REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje viešinti garsi Nyderlandų žmogaus teisių aktyvistė sako, kad romų integracija į visuomenę – ne vien jų pačių reikalas. Patys romai teigia, kad šis procesas nepajudėjęs iš mirties taško.

REKLAMA
REKLAMA

Keliuose Vilniaus čigonų taboruose gyvena beveik 500 žmonių. Pasak policijos, kiekvieną savaitę dėl narkotikų platinimo tabore pradedami keli ikiteisminiai tyrimai, surašomos dešimtys administracinių teisės pažeidimų protokolų nuo narkotikų apsvaigusiems asmenims. Pabandę čia filmuoti be policijos palydos, žurnalistai buvo apšaukti, apmėtyti akmenimis ir pajuto didelį nusivylusių gyvenimu žmonių pyktį.

REKLAMA

Jau kelias dienas su Vilniaus romais bendraujanti žmogaus teisių aktyvistė Lalla Weiss iš Nyderlandų sako, kad žmonės tabore ne gyvena, o egzistuoja, aplink ji mačiusi skurdą ir lėšų stygių, todėl būtina imtis rimtų žingsnių romus integruojant į Lietuvos visuomenę.

„ Problema yra dvipusė: valdžia turi pakeisti savo požiūrį į romus, o romai turi pakeisti požiūrį į valdžią. Šitas problemas turi spręsti vyriausybė, romai ir visa visuomenė kartu. Net ir žurnalistai, nes jų galioje – parodyti, kaip žmonės gyvena“, – teigė Nyderlandų nacionalinės sinti ir romų organizacijos koordinatorė L. Weiss.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos romų bendrijos „Čigonų laužas“ prezidentas sako, kad integruojant romus į bendruomenę padaryta daug klaidų. Viena iš jų – kad romų visuomenės centre veikiantis vaikų darželis yra skirtas tik romams, kurie vėliau eina mokytis į romams skirtas klases. Tačiau tai esą klaidingas sprendimas.

„Norint, kad vaikai normaliai integruotųsi į visuomenę, yra tik vienas sprendimas – reikia mažus, ikimokyklinio amžiaus vaikus leisti į bendrus vaikų darželius. Nes jie kartu su kitais vaikais mokysis ir į pirmą klasę pradės eiti“, – kalbėjo bendrijos „Čigonų laužas“ prezidentas Josifas Tyčina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia vis dar ieškoma geriausių būdų. Yra nuomonė, kad apskritai be reikalo buvo pastatytas šitas romų visuomenės centras, kad jisai irgi tarsi gete uždaro juos. Jis buvo sumanytas, kad žmonės, taip pat ir suaugę, kurie neraštingi, galėtų išmokti valstybinės kalbos, išmokti rašto ir t.t. Žodžiu, jokių galutinai paruoštų receptų nėra“, – sakė kultūros ministro patarėjas Imantas Melianas.

Pasak I. Meliano, pernai, panaikinus Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą, tautinių mažumų reikalai buvo perduoti prie Kultūros ministerijos sukurtai tarpinstitucinei darbo grupei, tačiau romų integracijos klausimams spręsti jos galių nepakanka.

Čigonai č klasėje nesimokys

Pastangos iš čigonų padaryti pilietį

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų