REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Romoje paniką kelia gegužės 11 dieną laukiamas žemės drebėjimas, kurį esą išpranašavo seniai miręs seismologas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau keletą mėnesių Italijos interneto tinklapiuose, tinklaraščiuose ir socialiniuose tinkluose verda diskusijos apie Raffaele Bendandi, kuris, kaip teigiama, numatė keletą žemės drebėjimų, ir, pasak gandų internete, prognozavo, kad „didelis“ žemės drebėjimas Romą supurtys gegužės 11 dieną, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

REKLAMA

Nacionalinis televizijos kanalas RAI rodo specialias laidas ir taip bando slopinti tarp romiečių vis augančią paniką. Miesto saugos agentūra išplatino pranešimą, kuriame kartoja oficialų mokslinį požiūrį, kad žemės drebėjimų negalima numatyti.

Tačiau daugelis miestiečių į tai nekreipia dėmesio.

„Pasakysiu viršininkui, kad turiu apsilankyti pas gydytoją, ir pasiimsiu laisvą dieną. Jei jau reikia mirti, noriu mirti su žmona ir vaikais. Daugybė žmonių darys taip, kaip aš“, – teigė barmenas Fabio Mengarelli.

REKLAMA
REKLAMA

Virėja Tania Cotorobai taip pat teigė imsianti laisvadienį. „Nežinau, ar tikrai tuo tikiu, tačiau pasižvalgius internete, pamatai visko ir visko, kas tam prieštarauja. Galiausiai, tai verčia sunerimti“, – kalbėjo ji.

Žmonės vis dar prisimena daugiau kaip 300 žmonių pražudžiusį 2009 metų žemės drebėjimą Akviloje, kuris buvo jaučiamas ir Romoje.

Tuomet prieštaringų vertinimų bangos sulaukė mokslininkas Giampaolo Giuliani, kuris likus keletui dienų bandė įspėti žmones apie gresiantį žemės drebėjimą, nors pareigūnai teigia, kad jis netiksliai nurodė jo vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Bendandi, kuris mirė 1979 metais, sulaukęs 86-erių, buvo įsitikinęs, kad žemės drebėjimus sukelia bendras planetų, Mėnulio ir Saulės judėjimas, ir manė, kad juos galima prognozuoti.

1923 metais jis numatė, kad kitų metų sausio 2 dieną žemės drebėjimas supurtys centrinį Markė regioną. Jis apsiriko dviem dienomis, tačiau pagrindinio Italijos laikraščio „Corriere della Sera“ pirmajame puslapyje vis tiek pasirodė staipsnis antrašte „Žmogus, prognozuojantis žemės drebėjimus“.

R. Bendandi dar labiau išgarsėjo, o 1927 metais diktatorius Benito Mussolini jį įšventino į riterius. Jo teorijas studijavo keletas garsių užsienio astronomų.

REKLAMA

Tačiau panašu, kad dabartinė panika labiau susijusi su baimę skleidžiančio interneto amžiumi, o ne su pačiu R. Bendandi.

R. Bendandi palikimu besirūpinančios asociacijos, saugančios visus jo rankraščius, prezidentės Paolos Lagorio teigimu, jo raštuose nėra jokios užuominos apie Romą 2011 metais galintį sukrėsti žemės drebėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų