REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuro strypai avarinės Fukušimos AE pirmajame reaktoriuje buvo visiškai neapsemti vandens ir išsilydė. Dabar ši masė tikriausiai yra reaktoriaus dugne vandenyje ir aušta. Tai trečiadienį pranešė jėgainės operatorė – Japonijos kompanija „Tokyo Electric Power“ (TEPCO).

REKLAMA
REKLAMA

Kompanija pirmą kartą pripažino, kad visiškai išsilydė branduolinis kuras viename iš trijų nukentėjusių Fukušimos AE reaktorių.

REKLAMA

Tai pavyko nustatyti, kai pirmajame bloke praėjusios savaitės pabaigoje buvo sumontuota ventiliavimo įranga, kuri pašalino iš oro dalį radioaktyviųjų dalelių. Po to į pastatą galėjo įeiti specialistai su matavimo prietaisais.

Paaiškėjo, kad vandens lygis pirmajame reaktoriuje dabar 5 metrais žemesnis nei turėtų būti. Tai reiškia, kad buvo visiškai neapsemti 4 metrų ilgio įkaitę kuro strypai. Dėl perkaitimo jie visiškai išsilydė. Bet reaktoriaus dugne dar yra vandens, kuris aušina šią masę, mano ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu PEPCO pumpuoja po 8 tonas vandens per valandą į tarpą tarp reaktoriaus korpuso ir jo išorinio apsauginio plieno apvalkalo. Taip siekiama sudaryti „vandens sarkofagą“ ir efektyviai aušinti įrenginį. Taip pat buvo ketinama sumontuoti papildomą išorinio aušinimo sistemą, kurioje cirkuliuotų vanduo. Dabar šiuos planus tikriausiai reikės koreguoti.

Padėtis nukentėjusiuose antrajame ir trečiajame reaktoriuose taip pat ne visai aiški. TEPCO ekspertų nuomone, ten gali būti išsilydę 30 ir 35 procentai kuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų