REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigęs kadenciją prezidentas Valdas Adamkus aktyviai bendrauja su šalies jaunimu, lankosi universitetuose, skaito paskaitas. Naujienų portalas „Balsas.lt“ pasidomėjo, kokius įspūdžius jam palieka šie susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA

Kokį šiandien Lietuvoje matote jaunimą?

Į šį klausimą galiu atsakyti labai tvirtai ir aiškiai: esu labai laimingas, kad turiu galimybę tiesiogiai bendrauti su Lietuvos jaunimu. Kalbėdamasis su jaunais žmonėmis atradau daug idealizmo, sveikų požiūrių, gerų norų.

REKLAMA

Lietuvoje esama jaunimo, kuris yra nepaliestas negatyvios aplinkos ir jaunatviškas idealizmas, pasišventimas suteikia man labai daug vilčių, kad sunkumus, kuriuos patiriame, blogumus, kurie dar egzistuoja mūsų visuomenėje, jaunimas įveiks, tuo nė kiek neabejoju. Bendraudamas su jaunais žmonėmis turėjau progą išsakyti savo mintis apie tai, kokią aš įsivaizduoju Lietuvą, kokią matau šalies viziją ir kaip turėtų atrodyti šalis, kurioje mes visi norime dirbti ir gyventi.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais net ir iš akademinės bendruomenės pasigirsta nuomonių, kad jaunimas emigruoja nenorėdamas gyventi tokiomis sąlygomis, kurias turi Lietuvoje. Kaip jūs vertinate tokius pasisakymus?

Kaip visuomenė, bendruomenė, turime aiškiai pasisakyti už principus, kokią mes norime matyti Lietuvą, kurioje žmonės norėtų kurti gyvenimą savoje aplinkoje ir nesibastyti po pasaulį. Žmogus turėtų įnešti įnašą ne į svetimą, bet į savo bendruomenę, talentai turėtų likti čia ir prisidėti prie savo valstybės ir ateities kūrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenėje turi būti aiškiai akcentuojamas pripažinimas jaunosios kartos pasiekimų, kurie yra dideli. Nieko bloga didžiuotis ir rodyti pasauliui, kad ir mūsų visuomenėje esama pozityvių dalykų, nes kur kas dažniau į viešumą keliami įvairūs negatyvūs reiškiniai – nusikaltimai ar įstatymų laužymas. Tuomet tokie žmonės tampa didvyriais, o dirbantys atsakingai kūrybingai pamirštami.

Sakoma, kad šių dienų jaunimas prarado vertybes, ar tai tiesa?

Tokią nuomonę visiškai atmetu, mūsų jaunimas turi vertybes, jie jas įžvelgia, bet tai reikia parodyti ir viešai pripažinti, ko mums labai trūksta. Sakyti, kad jaunimas neturi vertybių, būtų neteisinga. Jauni žmonės puikiai suvokia juos supantį pasaulį ir aktyviai ieško paaiškinimų pastebimiems reiškiniams, domisi, kodėl daugelyje sričių mūsų šalis nejuda į priekį, nors tai daryti mes galėtumėme.

REKLAMA

Kaip manote, ar pakanka pilietiškumo ugdymo mokyklose ir iš visuomeninių iniciatyvų jaunam žmogui, kurio asmenybė ir pažiūros tik formuojasi?

Tai viena didžiausių mūsų visuomenės ir valstybės problemų šiuo metu. Pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo trūksta šalies mokyklose ir į šios srities atsigavimą reikia dėti kuo daugiau pastangų, rodyti teigiamų pavyzdžių ir stengtis įtraukti tuos jaunus žmones, kurie savyje turi potencialo ir iniciatyvos.

Kalbėdamas apie emigraciją esate pasakęs, kad šviesieji protai Lietuvoje vis tiek liks. Ką norėjote tuo pasakyti?

REKLAMA

Emigracija nėra kas nors tragiško, tai vyko šimtmečiais iki mūsų ir tai vyks šimtmečiais po mūsų, bet mūsų mažos tautos problema ta, kad emigruojama ne todėl, kad ekonominės sąlygos neleistų išgyventi, bet dauguma emigruoja todėl, kad nenori gyventi tokioje aplinkoje: materialinius nepriteklius galima iškęsti, bet visa aplinka „užnuodyta.

Tuomet kyla klausimas, kodėl reikia gyventi tokioje visuomenėje? Pradėjęs dairytis kitur žmogus pastebi, kad kitur situacija yra kitokia ir ryžtasi palikti savo namus, aplinką. Galiu iš savo patirties pasakyti: daug idealistų turėdami įvairių priežasčių ir vilčių išvažiuoja, bet šie žmonės gali nusivilti ir svetima aplinka ir, galbūt, tai privers pagalvoti apie sugrįžimą.

V. Adamkus: turime sudaryti sąlygas jaunimui siekti savo tikslų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų