REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besibaigiančio gyventojų surašymo prognozė labai jau nedžiuginanti. Panašu, kad Lietuvoje jau nebeturime populiarioje dainoje apdainuotų 3 milijonų gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Piktina tai, kad valdančioji dauguma tarsi daro viską, kad tik Lietuvoje gyventi būtų kuo blogiau. Sumažintos pensijos, atlyginimai, motinystės pašalpos – tai visiškai nereikalinga diržų veržimosi politika, kurios netaikydamos kitos šalys visgi įveikė krizę ir ne lėtesniais tempais kaip Lietuva kapstosi iš ekonominės duobės“, - sako Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Duris atvėrusi Vokietijos darbo rinka, panašu, kad dar gerokai pakoreguos gyventojų skaičiaus statistinius duomenis, o ypač neramu dėl gresiančios masinės medikų emigracijos. Vokiečių spauda mirga nuogąstavimais dėl didėjančio naujų emigrantų skaičiaus, kuris, kaip manoma, artimiausiu metu gali siekti nuo 400 tūkst. iki 800 tūkst.

Lietuvos gydytojų sąjunga susirūpinusi dėl medikų, nes išvažiuos geriausi specialistai. Šiuo metu 30-40 proc. medikų yra pensinio amžiaus arba arti jo, tad specialistų trūkumas pasijus jau po kelerių metų.

REKLAMA
REKLAMA

2009–2010 m. sveikatos priežiūros įstaigose dirbančio personalo vidutinis darbo užmokestis sumažėjo daugiau nei 10 proc., o sistemą finansuojančio Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas – 14,5 proc. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, palyginti 2010 m. sausio mėnesio vidutinį gydytojo atlyginimą su 2009 m. sausiu, jis sumažėjo 13,6 proc., arba 476 Lt. Atitinkamai už tą patį laikotarpį vidutinis slaugytojo darbo užmokestis sumažėjo 10,4 proc., arba 212 Lt. Gydytojų sąjungos duomenimis, medikų darbo užmokesčio fondas per metus mažėjo nuo 15 iki 40 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu taupyti raginanti A.Kubiliaus Vyriausybė demonstruoja ypatingus valstybės valdymo „sugebėjimus“. Visuomenę pribloškė Valstybės kontrolės (VK) išvada, kad Valstybinės ligonių kasos mokesčių mokėtojų pinigus – maždaug 700 milijonų litų – laiko komerciniame banke. Ir laiko mažesnėmis palūkanomis nei valstybė skolinosi suteikdama dotaciją ligonių kasoms.

„Palankus šios situacijos vertinimas skamba mažų mažiausiai kaip pasityčiojimas varganus atlyginimus gaunantiems medicinos darbuotojams ir kitiems Lietuvos žmonėms, kurie mato vienintelį kelią – emigraciją. Vargu, ar premjero ir valdančiosios daugumos retorika pasikeis, jeigu Lietuvoje po kelerių metų liks ir du milijonai“, - sako socialdemokratų lyderis A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų