REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į vasarą – su gedulo ir kančios nuotaikomis

Pastarosiomis dienomis pasipylė atvejų, kai nukentėjo vaikų, moksleivių. Nepilnamečius žalojo bendramoksliai, tėvai, persekiojo nesėkmės leidžiant laisvalaikį. Būta ir mirtinų tragedijų.

REKLAMA
REKLAMA

Spąstai mašinoje

Jauna šeima Piepalių kaime (Kauno r.) staiga neteko savo vienturčio sūnelio Rido (5 m.). Kaltinti tėvus mažylio nepriežiūra būtų per žiauru, nes jiems atrodė, kad vaikas paliktas saugiai. Šiaip ar taip, lemiamą akimirką šalia berniuko nieko nebuvo.

REKLAMA

Vakare Ridas laiką leido tėvų mikroautobuse prie namų. Į kiemą išėjusi berniuko mama nustėro: sūnelis kybojo prie mašinos lango, o galvytė buvo prispausta lange. Motina išlaisvino merdintį mažylį, bandė gaivinti, iškvietė greitąją pagalbą, bet išgelbėti berniuko nepavyko.

Babtų seniūnijos darbuotojų teigimu, padorios šeimos guvus ir smalsus vaikas tapo neatsargumo auka. Manoma, kad Ridas mašinoje ne tik dairėsi – viską, kas domino, jis lietė ir spaudinėjo. Jis buvo šiek tiek pradaręs langą. Tikriausiai pro jį į lauką iškišo koją, prarado pusiausvyrą ir nusprūdo visu kūnu žemyn į lauko pusę, o galva liko įstrigusi pradarytame lange ir stipriai prispausta prie briaunos. Ilgėliau pabuvus prispaustam kaklui, mažylis negalėjo kvėpuoti ir užduso.

REKLAMA
REKLAMA

Nors gedinti šeima seniūnijoje minima geruoju, dabar prisimenamas dar vienas liūdnas faktas Rido biografijoje: prieš keletą metų šis mažylis buvo stipriai apsiplikęs kūną vandeniu.

Prieš metus automobilio langas pražudė ir pustrečių metukų vaiką Molynės kaime (Tauragės r.). Mažylis tik kelioms akimirkoms tėčio buvo paliktas vienas – sėdintis specialioje kėdutėje, prisegtas diržu. Bet smalsus vaikas atsisegė diržą, išsiropštė iš kėdutės ir atsisėdo prie lango. Manoma, kad berniukas žaisdamas paspaudė elektrinį lango jungiklį. Kai langas atsidarė, vaikas iškišo galvą į lauką. Tuo metu stiklas pradėjo kilti aukštyn ir prie lango rėmo prispaudė vaikui kaklą... Prie mašinos grįžęs tėvas sūnų rado jau nekvėpuojantį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O prieš keletą metų Prienuose būta atvejo, kad vaikas pasismaugė susipainiojęs lango žaliuzėse.

Buvo neatsargūs

Ne vieną nelaimę prišaukė neatsargiai besielgiantys, apie galimas liūdnas pasekmes negalvojantys augesni moksleiviai, kuriems tėvų priežiūra, rodos, jau nereikalinga.

Pavartyčių kaime (Radviliškio r.) rimtą galvos traumą – atvirą kaukolės lūžį – patyrė vietos gyventojas Vytautas (15 m.). Vėlų vakarą jis su draugais žaidė žolės riedulį. Vienu momentu draugas netyčia žolės riedulio lazda sudavė per arti stovinčiam Vytautui per galvą – pataikė į smilkinį. Sužalotasis buvo skubiai išvežtas gydyti į Šiaulius.

REKLAMA

Naujosios Akmenės gyventojas Mantas (11 m.) į ligoninę pateko dėl akies cheminio nudegimo, kai išdykavo su draugais. Paaugliai eksperimentavo: turėjo plastikinį butelį, kuriame buvo vanduo, kanalizacijos vamzdžių valiklis „Kurmis“ ir suplėšytos folijos gabaliukai. Smalsuoliams rūpėjo, ar vyks kokia nors cheminė reakcija butelį stipriai metus į žemę. Vienas paauglys spyrė butelį, jame buvęs mišinys išsiliejo ir šiek tiek jo užtiško Vytautui ant akies. Tik ligoninėje smalsuolis sužinojo, kad „Kurmis“ – labai pavojingas chemikalas: jis tirpdo kanalizacijos vamzdžiuose susikaupusius riebalus, muilo apnašas, ardo plaukus ir kitus teršalus.

REKLAMA

Kauno medicinos universiteto klinikose gydomas Lukšių V. Grybo gimnazijos (Šakių sav.) dvyliktokas Karolis Padelskas (19 m.) gali likti nelaikęs abitūros egzaminų po lemtingos kelionės dviračiu. Vaikinas, vakare važinėdamas savo kaime, griuvo su dviračiu ir susižalojo taip, kad lūžo ir raktikaulis, ir galvos kaulai.

Tai jau antro Šakių krašto abituriento nelaimė šį mėnesį. Motinos dieną, vairuodamas savo automobilį BMW ir jo nesuvaldęs, Lukšių seniūnijos kelyje iškart žuvo Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dvyliktokas Žygimantas Paulauskas (18 m.), buvusio žinomo krepšininko Modesto Paulausko sūnus. Manoma, kad nepatyręs vairuotojas lėkė itin dideliu greičiu. Jaunuolis važiavo iš tėvų namų, ką tik pasveikinęs mamą...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesantaikos aukos

Bene daugiausia nepilnamečių nukenčia nuo nepažįstamų užpuolikų. Policijos departamento duomenimis, per keturis šių metų mėnesius tokių nukentėjusiųjų užfiksuota net 245.

Taip pat policijos įvykių suvestinėse kone kiekvieną dieną pranešama apie mokyklose ir prie mokyklų bendramokslių sumuštus vaikus.

Per kelias savaitės dienas į ligonines iš Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus mokyklų pateko mažiausiai šeši 13-16 metų nepilnamečiai, sumušti bendramokslių. Vieniems medikai nustatė galvos smegenų sukrėtimą, kitiems dabar tenka kentėti dėl sulaužytos nosies, vienas trylikametis gydomas dėl kelių stuburo slankstelių lūžių. Šį šiaulietį sužalojo bendramokslis per fizinio lavinimo pamoką. Esą bičiulis, be jokios priežasties rankomis suėmęs trylikametį už kaklo, jį pakėlė ir akimirksniu metė ant grindų.

REKLAMA

Stebina ne tik paauglių nenuspėjami poelgiai, bet ir priemonės, kurias jie nešasi į mokyklą. Štai vienos Panevėžio gimnazijos trylikametį moksleivį vyresnis bendramokslis gimnazijoje vidurdienį sužalojo peiliu – atrodo, nei iš šio, nei iš to dūrė į šlaunį... Krauju pasruvusiam ir labai išsigandusiam sužeistajam prireikė medikų pagalbos. Žinia apie mokykloje mokinio turimą peilį suglumino pedagogus.

Chuliganai tėvai

Ne ką mažiau vaikai kenčia ir dėl tėvų „auklėjimo“ išpuolių. Tokių, kad vaikui prireikia medikų pagalbos, o „auklėtojui“ – Baudžiamojo kodekso.

REKLAMA

Sostinės ligoninėje atsidūrė dvylikametis vilnietis, kurio visas kūnas buvo išmargintas kirčiais. Berniukas vos judėjo, skundėsi galvos skausmu. Paaiškėjo, kad jį be gailesčio diržu prilupo kantrybės netekęs jo tėvas (31 m.). Vyriškis supyko, kai pasigedo namuose turėtų 200 litų. Įtartas sūnus neigė, kad būtų ėmęs, tada įsiaudrinęs tėvas jį prilupo. Šis „auklėtojas“ stos prieš teismą – gali būti nubaustas kalėti iki dvejų metų.

Toks pats likimas laukia ir Didžiuliškių kaimo (Anykščių r.) gyventojos (43 m.). Ji, vakare namuose gerdama su sugyventiniu (po įvykio moteriai nustatytas sunkus girtumas – beveik 3 promilės), tyčia metė metalinę kėdę į dešimtmetę dukterį ir pataikė į galvą. Dėl kirstinės žaizdos galvoje ir galvos smegenų sukrėtimo mergaitė pateko į ligoninę. Dar nenuspręsta, ar pasveikusi mažametė grįš į girtaujančios ir smurtaujančios motinos namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot statistikos, Lietuvoje šiais metais nuo tėvų, patėvių, įtėvių, globėjų smurto, apie kurį tapo žinoma už namų sienų, jau yra nukentėję 247 nepilnamečiai. Pernai per tokį pat laiką šis skaičius buvo dvigubai mažesnis – užfiksuoti 123 atvejai.

KOMENTARAS

Nijolė ŠAPOLIENĖ, Lukšių V. Grybo gimnazijos (Šakių sav.) direktorė:

Gal ir pavasaris veikia moksleivius – jie dažniau išbėga iš namų, skuba, lekia, ilgiau negrįžta, vis labiau atsipalaidavę džiaugiasi artėjančiomis vasaros atostogomis. Nė vienas nepagalvoja, kad už kampo būtent jo gali tykoti nelaimė. Skaudžiausia, kai tėvai nė nežino, ką veikia, su kuo laiką leidžia jų vaikai. Tik po nelaimės sukrunta domėtis, ieškoti liudininkų ir kaltųjų.

REKLAMA

O smurtu savo problemas nepilnamečiai sprendžia vis dažniau. Manau, tokį blogą pavyzdį perima iš savo tėvų, giminaičių, kaimynų – visos aplinkos. Kiekvienos mokyklos vadovo svajonė – kad mokyklos bendruomenė išvengtų nelaimių ir tragedijų. Tik niekas negali to garantuoti.

Tik faktai:

Per 4 šių metų mėnesius Lietuvoje įvairių nusikaltimų aukomis tapo 1166 nepilnamečiai (pernai – 1116) – 686 berniukai ir 480 mergaičių.

Trimis atvejais prieš vaikus smurtavo jų pedagogai.

Dėl įvairių nusikalstamų veikų ir nelaimingų atsitikimų šiemet žuvo 6 nepilnamečiai, 7 buvo sunkiai sužaloti, per 30 tapo lytinių nusikaltimų aukomis.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų