REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų nuomone, elektroninės apyrankės gali kenkti sveikatai ir pažeidžia žmogaus teisę į privatumą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija jau pateikė Seimui naujai pataisytą Probacijos įstatymo projektą, kuris leistų užtikrinti elektronines stebėjimo priemones lygtinai nuteistiesiems ir įtariamiesiems, kurie yra laisvėje.

REKLAMA

Projekte numatoma, kad elektronines apyrankes galės dėvėti tie nuteistieji, kuriems teismas paskirs šią priemonę, prieš tai įvertinęs asmens padarytą nusikaltimą, nuteistojo elgesį, norą pasitaisyti, dirbti, atlyginti žalą ir pan.

Teismas turėtų skirti ir apyrankės dėvėjimo laiką, kuris truktų iki dvylikos mėnesių suaugusiam ir devynis mėnesius nepilnamečiams. Intensyvios stebėsenos laikas – trys mėnesiai.

Vadovaujantis įstatymu, lygtinai nuteistam asmeniui ar įtariamajam ant kojos būtų uždėta apyrankė, kurios judėjimas bus stebimas kompiuterio monitoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Aliarmas skelbiamas po 30 minučių

Probuojamam asmeniui sudaroma dienotvarkė, buvimo vietos, laikas nustatomas maždaug 30 minučių trukmės. Jeigu per tą laiką nepavyksta aptikti stebimo asmens, skelbiama paieška.

"Tai būtų efektyvi priemonė, ypač įtariamiems asmenims, kuriems teismas uždraudė bendrauti su kitais bylos dalyviais bei išvykti“, - įsitikinęs Vilniaus 3-iojo teismo pirmininkas Pavelas Barkovskis.

Panašios nuomonės yra ir ekskomisaras  Alvydas Sadeckas: „Daugelyje pasaulio valstybių atliekamas panašus monitoringas, tuomet nuteistieji žinos, kad yra stebimi ir daugiau nedrįs nusikalsti. O ir policijos pareigūnai visada žinotų jų buvimo vietą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiam Teisingumo ministerijos sumanymui nepritarė Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, buvęs Vidaus reikalų ministras Vidmantas Žiemelis.

Parlamentaras įsitikinęs, kad apyrankių dėvėjimas būtų pripažintas kaip žmogaus teisių pažeidimas: „Reikia klausti nuteistojo sutikimo uždėti prietaisą, be to, skleidžiama spinduliuotė gali kenkti sveikatai“.

Brangi ir abejotina  stebėjimo priemonė

V. Žiemelio teigimu, Probacijos įstatymas parengtas netinkamai, mat neapgalvotas: „Visų pirma, apyrankių gamyba ir priežiūra yra labai brangi, be to, reikia nuspręsti, kam jas dėti“.

REKLAMA

Komiteto narys įsitikinęs, kad įdiegus elektroninio stebėjimo sistemą, pablogėtų ir taip nepavydėtina pareigūnų padėtis: „Gerokai išaugs darbo krūvis, o laukiamų rezultatų gali ir nebūti “.

Siūlomas elektroninio monitoringo įdiegimas, anot V. Žiemelio, nėra pagrįstas aiškiais ir patikimais finansiniais skaičiavimais, nėra įvertinta kitų Europos valstybių patirtis: „Negalima  aklai diegti tokią brangią ir ilgalaikio poveikio nuteistiesiems neturinčią kontrolės priemonę, kaip elektroninis monitoringas“.

REKLAMA

Estijoje neprigyjo

Estija turėjo elektroninio sekimo sistemą, tačiau po trijų metų jos atsisakė, nes tai nepateisino lūkesčių, o investicijos į brangų projektą neatsipirko. Ten apyrankę dėvėjo tik vienas nuteistasis.

Tačiau Teisingumo ministras R. Šimašius yra kitos nuomonės. Pasak jo, elektroninis stebėjimas galės sumažinti kalinių skaičių ir yra puiki resocializacijos priemonė: „Juk atlikdamas bausmę nuteistasis praranda gebėjimus adaptuotis laisvėje“.

Tačiau taikant elektroninį stebėjimą, anot ministro, asmuo nėra izoliuojamas nuo visuomenės, turi galimybę dirbti, mokytis, gyventi šeimoje, padengti nusikalstama veika padarytą žalą, mokėti mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudinga nuteistajam

„Tai naudinga ne tik pačiam nuteistajam, bet ir jo šeimai, visuomenei. Pritaikius šią priemonę, mažėja ir probacijos darbuotojų darbo krūvis, kadangi informacija apie nuteistojo judėjimą yra tiesiogiai prieinama kompiuteryje darbo vietoje. Pareigūnams nebereikia fiziškai važiuoti ir tikrinti, kaip nuteistieji gyvenamojoje vietoje laikosi teismo paskirtų pareigų,“ - gynė pavaldinių parengtą įstatymą R. Šimašius.

Kiek asmenų galėtų būti stebimi naudojant elektronines apyrankes, tiksliai pasakyti sunku, teigė ministras, nes sprendimus dėl šių priemonių taikymo nuteistiesiems kiekvienu konkrečiu atveju priims teismai.

REKLAMA

Kol Seimas nepriėmė įstatymo pataisų, elektroninės apyrankės nėra perkamos. Po įstatymo priėmimo tai bus daroma paskelbus viešus konkursus.

Teisingumo ministerija jau yra viešai pakvietusi visus elektroninių apyrankių bei kitų modernių stebėjimo priemonių tiekėjus ir gamintojus pristatyti šios įrangos pritaikymo galimybes, naudojimo ypatumus.

Nijolė Biksmann

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų