REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės  9- ą pasaulis švenčia Taikos pergalę prieš karą ir vieno iš pačių agresyviausių reiškinių –  hitlerinio nacizmo pralaimėjimą. Antrojo pasaulinio karo pabaiga – sustabdė daugelyje į karą įtrauktų teritorijų masinį žudymą ir kančias bei  žmonijos sukurtų vertybių niokojimą. Todėl ši diena yra svarbi visiems, nors daugeliui tautų, tarp jų ir Baltijos šalims  ji  neatnešė  laisvės ir nesustabdė žudymo ir tremčių, o nugalėjusi šalis - Rusija dar nešventė pergalės prieš stalinizmą ir išsivadavimo iš savojo diktatoriaus. Tai įvyko žymiai vėliau. Nacizmo sutriuškinimas neduoda pagrindo reabilituoti stalinizmą, lygiai kaip ir stalinizmo pasmerkimas nesumažina nacių padarytų nusikaltimų prieš žmoniją. Jei matysime tik vieną  anos epochos nusikaltimų  šaltinį, nutylėdami apie kitą, paskatinsime naujų grėsmių stiprėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien jau negalime nepastebėti  naujų nacizmo išsišokimų, platinant tautinę nesantaiką kurstančius plakatus, nukreiptus pieš daugiausiai nuo nacių nukentėjusią žydų tautą. Lygiai taip pat neturime pagrindo politiškai užsipuldinėti kaimyninių šalių, Rusijos, vis dar ieškant joje stalinizmo ar kaltinant už diktatoriaus nusikaltimus prieš Baltijos tautas nuo jo nemažiau nukentėjusią  visą rusų tautą. Istorinis teisingumas negali būti vienpusiškas, o jo siekimas – atsietas nuo atsakomybės už ateitį – už Taiką ir stabilumą, už geros kaimynystės  ir abipusiai naudingo bendradarbiavimo su kaimynais  puoselėjimą.

REKLAMA

Naujos tradicijos pažymint  Europos dieną kartu su Pergalės prieš nacius minėjimu vienija dešimtmečius  ar net šimtmečius kariavusias tautas taikos siekimui ir stiprina bendradarbiavimo galimybes. Kuomet Europos dienos minėjimo renginiuose susitinka  įvairų kontinentų atstovai, o stačiatikių šventovėje Vilniuje gegužės 8-ją - praėjusį sekmadienį  su žvakutėmis stovi ir kartu meldžiasi įvairių religijų atstovai  - dvasininkija ir tikintieji, daugelio šalių diplomatai ir  politikai - stiprėja supratimas, kad taikingas pasaulis vienijasi prieš smurtą ir terorizmą.

Natūralu, kad pažymint Gegužės 9-ją pasaulio tautos  nevienodai akcentuoja skirtingas jos prasmes. Liūdime kiekvienas  dėl savų netekčių ir džiaugiamės dėl pasiektos taikos  visiems, dėl galimybės gyventi, kurti, saugoti tautines ir žmogiškąsias vertybes,   bendrauti  tarpusavyje ir su išorinių pasauliu. Svarbiausia, kad  švenčių  akcentai  visada būtų nukreipti į bendrą  Žmonijos tikslą – Taikos, stabilumo  ir gerovės siekimą visoje planetoje, kad neiššauktų nesantaikos ir naujų grėsmių.  Tame glūdi ir kiekvienos tautos,  kiekvieno iš mūsų bei  būsimų kartų  sėkmingos ateities prielaidos. Stiprinkime jas !

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų