REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusiško rublio nuvertėjimas – ne tik proga lietuviams kaimyninėje šalyje nusipirkti kai kurių prekių bei degalų, bet ir santaupų leidimo metas patiems baltarusiams.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje jie perka drabužių, automobilių, dairosi nekilnojamojo turto, o kirsdami Lietuvos sieną, sako nevengiantys atvežti degalų. Eilės Lietuvos–Baltarusijos pasienyje pastarosiomis dienomis tik ilgėja, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Pasienyje – gausu į Lietuvą važiuojančių baltarusių. Kaimyninės šalies valiutai nesustabdomai nuvertėjant, gyventojai skuba išleisti santaupas.

„Daugiausiai perkame automobilius ir maisto produktus. Pas mus kai kas pabrango, kai kas atpigo.Vietinių produktų kainos nekyla, bet įvežtinių išaugo“, – teigė vyras.

„Užsienio valiutos kursas nesuprantamas, prekių kainos neaiškios ir kasdien svyruoja. Niekas nieko nežino. Bėda“, – skundėsi kitas baltarusis.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie eilėse pasienyje stovintys baltarusiai prisipažino į Lietuvą važiuojantys ne tuščiomis – veža parduoti degalų. Uždarbį po to išleidžia Lietuvos parduotuvėse

Beveik du mėnesiai, kai Baltarusijos ekonominė situacija tik blogėja, valiutos krizė gilėja.

Baltarusijos nacionalinis bankas šią savaitę paleido valiutų kursą grynųjų rinkoje, tačiau rublis tarpbankinėje rinkoje krinta ir toliau.

Deficitu tapusi valiuta smarkiai pabrango, vos ne du kartus, ir taip atpigino nacionalinį rublį. Valiutos trūksta ne tik gyventojams, bet ir įmonėms – nėra už ką pirkti žaliavos. Pabrangus įvežtinei produkcijai, vos ne kasdien brangsta ir baltarusiškos prekės. Anot ekspertų,jeigu Rusija nesuteiks visos 6 mlrd. dolerių paskolos, po mėnesio gali trūkti ir baltarusiškų rublių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Santaupas baltarusiai skuba į ką nors investuoti. Perkamas nekilnojamasis turtas, taip pat ir Lietuvoje, buitinė technika, kuri per savaitę pabrango dukart.

„Pas mus – socialiai orientuota ekonomika. Yra prekių, kurioms taikomas fiksuotas 12 proc. antkainis. Tai pieno ir mėsos produktai. Kitų prekių kainas ekonomikos ministerija paleido, ir jos priklauso nuo rinkos konjunktūros“, – teigė Gardino vykdomojo komiteto Prekybos ir paslaugų valdybos viršininkė Svetlana Sivirčikova.

„Atlyginimai ir pensijos nekyla. Kaip realiai žmonėms išgyventi? Stovime gyvenimo kryžkelėje. Mažiausia du kartus pabrango kosmetika, maisto produktai“, – sakė kalbintas vyras.

Ekspertai apskaičiavo: padėčiai Baltarusijoje stabilizuoti per trejus metus reikėtų ne mažiau kaip 10 mlrd. dolerių.

Rūta Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų