REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australijos bendrovė „Katru Eco-Energy" pagamino naujo tipo vėjo generatorių, skirtą naudoti ant miestų  pastatų stogų: jam tinka bet kokios krypties vėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nuo įprastinių vėjo generatorių, naujasis IMPLUX gali naudoti bet kokia kryptimi pučiančių vėjų energiją, jo nereikia specialiai nukreipti ar persukti, praneša „Physorg.com". IMPLUX naudoja horizontalias turbinos mentis, sumontuotas ant vertikalios ašies, o jas suka vėjas, patenkantis, pasak generatoriaus išradėjo Varano Sureshano, per vadinamuosius „skysčio dinaminius vartus“.

REKLAMA

Oro srauto pasiskirstymas IMPLUX  kameroje

Pranešama, kad po kelerius metus trukusių parengiamųjų darbų IMPLUX vėjo generatorius šiuo metu bandomas Singapūre. Speciali pagrindinė jo kamera „gaudo"  bet kurios krypties vėją ir nukreipia oro srautą į turbiną, versdama ją suktis vis greičiau ir neleisdama vėjui ištrūkti.

 

IMPLUX.  Gamintojo nuotr.

Pasak V. Sureshano, daugiau nei 25 metus dirbdamas mechaninių sistemų konstravimo srityje jis pastebėjęs, kad ant aukštų pastatų stogų beveik nuolat pučia vėjas, nors jo kryptis ir būna nepastovi. Jis nusprendęs rasti būdą, kaip tokį aukštų pastatų pranašumą būtų galima panaudoti praktiškai. Ilgainiui jam kilo idėja panaudoti specialią kamerą, dėl savo konstrukcijos ypatumų bent 87 proc. vėjo srauto verčiančią kilti aukštyn ir sukti horizontalias turbinos mentis. Galiausiai buvo sukurtas vėjo generatoriaus prototipas, kuriame yra tik viena judanti dalis, kuris veikia daug tyliau už daugelį kitų vėjo jėgainių ir nekelia pavojaus paukščiams,  nes jie yra per dideli, kad pralįstų pro šonines nejudančias mentis.

Šiuo metu bandomas IMPLUX modelis yra 4 metrų skersmens, jo elektrinė galia – 2 kW.  „Katru Eco-Energy" planuoja pateikti rinkai 3 m skersmens 4 kW generatorių bei 10 kW galios modelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų