REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitę trukęs inovacijų festivalis „IF...Vilnius ir Dizaino savaitė“ pateikė gausų renginių meniu, iš kurio kiekvienas, neabejingas kūrybai ir bendradarbiavimui, galėjo atsirinkti labiausiai mėgstamus ar „paragauti“  kažką naujo ir nepažįstamo.

REKLAMA
REKLAMA

„Inovacijų festivalio metu įvairiose grupėse – amžiaus, profesijos, veiklos ar net pomėgių – pasėjome sėklą, kad dizainas ir inovacijos ne tik gali, bet ir turi eiti kartu. Šiuos reiškinius sieja bendros – kūrybiškumo – šaknys ir ekonominės naudos vaisiai. Galbūt, daug kam tai buvo netikėta“,- sakė vieno iš festivalio organizatorių Lietuvos inovacijų centro direktorius dr. Kastytis Gečas.

REKLAMA

Inovacijų festivalyje savo darbus pristatinėjo nuo garsių Šiaurės šalių architektų bei Lietuvos profesionalų, iki nekomercinio dizaino šalininkų bei mokinių.

Į Lietuvą nusileidęs penkių garsių Švedijos, Danijos ir Islandijos architektų desantas pristatė, kaip skandinavų patirtis galėtų pasitarnauti Lietuvos miestų inovacijoms. Apie galimybes atgaivinti apleistus miesto statinius kaip tik svajoja Mažeikių savivaldybės atstovai, trumpųjų „Pecha-Kucha“ pristatymų vakarą publiką suintrigavę ne itin gyvu miesto veidu. Miesto inovacijų idėjomis šiemet Ševčenkos loftų kvartale, po atviru dangumi, dalinosi konkurso [ Neformate ] organizatoriai. Tuo tarpu realią Vilniaus miesto inovaciją – Neries krantinės atgaivinimą -  pratęsė dizaineris Vytautas Puzeras, festivalio metu atidaręs pirmąją „Neries ložės“ dalį – 16 sostinės savivaldybės finansuotų kėdučių.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad architektai kuria ne tik pastatus, bet ir kasdieninėje buityje naudojamus daiktus – baldus, šviestuvus, indus ir net dviračius  – pademonstravo Šiaurės šalių architektų paroda. Joje įvyko naujausio „Tham & Videgård Architects“ kūrinio – gamintojui „Atlje Lyktan“  sukurto šviestuvo „Bird“ (liet. Paukštis) - premjera. Greta skandinavų parodos pastarojo dešimtmečio pasiekimus pristatė ir Lietuvos autoriai, pelnę prestižinių tarptautinių dizaino konkursų apdovanojimus bei, bendradarbiaudami su verslu, savo idėjas realizuojantys ir masinėje gamyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausias Lietuvos dizainerių pasiekimas – pernai Vilniaus Dailės akademiją baigusios Eglės Ugintaitės navigacinis prietaisas – lazda senyviems ar traumas patyrusiems žmonėms, pretenduojantis į žinomiausio tarptautinio dizaino portalo „DesignBoom“ ir FUJITSU surengto tarptautinio konkurso Grand Prix. Jo finalas įvyks šios savaitės pabaigoje.

Idėjų nestokojantys Lietuvos dizaino studentai sužavėjo ir itališkų šviestuvų „Prandina“ gamintojus – iš 10 Vilniaus akademijos architektūros studentų sukurtų darbų nugalėtojus išrinkti buvo itin sunku, todėl laimėjimą vienam iš keturių finalistų nulėmė burtai. Lietuvių kūrėjų  dekoruoti „Nike“ sportiniai bateliai taip paliko įspūdį ir „Dizaino savaitgalio“ lankytojams, ir kompanijos atstovams. Tuo tarpu susijungus „Be saiko“  -interjerų kūrėjos Indros Marcinkevičienės  idėjoms -  ir „Be vargo“ -  dizainerio Mindaugo Žilionio žinioms - gimė nauja baldų serija „Pienės“/“Dandelions“. Ji, prasidėjusi spalvingomis ir masažuojančiomis kėdėmis su skaitliukus primenančiomis atlošais, neabejotinai sulauks tęsinio.

REKLAMA

Grafinio dizaino gerbėjai festivalio galėjo ne tik apžiūrėti kaimynų baltarusių pasiekimus, bet ir sudalyvauti atviroje amerikiečio Keno Barberio paskaitoje apie šriftus ir apžiūrėti jo dirbtuvių su Vilniaus akademijos studentais rezultatus. Vilniaus mokinių sukurtas svajonių mokyklų vizijas 3D formatu bus galima pamatyti tinklapyje Innovationfestival.lt

Besidominčius nekomerciniu dizainu sutraukė „Fluxus ministerijoje“ veikiančios ekspozicijos, o praeivių akį visą savaitę viliojo netikėti dizaino objektai, įkurdinti įvairiose Gedimino prospekto virtinose.

REKLAMA

Apie iniciatyvą:

Inovacijų festivaliai „IF...“ – Europos Komisijos iniciatyvos Pro INNO Europe dalis. Inovacijų festivaliai jau vyko Barselonoje, Milane, Lisabonoje ir Kortrijke (Belgija), o rudenį vyks Taline. Gegužės 7 – 14 dienomis „IF...“ pasieks Vilnių ir susijungs su jau šeštus metus skaičiuojančia „Dizaino savaite“. Daugybė teminių renginių taps dideliu ir spalvingu inovacijų festivaliu „IF...Vilnius ir Dizaino savaite“. Festivalio programą rasite internete: www.innovationfestival.lt.

Inovacijų festivaliuose norima naujai pažiūrėti į inovacijas, atkreipti dėmesį į dizaino, kaip vienos iš varomųjų netechnologinių inovacijų jėgų, svarbą, įtraukti visuomenę, visų pirma, jaunimą, į kūrybingų inovacijų terpę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų