REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) baigė jos pačios inicijuotą geriausios idėjos, skirtos įamžinti skulptūra Kauno krepšinį, konkursą. Jau antrąjį, nes per pirmąjį, vasario mėnesį skelbtą konkursą nebuvo pateikta išskirtinai vertingų pasiūlymų.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar tikimasi, kad prie „Žalgirio“ arenos Kaune ateityje stovės geriausiai konkurse įvertintas skulptoriaus Tado Gutausko (jo viena skulptūra jau yra sostinėje, prie „Siemens“ arenos) kūrinys. Skulptūros sukūrimo bei pastatymo finansavimu, anot konkurso rengėjų, turėtų pasirūpinti Kauno miesto savivaldybė arba „Žalgirio“ areną valdysiantis koncesininkas.

REKLAMA

LKF surengtas konkursas, kaip pripažino jam pateiktų darbų vertinimo komisijoje dalyvavęs Kauno miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius, jį labai nuvylė savo rezultatais. Balais vertindamas baigiamajame konkurso etape pateiktus penkių kūrinių projektus, vicemeras teigė ties kiekvienu parašęs po nulį.

Kauniečio skulptoriaus Stasio Žirgulio bei kitų miesto menininkų nuomone, jei prie arenos bus pastatytas geriausiu konkurse pripažintas kūrinys - skulptūrinis liūtas, padėjęs ant krepšinio kamuolio leteną, - jis tik bjauros Kauną.

REKLAMA
REKLAMA

Meno kūrėjų pasipiktinimą kelia tai, kad vertinti darbus konkurso rengėjai nepakvietė nė vieno profesionalaus skulptoriaus, todėl ir rezultatas - kičinis. Kūrėjai kritikuoja ir Kauno miesto valdžią, kad ši per mažai domisi, kokios meninės vertės ar visai beverčiai kūriniai pastaraisiais metais atsiranda viešosiose miesto erdvėse.

Buvęs Kauno meras, Seimo narys Erikas Tamašauskas, susipažinęs su viešai išsakytomis menininkų nuomonėmis, siūlo miesto savivaldybei neskubėti įgyvendinti šio projekto, jei jau iš anksto žinoma, jog nei konkurso laimėtojo, nei kitų autorių darbai neatitinka šiuolaikinei skulptūrai būtinų meniškumo kriterijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra abejonių, jog tikslinga Kauno miesto savivaldybei perimti iniciatyvą parenkant skulptūrą prie “Žalgirio„ arenos Nemuno saloje. Be to, dera elgtis labai atsakingai. Manyčiau, Kauno bendruomenei labai svarbu, kad kauniečių ir turistų lankomoje Nemuno saloje, greta modernios, daugiafunkcės arenos, atsirastų vertas tos erdvės bei prie jos derantis kūrinys. Skulptūros parinkimui būtina skirti itin didelį dėmesį, nes tai bus Kauno - krepšinio miesto - puošmena“, - naujienų agentūrai ELTA sakė parlamentaras.

Anot E. Tamašausko, konkurse turėtų dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio menininkai, - konkursas turi būti tarptautinis. Be to, ginant visuomenės interesą, svarbi ir Kauno miesto gyventojų nuomonė, kokį kūrinį jie norėtų matyti šalia daugiafunkcės sporto ir pramogų arenos. Tik išklausius įvairias nuomones, susipažinus su profesionalių menininkų vertinimais, galima priimti racionaliausią sprendimą ir išrinkti kūrinį, kuris būtų ne tik Europos vyrų krepšinio čempionato, bet ir Kauno miesto atspindys.

Figūrinės kompozicijos prie Kauno arenos nugalėtojas – krepšinio liūtas

Kokia bus figūrinė kompozicija prie Kauno arenos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų