REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar pernai dešimt didžiausių mokesčių mokėtojų per 2010 metus sumokėjo 6 proc. mažiau mokesčių į biudžetą negu užpernai, o jau šiemet per pirmąjį ketvirtį dešimties didžiausių mokesčių mokėtojų indėlis į valstybės kasą padidėjo 14 proc., palyginti su 2010 metų I ketvirčiu.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų I ketvirtį sąrašo 1–2 vietose nepajudinamai laikosi AB „Orlen Lietuva“ ir „Lietuvos dujos“, nors pagal metinius mokesčius pernai „Lietuvos dujos“ užėmė ketvirtą, o užpernai – šeštą vietą.

REKLAMA

Į dešimtuką įšoko „Inter RAO Lietuva“

Prekybos tinklų savininkė „Maxima Lt“ pernai pagal metų rezultatus buvo 5 vietoje, o šiemet pakilo į 3 vietą ir iš jos išstūmė tabako gamintoją „Philip Morris Baltic“. Šiemet per I ketvirtį vienu punktu aukštyn pakilo AB „Stumbras“ ir „Dujotekana“, o sąrašo naujokė elektros energijos tiekėja UAB „Inter RAO Lietuva“ į 10 vietą pakilo iš 29-osios.

Lyginant 2010 m. ir 2009 m. metinius duomenis, naudingesnės biudžetui buvo ir vietas dešimtuke pagerino „Mineraliniai vandenys“, „Lietuvos dujos“, „Lukoil Baltija“ ir „Ave-Matrox“. Pernai „Maxima Lt“, „Lietuva Statoil“, „Stumbras“ ir naftos produktų saugyklą valdanti „Ekoenergija“ užėmė žemesnes vietas ir sumokėjo mažiau mokesčių negu užpernai.

REKLAMA
REKLAMA

Mažieji nusileido didiesiems

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos departamento direktorius Sigitas Besagiskas sako, kad istoriškai išsivystė tendencija, jog per ekonominę krizę mažesnieji užleidžia vietą didiesiems. Jo nuomone, šiemet „Lietuvos dujos“ išstūmė „Philip Morris Baltic“ iš antrosios vietos, kurioje ji dominavo pernai, nes smarkiai padidėjusi dujų kaina lemia ir mokamus didesnius mokesčius. „Philip Morris Baltic“ veikia Baltijos šalyse, o čia gyvuoja tabako gaminių kontrabanda, todėl legali tabako gaminių prekyba galimai susitraukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maximai Lt“ galioja didžiųjų dominavimo tendencija – jos apyvarta augo, o kitiems trims veikėjams apsukas teko sumažinti.

„Stumbro“ pakilimo nesiečiau su vidaus vartojimu, nes stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas vidaus rinkoje krito, vadinasi, jie augo dėl eksporto, – aiškina S. Besagirskas. – „Mineraliniai vandenys“ yra didžiausias alkoholinių gėrimų importuotojas ir jam galioja ta pati taisyklė, kad per krizę mažieji užleidžia kelią didiesiems.“

Lėmė pasikeitusi akcizų politika

Rimanto Rudzkio, DnB NORD banko vyriausiojo analitiko, taip pat nestebina „Lietuvos dujų“ kopimas į dešimtuko viršūnę, nes akivaizdu, kad dujų kainos augo. „Tačiau mažmeninė prekyba augo keliais procentais, todėl ir „Maximos LT“ pardavimas neturėjo persilaužti link didelio augimo, − sako R.Rudzkis. – Geriausiai apie sumokėtus mokesčius žino pačios įmonės, nes mokesčiai gali pasikeisti ir dėl akcijų pardavimo, ir dėl turto perkainojimo, ir dėl eksporto augimo.“

REKLAMA

Linas Toleikis, UAB „Mineraliniai vandenys“ atstovas, teigia, kad bendrovės laikymąsi 5 vietoje lėmė 2011 metų sausį pasikeitusi akcizų politika pigesniems tabako gaminiams. Dėl šios priežasties „Mineraliniai vandenys“ surinko didesnius akcizus.

„Kad „Mineraliniai vandenys“ pateko į Lietuvos mokesčių penketuką, lėmė ir bendra mūsų apyvarta, ji per 2011 m. I ketvirtį padidėjo 9 proc. − sako L. Toleikis. – Tikėtina, kad mūsų poziciją lėmė ir dėl ekonominio nuosmukio suprastėję kitų Lietuvos įmonių finansiniai rezultatai.“

REKLAMA

Daugiausia sumoka (2010 m., tūkst.litų)

1. AB „Orlen Lietuva“−1 069 895

2. UAB „Philip Morris Baltic“−432 624

3. UAB „Mineraliniai vandenys“−367 753

4. AB „Lietuvos dujos“−351 744

5. UAB „Maxima LT“−310 823

6. UAB „Lietuva Statoil“−309 064

7. UAB „Lukoil Baltija“−231 190

8. UAB „AVE-Matrox“−184 528

9. AB „Stumbras“−178 467

10. UAB „Ekoenergija“−141 808

 

Iš viso jos sumokėjo beveik 3,6 mlrd. litų mokesčių

Eglė Kijauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų