REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Terorizmas – naudingas bunkerių statytojams. Apokalipsė šiam verslui duoda dar daugiau naudos, rašo „Bloomberg”.

REKLAMA
REKLAMA

Danila Andrejevas panikos kambarius pradėjo statyti prieš trejus metus, kai teroristų atakų baimė ir žiaurūs komerciniai nesutarimai tam sukūrė paklausą Rusijoje. Šiandien. Sklandant teorijoms, kad kitąmet bus pasaulio pabaiga, jis po 400 tūkst. JAV dolerių pardavinėja išgyvenimo bunkerius.

REKLAMA

„Aš pasaulio pabaigos scenarijais netikiu, tačiau kai išgirsti apie tai kalbančius klientus, susimąstai“, – teigė D. Andrejevas. Jo bendrovė „Spetsgeoproekt” slaptose Rusijos vietovės baigia statyti 15 bunkerių.

Nors į Rusiją vis dažniau taikosi teroristai, tačiau, pasak D. Andrejevo, vis daugiau žmonių siekia apsisaugoti nuo pasaulio pabaigos scenarijaus.

JAV bendrovė „Northwest Shelter Systems”, statanti branduolinius sprogimus atlaikančias slėptuves, taip pat stebi augantį klientų susidomėjimą. Kovo mėnesį cunamiui nusiaubus Japoniją ir sukėlus branduolinę katastrofą, besidominčiųjų slėptuvėmis skaičius išaugo 60 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Kita bunkerių statytoja „Vivos Group” po Japonijos katastrofos sulaukė 10 kartų daugiau užklausų.

Būk pasiruošęs

Anot „Vivos“ įkūrėjo Roberto Vicino, jis sulaukia šimtų užklausų iš Rusijos ir buvusių Sovietų Sąjungos narių. Artimiausias „Vivos” bunkeris yra neatskleistoje vietovėje Centrinėje Europoje. Jame vieta vienam asmeniui kainuoja 25 tūkst. JAV dolerių.

„Kiekvienas kitaip įsivaizduoja ir jaučia, kas mums atsitiks ateityje. „Vivos” orientuojasi į gyvybės užtikrinimo sprendimą mūsų šeimoms, užklupus katastrofai, o ne į 2012 metų scenarijų”, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vivos” bunkerius stato JAV ir kitose vietovėse. Sausio mėnesį bendrovė pranešė, kad svarsto apie galimybę įsigyti dviejų aukštų slėptuvę, 1990-aisiais pastatytą Jungtinės Karalystės vyriausybei Škotijos kaime.

Tuo tarpu „Spetsgeoproekt” šiemet planuoja atidaryti parodomąjį bunkerį Rubliovkoje – prabangiame turtuolių kvartale Maskvos priemiestyje. Bendrovės statomų bunkerių dydis svyruoja nuo 35 iki 90 kvadratinių metrų, o jo priežiūrai per metus tenka išleisti apie 2,5 tūkst. JAV dolerių.

Potvynio baimė

Anot D. Andrejevo, itin patrauklus Altajaus kalnų regionas, nes manoma, kad jis atsparus potvyniams. „Spetsgeoproekt” ten pradėjo statyti 80 kvadratinių metrų, 350 tūkst. JAV dolerių vertės bunkerį.

REKLAMA

„Visi sako tą patį. Kitąmet kažkas įvyks ir visa Rusija, išskyrus Altajų ir kelis kitus regionus, bus užlieta vandens”, – teigė D. Andrejevas.

Jo klientas, 35-erių Aleksėjus pripažino, kad dėl kalbų apie apokalipsę vasario mėnesį užsisakė 150 tūkst. JAV dolerių vertės bunkerį, galintį už Maskvos ribų priglausti aštuonis žmones. Jis tiki, kad kitąmet įvyks kažkas katastrofiško.

Sovietinis dizainas

Pasak D. Andrejevo, jo bendrovės bunkeriai paremti 1970-aisiais statytų Sovietų Sąjungos armijos bunkerių planais, tačiau yra aprūpinti moderniomis technologijomis. Sienos primena tas, kurios buvo naudotos branduolinėse jėgainėse, o oro sistemos panašios į naudotas povandeniniuose ir kosminiuose laivuose.

REKLAMA

Tuo tarpu buvęs Raudonosios armijos inžinierius Jevgenijus Ubijko pradėjo gaminti plaukiojančias slėptuves. Šiuo metu jis siūlo pagaminti repliką savosios, 32 kvadratinių metrų, bet kam, kas sutiks sumokėti bent 80 tūkst. JAV dolerių. Šiandien jis jau turi keturis užsakymus.

„Didėjant seisminiam aktyvumui ir vis dažniau pasireiškiant neįprastoms oro sąlygoms, tapo aišku, kad tokie reiškiniai, kaip katastrofa Japonijoje, ateityje taps įprasti. Žmonės pradeda galvoti apie slėptuves panašias į Nojaus arką”, – teigė J. Ubiyjko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų