REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš kur kyla noras nusirašyti?

Iš kur kyla noras nusirašyti?

REKLAMA

Ar bent kartą per visą studijų laikotarpį teko nusirašinėti ar kaip nors kitaip sukčiauti?

Jei pirmąjį sakinį perskaitei su šypsena lūpose, tai tik tėra įrodymas, kad kažkas tavo akademinėje aplinkoje yra negerai. Jei šios problemos tavo universitete nėra, nekelkime audros stiklinėje, o visą šią akciją vadinkime prevencine priemone.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami išspręsti problemą, turime suprasti jos kilimo priežastis ir ydą rauti su šaknimis. Svarbu suvokti, kad sąžiningumą arba nesąžiningumą lemia gausybė veiksnių: mokykloje suformuotas įprotis, aplinka universitete (grupės draugų ir dėstytojo požiūris), studentų nemokėjimas mokytis ir planuoti savo laiko ir, be abejo, kiekvieno iš mūsų vertybinės nuostatos. Todėl prie skaidrių studijų užtikrinimo turi prisidėti visa akademinė bendruomenė – studentai, dėstytojai ir administracija.

REKLAMA

Praėjusios sesijos stebėjimo rezultatai

Jau visai ne už kalnų ir dar viena sesija, kurios metu, kaip jau tapo įprasta, Mykolo Romerio universiteto Studentų atstovybė, vykdys jau tradicija tampančią egzaminų stebėjimo akciją. Šių mokslo metų pirmąjį semestrą egzaminų stebėjimo akcija sulaukė itin didelio susidomėjimo bei aktyvumo.

Žiemos sesijos metu iš viso buvo stebėti 38 egzaminai (7 — ištęstinių studijų studentams, 31—nuolatinių studijų studentams). Studentų atstovybės iniciatyva stebėti 5 egzaminai, studentų prašymu — 1, dėstytojų/katedrų iniciatyva — 32. Žiemos sesijos metu buvo sulaukta ypatingai daug pagalbos prašymų iš dėstytojų pusės, nes vienu metu vienoje auditorijoje yra egzaminuojamos 4 - 5 grupės, kurių vienas dėstytojas tiesiog yra fiziškai nepajėgus stebėti, kontroliuoti bei užtikrinti sąžiningo egzamino laikymo tvarką. Glaudus dėstytojų ir studentų atstovų bendradarbiavimas parodo, kad abi šios akademinės bendruomenės grupės yra suinteresuotos akademinio sąžiningumo kaip vienos iš pagrindinių akademinių vertybių puoselėjimu. Tiek dėstytojai, tiek studentų atstovai suvokia, kad tik veikiant kryptingai drauge bus pasiektas norimas rezultatas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujovės

Pirmą kartą šiais metais egzaminai buvo stebimi Mykolo Romerio universiteto Studentų atstovybės iniciatyva, t. y. buvo papildomai stebimi tie egzaminai, kurie, anot Studentų atstovybės, galėjo būti sunkiai kontroliuojami ir kurių metu galėjo kilti problemų, su kuriomis dėstytojai nebūtų fiziškai pajėgūs susitvarkyti. Šiais metais prisijungti prie egzaminų stebėjimo nepabūgo ne tik atstovybės nariai, tačiau ir studentai – savanoriai.

Akademinio sąžiningumo akcija, kas tai?

“Džiaugiamės, kad vis daugiau studentų pradeda suprasti, kad mūsų tikslas yra ne „gaudyti“ nusirašančius studentus, bet užtikrinti tvarką egzaminų metu ir lygias galimybes visiems laikantiesiems. Studentų atstovybė į akademinį sąžiningumą ragina žiūrėti sistemingai, egzaminų stebėjimas turėtų būti ne pagrindinė, o tik viena iš priemonių jį užtikrinti." apie akciją kalbėjo Mykolo Romerio universiteto Studentų atstovybės prezidentas Laurynas Juozapaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Pagrindinės priemonės turėtų būti šviečiamieji renginiai, kurių metu studentai būtų mokomi kaip geriau suplanuoti laiką, kad nepritrūktų vienos nakties iki egzamino, taip pat kaip sistemingiau mokytis, įsiminti informaciją, suvaldyti jaudulį prieš egzaminus ir jų metu. Norint puoselėti universiteto akademines vertybes, kelti bendrą kultūros lygį, kiekvienam studentui reikia pradėti nuo savęs. Visų pirmą pačiam nenusirašinėti, netoleruoti nusirašinėjančių kolegų" teigė prezidentas.

Studentai yra skatinami suprasti ir įsisąmoninti, kad už sukčiavimą egzamino metu gresia griežtos sankcijos, kurios yra įtvirtintos Mykolo Romerio universiteto studijų tvarkoje:

REKLAMA

97. Studijų ir studijų rezultatų vertinimo metu studentai ir dėstytojai privalo laikytis Universiteto etikos kodekso normų. Už sąžiningos konkurencijos principo pažeidimą, nusirašinėjimą, plagijavimą ar bet kurios kitos formos akademinį nesąžiningumą, susijusį su studijų rezultatų vertinimu, studentas šalinamas iš Universiteto kaip už šiurkščiausią akademinės etikos pažeidimą.

Būti sąžiningu - iššūkis?

Negalima paneigti fakto, kad didelę dalį savo įpročių išmokstame stebėdami aplinką. Matome, kai mūsų pažįstami „patepus problemas išsprendžia efektyviau“, ne vieną kartą esame girdėję ir apie įvairius „draugiškus susitarimus“, žiniasklaidoje nuolatos skaitome apie šešėlinę ekonomiką... Tačiau ar ne studentija yra ta visuomenės dalis, kuri turėtų vesti pirmyn? Juk jauni žmonės nebijo naujovių ir iššūkių. Tad skelbiame iššūkį būti sąžiningiems prieš save ir prieš kitus.

Jeigu nenusirašinėjant mokytis per sunku, galbūt universitetas Tau ne vieta?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų