)

2002-03 „Milan“ (Italija)

2003-04 „Porto“ (Portugalija)

2004-05 „Liverpool“ (Anglija)

2005-06 „Barcelona“ (Ispanija)

2006-07 „Milan“ (Italija)

2007-08 „Manchester United“ (Anglija)

2008-09 „Barcelona“ (Ispanija)

2009-10 „Internazionale“ Italija)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų