REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investavimas yra normali darbinė veikla, todėl jos galima išmokti ir tikėtis pastangas atspindinčių rezultatų. Daugelis mėgsta pabrėžti sėkmės faktorių –  žinoma, sėkmė gali padaryti ir neįmanomus  dalykus, bet jeigu Jūsų planas bus paremta tik ja, tai bus lošimas. O lošimas ir investavimas skiriasi, sako Darius Kuzmickas, Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame jo patarimus „žaliesiems“ investuotojams:

Svarbiausia suvokti idėją

Lošimą arba spekuliavimą lengviausia apibūdinti kaip nulinės sumos žaidimą, t.y. jeigu aš išlošiu, kažkas turi pralošti ir atvirkščiai. Lošiant su vertybiniais popieriais „žaidimo“ partneris būtų visa rinka, tame tarpe ir „sunkiasvoriai“ investuotojai, pavyzdžiui investiciniai ar pensijų fondai, kurie turi profesionalias komandas ir jiems paprastai atstovauja geriausi srities profesionalai. Tikriausiai suprantama, kad Jūsų galimybės pastoviai laimėti tokiomis sąlygomis yra nedidelės.

REKLAMA

Investavimas, tuo tarpu, sudaro galimybes uždirbti visiems. Kaip taip gali būti? Paaiškinantis pavyzdys, kai investuojate, Jūs perkate įmonių vertybinius popierius, kurie suteikia teisę gauti dalį pelno. Jeigu tos įmonės kažką gamina ar teikia paslaugas  ir daro tai sėkmingai, galite tikėtis dalies pelno. Bet tas pelnas ateis, kai įmonės atliks savo darbus. Vadinasi, reikia laukti ir leisti verslui dirbti. Kol lauksite, vertybinių popierių kainos gali stipriai svyruoti, bet būkite ramūs, įmonių vertybiniai popieriai ilgainiui atspindi realią įmonės vertę. Jei įmonė pelninga, tai ir vertybiniai popieriai neš pelną.

REKLAMA
REKLAMA

Įsivertinti galimybes

Reikia įsivertinti, kokias investavimo galimybes turite. Visus investuotojus galima skirti į dvi grupes:  vieni nori įdarbinti jau sukauptą sumą, kiti dar tik ketina kaupti periodinių įmokų pagalba.

Investuojant vienkartinę sumą, ypač jei ji yra Jums reikšmingo dydžio, labai svarbu tinkamai nusistatyti savo požiūri į riziką, t.y. kokio dydžio svyravimai dar leis ramiai miegoti naktį, taip pat reikia atsižvelgti kam skirti investuojami pinigai ir kada jų gali prireikti. Kad nieko nepraleistumėte, labai patogu naudoti specialiais finansiniais klausimynais, jie ne tik atsižvelgia į konkrečius Jūsų aspektus, bet kartu vertina ir visumą. Kaupiantys  periodiškai papildomai turi nuspręsti, kokią dalį pajamų gali skirti investavimui.  Kuo didesnę dalį skirsite, tuo daugiau sukaupsite, bet ta suma neturi  tapti „akmeniu po kaklu“, normalu skirti ilgalaikiam taupymui iki 15-20 proc. pajamų. Norint tinkamai parinkti geriausią sprendimą, būtina atsižvelgti į visus paminėtus dalykus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia pradėti

Teorinis pasiruošimas yra puiku, bet iš jo nebus jokios naudos, jei nepradėsite realiai investuoti. Kaip pradėti? Kadangi investavimas įmanomas tik finansinių tarpininkų pagalba, reikia apsilankyti pas pasirinktą banką ar finansų maklerio įmonę. Pasirinkimo  kriterijai yra įvairūs ir asmeniniai, gali būti tiek patogumas, tiek produktų pasiūla, tiek tikėtina paslaugų kokybė.

Per pirmą susitikimą Jums atidarys vertybinių popierių sąskaitą (paprastai nieko nekainuoja) ir atsižvelgiant į Jūsų galimybes supažindins su pagrindinėmis investavimo galimybėmis. Investicijų konsultantas turėtų pats užduoti daug klausimų, tad nuoširdžiai atsakinėdami, padėsite pasiekti geresnį sprendimą. Nepamirškite pasinaudoti ir savo teise bei galimybe visko išsiklausinėti.

REKLAMA

Nepersistengti

Sakoma, kad „pirmas blynas visada prisvyla“. Kaip to išvengti investavime? Svarbiausia neprisiimti per daug rizikos arba ją tinkamai valdyti. Paprasčiausios kiekvienam prieinamos priemonės yra diversifikavimas ir periodinis investavimas.

Diversifikavimas, tai paprasčiausias investicijų išskaidymas, kai stengiatės investuoti kuo įvairiau ir renkatės kuo mažiau tarpusavyje susijusias priemones. Diversifikuodami laimite dėl kelių priežasčių, pirma, nereikia spėlioti kuri investicija bus sėkmingiausia, antra, sumažinate didžiausio nuostolio riziką, nes tikimybė, kad visos investicijos vienu kartu taps bevertės yra kur kas mažesnė nei vienos investicijos tikimybė.

REKLAMA

O investavimas periodiškai leidžia išvengti blogo investavimo laiko pasirinkimo tikimybę. Jeigu pradėjus investuoti, rinkų kainos staiga kris, tai Jums bus tik gera galimybė nusipirkti investicijų pigiau. Taip investuodami ilgesnį laiką, užsitikrinate, kad Jūsų investicijos bus įsigytos už vidutinę kainą. Ir pirmasis blynas tikrai nebus prisvilęs.

Darius Kuzmickas, Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius.

Jums rūpimus klausimus apie investavimą galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

Čia galite pasiskaityti, ar tik turtingi žmones žaidžia investavimo žaidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų