REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rengiantis artėjančiam Europos vyrų krepšinio čempionatui Panevėžio „Cido“ arenoje ir jos prieigose vykusiose civilinėse pratybose liejosi ne tik dirbtinis, bet ir tikras kraujas, o imituojamos ekstremalios situacijos netikėtai virto tikromis.

REKLAMA
REKLAMA

Kariui išmušė dantį

Ketvirtadienį prie „Cido“ arenos liepsnojo automobiliai, juodų dūmų debesys apgaubė Nemuno gatvę, specialiosios tarnybos, įjungusios sirenas ir švyturėlius, skubėjo gelbėti sužeistųjų, arenos prieigose gulėjo kūnai. Gausios policijos pajėgos stengėsi kuo tolyn nuo arenos nustumti įsisiautėjusius riaušininkus.

REKLAMA

Kai kurie netoliese esančių daugiabučių namų viršutinių aukštų gyventojai persisvėrę pro langus netekę žado stebėjo, kas vyksta.

Nežinantieji, jog tai – tik civilinės saugos pratybos, vakar iš tiesų kraupo nuo reginio prie „Cido“ arenos. Nors sprogimai, riaušės, smurtas, nelaimės buvo tik imituojamos, pratybose pralieta ir tikro kraujo, o vienu metu susidarė ekstremali situacija.

Lietuvos kariuomenės Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariui, vaidinusiam riaušininką, per susirėmimą su policininkais buvo išmuštas vienas dantis ir du nuskelti.

REKLAMA
REKLAMA

Bataliono atstovė spaudai, kapitonė Tatjana Ramonienė sakė, kad batalione dėl šio įvykio bus atliekamas tarnybinis patikrinimas. Kariai tarnybos metu yra apdrausti. Tad nukentėjęs „riaušininkas“ gali tikėtis draudimo išmokos dantims susitvarkyti. „Vyrai tikriausiai pernelyg įsismarkavo“, – taip vakarykštį incidentą komentavo Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Rimantas Bobinas.

Beje, tariamų riaušininkų, kurių vaidmuo teko kariams, pajėgos buvo gerokai menkesnės nei policijos. Maždaug 20 „chuliganų“, „padegusių“ 3 automobilius, tramdė 70 pareigūnų, priklausančių Panevėžio ir Utenos VPK mobiliosioms pajėgoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Realiai riaušininkų gretos dažniausiai būna kelis ar net keliolika kartų gausesnės nei policijos.

Panevėžio policijos vadovas atkreipė dėmesį, kad „Cido“ arenos aikštę puošianti dekoratyvi skalda chuliganams pasitarnautų kaip ginklas prieš pareigūnus. „Klaidų buvo. Mokytis yra ko“, – konstatavo R.Bobinas. Mūsų mieste vykstančių Europos vyrų krepšinio varžybų metu Panevėžio policija dirbs visu pajėgumu – budės per 800 pareigūnų. Prireikus jiems į pagalbą ateis Utenos VPK kolegos.

Neatsidarė arenos durys

Kaip parodė pratybos, mokytis ir koordinuoti veiksmus reikės ne tik policijai, bet ir kitoms specialiosioms tarnyboms, taip pat – ir „Cido“ arenos valdytojams. Vakar paaiškėjo, kad nelaimės atveju žiūrovams būtų sunku greitai evakuotis iš arenos, nes durys automatiškai neatsiblokuoja, tad žmonės negalėtų išeiti.

REKLAMA

Pratybose buvo imituota situacija, kai per krepšinio varžybas, kurių stebėti susirinko apie 3000 žiūrovų, vienoje iš tribūnų nugriaudi sprogimas ir kyla gaisras.

Pratybų rengėjai žiūrovams – vidurinių mokyklų moksleiviams – leido baigti žiūrėti jaunųjų krepšininkų dvikovą ir jų apdovanojimo ceremoniją. Miesto meras Povilas Vadopolas ir Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė abiem komandoms įteikė po didelį šakotį.

Netrukus pasigirdo sprogimas, pasipylė dūmai.

Iš anksto apie incidentą informuoti ir instruktuoti, kaip tokiu atveju elgtis, vaikai tvarkingai paliko savo vietas ir patraukė durų link. Viešajai tvarkai ir žiūrovų saugumui užtikrinti arenoje dirbantys saugos tarnybos „Argus“ darbuotojai padėjo jiems palikti salę.

REKLAMA

Tačiau išėję iš salės žiūrovai pradėjo grūstis fojė. Įvykus „sprogimui“ nesuveikė signalizacija, judesio davikliai, todėl laiku neatsidarė durys žiūrovams išeiti. Susidarė iš tiesų ekstremali situacija. Laimei, kad vaikai žinojo, jog tai – tik pratybos ir nepanikavo. Arenos valdytojai netrukus duris atidarė kitais būdais.

Arenos administracija pažadėjo atsižvelgti į šią problemą ir apsvarstyti galimybę įrengti papildomą signalizacijos jutiklį apsaugos poste. Arenos valdytojams taip pat teks pasirūpinti ir geresniu garsu, kad pranešimą apie pavojų ir raginimą evakuotis girdėtų visi žiūrovai, kurių arenoje bus dvigubai daugiau nei per pratybas. Taip pat jiems reikės pasukti galvas, kaip informuoti klausos negalią turinčius žiūrovus.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų