REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per artimiausią dešimtmetį arba net greičiau JAV „nustos buvusios stambiausia pasaulio ekonomika pagal BVP dydį“. Tai pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) generalinio direktoriaus pavaduotojas Džonas Lipskis (John Lipsky) kalbėdamas per JAV-Prancūzijos seminarą Vašingtone.

REKLAMA
REKLAMA

Dž. Lipskis nenurodė, kam JAV galėtų užleisti ekonominio lyderiavimo pasaulyje pozicijas, bet ir be to galima numanyti, kad tai gali būti tik Kinija. Pasak specialisto, toks scenarijus „visiškai tikėtinas“.

REKLAMA

Dž. Lipskis šame kontekste užsiminė apie tai, kad  „JAV susiduria su vis didesniu iššūkiu vidutinės trukmės finansų ir biudžeto koregavimo srityje“. Situaciją, pasak Dž. Lipskio, apsunkina vis didėjantis skepticizmas dėl to, ar į šį iššūkį bus rastas sėkmingas atsakas“.

Tai reiškia, kad Vašingtonui, TVF įsitikinimu, būtina skubiai taisyti savo situaciją finansų sferoje, mažinti biudžeto deficitus ir lėtinti valstybinės skolos augimą. Be to, tai reiškia ir tai, kad tarp specialistų daugėja abejojančiųjų JAV pajėgumu išspręsti šiuos uždavinius.

Dž. Lipskis priminė, kaip sunerimo rinkos po to, kai Tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ pakeitė Jungtinių Valstijų skolos reitingo perspektyvą iš stabilios į neigiamą ir įspėjo dėl galimo skolos reitingo sumažinimo. Jo nuomone, tai tik rodo, „koks sąmyšis gali kilti finansų rinkose, jeigu ši šalis (JAV) nepriims pasitikėjimą keliančių sprendimų dėl fiskalinio konsolidavimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų