REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

UV spinduliai: mitai ir tiesa

Sveikos odos ir apsaugos nuo ultravioletinių (UV) spindulių tema labai populiari tarp dailiosios lyties atstovių. Esame daug girdėję apie saulės spindulių kenksmingumą, tačiau vertėtų atsirinkti, kas iš viso informacijos srauto tiesa, o kas – ne. Nusprendėme išsiaiškinti, ar verta vengti saulės ir atimti iš savęs malonumą degintis.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas nr. 1. Jei deginsitės soliariume, vasarą apsisaugosite nuo nudegimų

Eilinis prasimanymas. Soliariumo lempos jums suteiks tik gražų įdegį, dėl to tiesiog geriau nei kiti atrodysite paplūdimyje. Bet ne daugiau. Jokios apsaugos jis negarantuoja. Be to, dermatologai mano, kad deginimasis soliariume gali kelti riziką odai. Geriau odą vasaros įdegiui paruošti naudojant populiariuosius įdegį suteikiančius kūno losjonus. Jie palaiko tinkamą odos būklę, nes jų sudėtyje yra specialių medžiagų ir vitaminų.

REKLAMA

Mitas nr. 2. Šešėlyje stovinčiam žmogui saulė nekenkia

Netiesa. Didžioji dalis saulės šviesos, o su ja ir kenksmingas spinduliavimas, atsispindi, pavyzdžiui, nuo smėlio ar vandens. Skėtis, skrybėlė arba medis – menka apsauga, nes jie sulaiko tik nedidelę UV spindulių dalį. Todėl net jei esate šešėlyje, neverta atsisakyti apsaugos priemonių.

Mitas nr. 3. Apsauginius kremus reikia gerai įtrinti

O kam? Kremą arba losjoną ant odos paskirstykite švelniai, plonu sluoksniu, bet jokiais būdais netrinkite. Britų mokslininkai nustatė, kad stipriai įtrynus, apsauginis kremas praranda savybes. Manote, kad jūsų oda apsaugota, bet iš tiesų – priešingai. Tyrėjai sako, kad stipriai įtrinant dalis kremo susikaupia prakaito liaukose arba pakeičia sudėties savybes ir giliai įsiskverbia į odą.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas nr. 4. Jei pasitepsite apsauginiu kremu, saulėje galėsite gulėti visą dieną

Visiška netiesa. Nuo saulės saugantys kremai su 20–30 SPF filtrais, žinoma, nepraleidžia didžiosios UV spindulių dalies, tačiau kita jų dalis vis tiek įsiskverbia į odą. Net jei apsaugos filtras labai didelis, neverta visą dieną gulėti saulėje. Europos Sąjungos komisija uždraudė naudoti sąvoką „saugantis nuo saulės“, nes toks pavadinimas klaidina

naudotojus. Būtent tokie produktai nesuteikia net 50 procentų apsaugos nuo UV spindulių. Skirtingiems odos tipams reikia skirtingos apsaugos nuo saulės. Jei oda šviesi, jums reikia stipresnės apsaugos nuo UV spindulių nei tamsaus gymio žmonėms. Alergiškiems žmonėms patariama naudoti specialias odą saugančias priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas nr. 5. Drabužiai apsaugo nuo saulės spindulių poveikio

Tokį mitą galima pateisinti tik iš dalies. Jei dėvite šviesius ir laisvus drabužius, saulės spinduliai gali prasiskverbti pro audinį. Pavyzdžiui, baltų marškinėlių iš medvilnės apsaugos filtras yra apie trys–keturi. Kuo tamsesnis audinys, tuo stipresnė apsauga nuo UV spindulių. Yra net specialiomis nuo šviesos apsaugančiomis medžiagomis impregnuotų drabužių. Jie praktiškai nepraleidžia A tipo kenksmingų saulės spindulių.

Mitas nr. 6. Tik plikas žmogus gali nudegti galvą

Pasirodo, tai – netiesa. Kiekvienas žmogus gali nudegti galvos odą. Ši sritis – ypač didelė rizikos zona. Galva taip pat turi būti apsaugota nuo saulės spindulių. Jei nemėgstate šiaudinių skrybėlių ir manote, kad jos jums netinka, o apie skarelę net nenorite pagalvoti, išeitis yra! Tai – specialūs galvos apsaugai skirti aerozoliai. Jie nepraleidžia kenksmingų UV spindulių ir neriebaluoja plaukų.

REKLAMA

Mitas nr. 7. Įdegusiai odai nebereikia priežiūros

Tuo taip pat nevertėtų tikėti. Priešingai – saulės nualintai odai reikia daug kruopštesnės priežiūros nei bet kada. Be to, praktiškai visose įdegusios odos priežiūros priemonėse yra pantenolio ir simondsijų aliejaus.

Mitas nr. 8. Pernykščio kremo naudoti negalima

Žinoma, tai – netiesa. Šią „pasaką“ sugalvojo moterys, kurios nori save pateisinti, nes išleidžia dideles pinigų sumas, kai ruošiasi keliauti į paplūdimį, ir įmonės, kurioms naudinga, kad pirktų jų produktus. Saulės spindulių filtrai ir kiti svarbūs ingredientai, kurių yra nuo saulės apsaugančių kremų sudėtyje, gali išlaikyti savybes daug ilgiau nei metus. Atidarytą kremą iki kitų atostogų geriausia laikyti šaldytuve. Iš tiesų kokybiškos apsaugos priemonės galioja gana ilgai.

Parengė Julija KIŠKO

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų