REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas baigia susitarti dėl pensijų reformos gairių. Opozicija kritikuoja, kad gairės pernelyg abstrakčios.Esą kol politikai jas aptarinėja, „Sodra“ klimpsta į skolas, grasindama ir pensijų dydžiams. Premjeras atrėžia, kad gairės padės ir iš deficito išeiti, ir sumažintas pensijas nuo Naujųjų atstatyti.

REKLAMA
REKLAMA

Per dvejus su puse metų, kol politikai diskutuoja, kokia turi būti socialinio draudimo sistemos reforma, pensijas mokančios „Sodros“ deficitas nuo 1 mlrd. litų išaugo iki 8 mlrd. Socialdemokratų atstovas net suabejojo dėl valdančiųjų sprendimo nuo Naujųjų grąžinti sumažintas pensijas į prieškrizinį lygį.

REKLAMA

„Šituos 8 mlrd. turės sutaupyti dabartiniai ir būsimi pensininkai. Tai apie kokius galima kalbėti pensijų didinimus? Jei konservatoriai nutars nuo kitų metų grąžinti, tai sveikinam, bet įkris į dar didesnį deficitą.

Aš neprieštarauju, aš tik reikalauju, kad ne šnekėtų konservatoriai ir neštų įstatymus čia. Ne gairių reikia, reikia labai konkrečių įstatymų ir reikia jau šiandien“, – kalbėjo Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes gavom dokumentą, kuriame iš principo nieko nėra, ten yra palikta ta pati sistema, kuri ir dabar funkcionuoja“, – tvirtino Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Premjeras pripažįsta, kad pensijų sistemos pertvarkos gairėms trūksta konkretumo, tačiau tikina, kad besidomintys parlamentarai žino, kas slepiasi po bendromis frazėmis, nes Vyriausybė jiems pateikusi skaičiavimus.

„Ir labai gerai žinote, kad jeigu darome štai tokias permainas, kurias dabar dedam į šį dokumentą, tai iki 2020 metų pensijų sistema sugebės ir išeiti iš deficito, ir sugrąžinti skolas, ir kompensuoti sumažintas pensijas, ir atstatysime pensijas nuo 2012 metų sausio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar labai svarbu, kad bendros finansų sistemos, valstybės biudžeto ir „Sodros“ patikimumas didėja, o tai reiškia, kad skolintis galime pigiau, kad daugiau pinigų turėsime ir toms pačioms pensijoms šiandien mokėti“, – tikian A. Kubilius.

Iki socialinio draudimo sistemos pertvarkos gairių priėmimo liko Seime vienas balsavimas. Socialinių reikalų ir darbo ministras žada, kad iškart po to Vyriausybė Seimui pradės teikti konkrečius reformą įgyvendinančius įstatymus. Opozicija baiminasi, kad tai užtruks ir „Sodrą“ reformuoti teks jau naujam Seimui ir naujai Vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų