REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Na ir pailsėjau šįkart“, – karčiai tarstelėjo  moteris savo draugei. O išvydusi  nustebusį jos žvilgsnį ėmė pasakoti: „Ryte buvau sporto klube. Maniau, ankstyvą rytą ramiai padirbėsiu pusvalandį treniruoklių salėje, o paskui – gerą valandą paplaukiosiu baseine ir pasikaitinsiu pirtyse. Ir savaitgalis prasidės puikiai... Bet jau ruošiantis išeiti persirengimo kambary man taip nuotaiką sugadino!!!“...

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbio tęsinio negirdėjau. Bet kas ten galėjo nutikti – turbūt daugelis nesunkiai gali įsivaizduoti.

REKLAMA

Tarp privačios erdvės ir tolerancijos

Taigi, persirengimo kambaryje būrelis moterų: vienos  tik atėjusios, kitos jau rengiasi išeiti. Ir štai pasirodo jauna mamytė su trejų-penkerių metų sūneliu. Lyg niekur nieko persirenginėja pati ir perrengia savo vaiką, o šis dairosi aplink ir didelėmis išpūstomis akimis stebeilija į moteris... Vienos nekreipia dėmesio, kitos traukiasi į atokesnį kampą, trečios gūžiasi... Atsiranda ir tokių, kurios jaunai ,,nesusipratusiai" mamytei į akis rėžia tiesą: „Ne vieta tokiam dideliam berniukui moterų rūbinėje“.

REKLAMA
REKLAMA

Konfliktas gali įsižiebti arba neįsižiebti – priklauso nuo to, kiek susierzins nepatogiai pasijutusios „pusės“, bet tiek viena, tiek kita moteris turės teisę guostis, kad užuot pailsėjusi, susierzino...

Ar tokia problema iš tiesų egzistuoja? Ir kaip ji sprendžiama? Apie tai teiravomės moterų, sporto klubų atstovų ir psichologų.

Lina G. – viena iš tų mamų, kurios į sporto klubą eina su vaikais. Anot jos, būtų puiku, jeigu mama su vaikais galėtų lankytis specializuotame sporto klube šeimai, bet tokių nėra, todėl jos eina į bendrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes dviese su drauge net su labai mažais vaikais lankydavomės sporto klube. Bet ten buvo speciali grupė – mankšta mamoms su kūdikiais iki 8 mėnesių. Ten tikrai jokių problemų nebuvo ir negalėjo būti, nes tokiam mažyliui tikrai tas pats. Bet esu mačiusi ir mamą su maždaug ketverių metų vaiku. Ir tikrai nesidairė jis išpūtęs akis,“ – pasakojo dvi dukras auginanti mama. Anot jos, ir moterys nesijautė nepatogiai, o viskas esą priklauso nuo to, kaip su vaiku bendraujama šeimoje.

Kita „Balsas.lt“ pašnekovė Aušra S. žurnalistams prisipažino, kad pamačiusi drabužinėje mamą su ketverių-penkerių metų sūnumi pasijunta nepatogiai. „Tikrai nesu konservatyvi, bet pasijutau nejaukiai. Aplink daug persirenginėjančių moterų, o vaikas didelėm akim dairosi, – pasakojo ji ir klausė: – O kas būtų, jeigu jaunas tėtis į vyrų persirengimo kambarį atsivestų savo dukrelę?“

REKLAMA

Atsakydama į šį klausimą, Lina G. prisipažino, kad tai ir jai nepriimtina. „Vyresniajai mano mergaitei jau penkeri, ir tikrai nenorėčiau, kad tėtis vestųsi ją į vyrų persirengimo kambarį. Ir mūsų vyrai to nedarytų,“ –  sakė ji, ir prisipažino tokią situaciją apskritai sunkiai įsivaizduojanti.

Anot jaunos mamos, problemą būtų galima spręsti taip: „Aš manau, galima būtų paprašyti klubo darbuotojų, kad vaiką, kuriam daugiau kaip penkeri metai, paglobotų jie. Neturiu mokslinių įrodymų, bet manau, kad vestis berniuką, kuriam daugiau kaip ketveri metai, į moterų persirengimo kambarį nėra gerai. Aš taip nedaryčiau“.

REKLAMA

O mažesnius vaikus, sakė Lina G., atsivesti galima. Anot  jos, tame sporto klube, kurį pasirinko ji, moterys tolerantiškos  – jos supranta, kad mama su mažyliu neturi kito pasirinkimo.

Tačiau Aušra S. prieštarauja. „Suprantu, kad mama su vaiku taip pat nori pasportuoti, o pas mus nėra specializuotų klubų, bet ir mamos ne visuomet tinkamai elgiasi – net nesistengia kaip nors nukreipti pernelyg didelį vaiko smalsumą, – sakė jauna moteris ir pasiūlė: - Gal galima šeimoms skirti atskirą laiką? Juo labiau, kad taip išvengtume ir dar vieno nesusipratimo. Suprantama, kad ten, kur vaikai – daugiau triukšmo, bet aš ateinu į klubą pailsėti po įtemptos darbo savaitės ir norėčiau laiką jame praleisti ramiai...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smulkmena, kuri padės mamai išvengti smerkiančių žvilgsnių

Gali būti, kad ne visos mamos apie tai žino, tad noriu patarti, kaip išvengti bent dalies nesusipratimų“, – „Balsas.lt“ sakė Lina G.

„Viename sporto klube aš iš tiesų sulaukiau itin neigiamos reakcijos. Bet ne dėl to, kad atėjau su dukra (jai tuomet buvo dveji metai, ir ją aprengiau maudymosi kelnaitėmis). Tuomet dar nežinojau, kad  yra specialios neperšlampančios sauskelnės, kurias galima naudoti maudantis, jeigu vaikas dar neįprato pasiprašyti į tualetą. Kadangi buvome be jų, moterys žiūrėjo į mane smerkiamai“.

REKLAMA

Sporto klubai: sprendimas yra, tik ne visiems jo reikia

Ar egzistuoja tokios problemos? Ir kaip jos sprendžiamos? – „Balsas.lt“ teiravosi keliuose seniai veikiančiuose ir naujausiuose sporto klubuose, baseinuose, vandens pramogų parkuose.

Vieno naujesnių Vilniuje sporto klubo „Victoria Gym“ direktorė Virginija Šležaitė teigia, kad tokia problema neegzistuoja, nes viskas išsisprendžia savaime.

„Jeigu berniukui 3-4 metai, mamos vedasi jį į moterų rūbinę. Mamytė visada gali paprašyti, kad jai duotų spintelės, kuri  yra šiek tiek nuošaliau, raktelius. Bet aš dar nemačiau mamos, kuri vestųsi sūnų, tarkim pirmoką, į moterų rūbinę. “

REKLAMA

Anot V. Šležaitės, truputį paaugusius vaikus mamos jau siunčia į vyrų rūbinę, kuri yra greta. Įėjimai į moterų ir vyrų persirengimo kambarius yra greta, tad vaikai tikrai nepasiklysta, o jeigu kuri mama nesusiprastų pati, būtent taip pasielgti jai patartų sporto klubo darbuotojai, nes vestis paaugusį sūnų į moterų rūbinę – tikrai ne pats geriausias sprendimas.

„Tai nėra dažnai problema, – pritaria Rolandas Čečkauskas, UAB „Neoaljansas“, valdančios sporto klubų tinklą „Impuls“, rinkodaros ir pardavimų vadovas. – Nuolat rengiame lankytojų apklausas, ir nė vienas nė karto apie tai neužsiminė. O mūsų klientai – aktyvūs žmonės, tikrai netylėtų,“ – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Čečkausko teigimu, jeigu lankytojai reikštų nepasitenkinimą, jie ieškotų sprendimo būdų.

„Bet dabar aš net kaip žmogus nematau problemos. Daugelyje šalių  vyrai ir moterys eina į pirtį kartu, tik rankšluosčiais prisidengę, ir problema „padoru ar nepadoru“ net nekyla“, – sakė jis.

O štai Druskininkų Vandens parko, duris lankytojams atvėrusio pačioje 2006 metų pabaigoje, marketingo ir pardavimų vadovė Jūratė Vaitkevičiūtė prabilo apie visai kitokį, bet tikrai ir šeimoms su vaikais, ir kitiems lankytojams priimtiną sprendimą.

REKLAMA

„Pas mus persirengimo kambariai-kabinos. Jos skirtos vienam asmeniui, bet jose telpa ir tėvas su sūnum ar mama su dukrele.  Šeima gali rinktis –  persirengti kartu ar po vieną. Bet kuriuo atveju tai jau bus tik jiems vieniems skirta erdvė ir niekas nejaus jokio diskomforto“.

J. Vaitkevičiūtė pasakoja, kad pasirinkdami tokį persirengimo kambarių-kabinų variantą jie panaikino prielaidas kilti panašaus pobūdžio problemoms. Kita vertus, yra kelios gerokai erdvesnės kabinos, kurias galima būtų vadinti ir šeimos kabinomis. O paskui buvo žengta dar toliau.

REKLAMA

„Pastebėjome, kad ir dušinėje tėveliai su vaikais gali jaustis nepatogiai ar sukelti diskomfortą kitiems lankytojams. Todėl papildomai įrengėme 3-4 vietų dušinę šeimoms. Tai išeitis mamoms, kurios atsiveda sūneliu, o tėtis su dukrele. Iš jos per atskirą išėjimą jie patenka į bendrą erdvę – kaip ir iš atskirų vyrų ir moterų dušinių,“ – pasakojo J. Vaitkevičiūtė.

„Jis juk tik vaikas“, arba ką patiria mažylis?

Kilus konfliktui persirengimo kambaryje, mamos paprastai teisinasi būtent taip: „Juk jam tik ... metų, ko jūs varžotės“?

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos dušas – privati erdvė šeimai (Druskininkų vandens parko nuotrauka)Šeimos dušas – privati erdvė šeimai (Druskininkų vandens parko nuotrauka)

Bet ar tikrai viskas taip paprasta ir nekalta? Štai ką apie tai sako Paramos vaikams centro direktorė psichologė Aušra Kurienė.

„Labai smagu nueiti kartu paplaukioti ar vandens parke pabūti, bet mama turi galvoti, kokio amžiaus jos vaikas. Gali taip atsitikti, kad visos dalyvaujančios pusės jausis nejaukiai: mama su sūnum, tėvas su dukra,aplink esantys vyrai ar moterys. Todėl būtų gerai, kad šeima turėtų atskirą erdvę, ir klubas turėtų tuo pasirūpinti. Taip pat svarbu, kad tėvai, kurie vedasi  vaikus, suvoktų, ką tai reiškia jiems, kokį poreikį tenkina", - sakė ji.

Jeigu moterų persirengimo kambaryje atsidūrė 2 metų  berniukas, mama ir ten esančios moterys  gali nesunkiai sukurti minimalias sąlygas, kad niekas nesivaržytų: kol mama persirengia, vaikas gali pabūti šalia ar kokia teta jau apsirengus gali jį pažiūrėti. Bet jeigu vaikas jau paaugęs, mokyklinio amžiaus, tai jau gali trikdyti.

“Tą patį norėčiau priminti ir mamoms, kurios vedasi berniukus į moterų pliažą. Kai vaikas yra tam tikro amžiaus, formuojasi jo lyties tapatybė, ir trikdantys potyriai nepageidautini. Todėl skatinčiau tėvus  visų pirma pagalvoti apie savo vaikų savijautą ir jausmus. Kita vertus, mes negalim tikėtis, kad aplinkiniai bus itin tolerantiški ir sukurs tokias sąlygas, kuriose jūsų vaiko niekas neišgasdins, nenuliūdins ar nesutrikdys, - dėstė psichologė. - Suaugusieji taip pat gali jausti diskomfortą: ne visi sporto klubo lankytojai jauni, ne visi liekni, ir gali apsinuoginę persirengimo kambaryje jaustis nepatogiai. Jie taip pat nori daugiau privatumo, pagarbos savo kūnui, pagaliau ir psichologinio saugumo“.

REKLAMA

Paklausta, ką jaučia mažas žmogutis, patekęs į jam gana eksteremalias sąlygas, patyrusi vaikų psichologė sakė:

„Trejų ketveriūų metų vaikas jau pradeda suprasti ir padedant suaugusiems mokosi, kas yra privatumas, asmeninė erdvė, kas yra jo kūnas  ir lyties ypatrumai. Ir tas panardinimas į suaugusių nuogų žmonių pasaulį jį padaro labai pažeidžiamą, nes pasidaro neaišku, kur ką galima daryti. Suauges žmogus žino, kad jis yra sporto klube, persirenginėja, o vaikui tai suvokti dar sudėtinga ir sukelia sumaištį. Todėl jam labia reikia, kad tėvai apsaugotų ir viską paaiškintų – diegtų jam asmeninės erdvės, intymumo sampratą.“

O svarbiausia, sutiko daugelis „Balsas.lt“ pašnekovų, kad ne tik reikalautume tolerancijos iš kitų, bet ir patys nesukeltume kitiems nemalonių pojūčių. Nes, pasak žinomo psichologo Eugenijaus Laurinaičio, situacijų negalima unifikuoti. Kils ar nekils konfliktas, pasijusime nesmagiai ar ne – kaskart priklauso ir nuo mamos ar tėčio, ir nuo aplinkinių.

Atskiros kabinos vietoj bendro persirengimo kambario (Druskininkų Vandens parko nuotr.)Atskiros kabinos vietoj bendro persirengimo kambario (Druskininkų Vandens parko nuotr.)

Video tema nuo 5 min 22 sek.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų