REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsimerkite, atakuoja UV spinduliai!

Pavasarinė saulė džiugina vis ryškesniais spinduliais. Artėja vasara, kai šviesa džiaugsimės dar dažniau. Bet kaip apsaugoti akis nuo ultravioletinių (UV) spindulių?

REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad saulės spinduliai teikia akims ne tik džiaugsmą, bet ir skausmą. Ultraraudonieji spinduliai gali nudeginti šviesai jautrų audinį, iš kurio sudaryta akies tinklainė, o ultravioletinės bangos pažeidžia paviršinį ragenos sluoksnį ir akies lęšiuką. Ilgalaikis saulės poveikis provokuoja kataraktos vystymąsi, gali tapti senatvinio aklumo priežastimi. O tiems, kurie vasarą lepinasi saulės šviesoje be apsauginių akinių, gali

išdegti į šviesą reaguojantis tinklainės pigmentas, dėl to suprastėja matymas prietemoje.

REKLAMA

UV spinduliai – saulės šviesos komponentai, kurie dar išskiriami į A, B ir C tipo spindulius pagal jų bangos ilgį.

UV-A spindulių veikiama oda įdega, taip pat šie spinduliai ją sausina ir gali sukelti ankstyvųjų odos senėjimo požymių.

AV-B spinduliai nudegina odą ir yra viena labiausiai paplitusių odos vėžio ir akių ligų, pavyzdžiui, kataraktos, priežasčių.

Patys pavojingiausi – UV-C spinduliai. Laimei, didžiąją jų dalį sugeria atmosfera.

UV spinduliai greičiau pakenkia šviesių akių žmonėms. Rizika padidėja kopiant ar slidinėjant kalnuose, ilsintis prie vandens. Šių spindulių poveikiui mažiau atsparūs vaikai ir kokiomis nors akių ligomis jau sergantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsaugoti akis?

Natūrali akies reakcija į ryškią saulės šviesą – vyzdžio susitraukimas, dėl to dažniausiai prisimerkiame. Tačiau to anaiptol neužtenka, kad akis išliktų saugi. Pirmoji pagalba akims nuo saulės šviesos – akiniai su UV filtro plėvele. Tamsūs akiniai be šios plėvelės ne tik nepadeda, bet net gali pakenkti akims. Prietemoje akies vyzdys padidėja ir į jį patenka dar daugiau kenksmingųjų spindulių. Tamsūs akiniai be specialios apsaugos tik susilpnina akies natūralią gynybinę reakciją. Manoma, kad normaliam matomumui užtikrinti mūsų akims reikia 20–30 kartų mažiau šviesos nei jos gauna saulėtą dieną. Kiekvienam žmogui apšvietimo poreikis individualus. Kad apsaugotumėte akis nuo šviesos pertekliaus, rinkdamiesi akinius atkreipkite dėmesį į jų apsaugos stiprumą, medžiagą, iš kurios jie pagaminti, stiklo spalvą ir formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsauga

Kosmetiniai akiniai naudojami kaip papuošalas ir madingas aksesuaras. Jie neišsiskiria dideliu apsaugos lygiu, bet taip pat nekenkia akims. Dažniausiai tai akiniai su spalvotais stiklais. Kasdienio naudojimo (General) akinių apsaugos lygis saugo akytes nuo saulės šviesos giedrą dieną mieste. Aukšto apsaugos lygio (High protection) akinių vidutinėse platumose pakanka ir poilsiaujant prie jūros, ir žiemą, kai ryški saulės šviesa atsispindi nuo sniego. Akiniai poliarizuotais stiklais – ypatinga apsauginių akinių rūšis. Jie tinka vairuotojams, ekstremalaus sporto gerbėjams. Šie akiniai ne tik patikimai saugo nuo UV spindulių, bet ir 99 procentais sumažina saulės atspindžių intensyvumą, o tai – ypač aktualu vairuojant. Jie idealiai tinka ir poilsiaujant prie jūros, ir slidinėjant kalnuose, ir kasdieną vaikštant mieste.

REKLAMA

Medžiagos

Stiklas. Pagrindinis stiklinių akinių nuo saulės privalumas – tai, kad net ir neužtamsinti jie saugo akis nuo UV spindulių. Trūkumas – jie palyginti sunkūs, o kritimo atveju net kelia pavojų akims.

Plastikas. Plastikiniai akiniai lengvesni, jie ne taip lengvai dūžta, o apsaugos galimybėmis nenusileidžia stikliniams akiniams. Pagrindinis trūkumas – tokie akiniai labiau pažeidžiami, tad būtina juos atidžiau saugoti, nenešiojamus laikyti specialiame dėkle.

Spalva

Mėgautis pasauliu pro rožinius, mėlynus ar žalsvai gelsvus akinius – ne pats saugiausias pasirinkimas. Spalvoti akiniai sustiprina vienų akies fotoreceptorių darbą ir susilpnina kitų jautrumą, tad gali pakisti atspindžio kokybė tinklainėje. Raudoni akiniai apskritai dirgina nervų sistemą, sukelia nuovargį. Sveikiausia akims laikoma tamsiai ruda spalva, komforto lygiu jai mažai nusileidžia klasikiniai juodi akiniai.

REKLAMA

Forma

Atkreipkite dėmesį į akinių formą. Ne mažiau nei tiesioginiai spinduliai pavojų akims kelia ir periferiniai – tie, kurie pasiekia akis iš šonų, pro akinių tarpelius. Tad patikimiau saugo išlenkti akiniai, kurių stiklai maksimaliai uždengia visą regos lauką.

Svarbu!

Papildomai akis nuo saulės spindulių apsaugo plačiabrylės skrybėlės ar kontaktiniai lęšiai su UV apsauga.

Nepamirškite, kad akių sveikatą užtikrinti padės subalansuotas valgiaraštis ir tinkamai suderintas darbo ir poilsio režimas.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų