REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV skelbia nukovusios su 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolio organizatorių Osamą bin Ladeną. Lietuvoje didžiausias „laimikis“ kovoje su terorizmu – Eglė Kusaitė. Jos tolesnio laikymo kalėjime iki teismo klausimas bus sprendžiamas antradienį.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva aktyviai prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų užkirsti kelią terorizmui – Lietuvos kariai nuo 1994 metų nuolat dalyvauja tarptautinėse operacijose įvairiose pasaulio vietose, – rašo Krašto apsaugos ministerijos viešųjų ryšių specialistė Jovita Bazevičiūtė. – O dėl terorizmo grėsmės ir sampratos Lietuvoje siūlytume kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kuris yra pagrindinė valstybinė institucija, kovojanti su šalies saugumui grėsmę keliančiu terorizmu.“

REKLAMA

Būtų pinigų – būtų ir „lygiai“

Kaip „Balsas.lt savaitei“ nurodė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, Lietuvos Respublikoje yra nustatyta teroro akto grėsmės lygio nustatymo, skelbimo ir parengties tvarka. (2010-11-10 Vyriausybės nutarimu Nr. 1614-8). „Šis dokumentas numato, kad  Lietuvos Respublikos teritorijoje, atsižvelgiant į teroro akto grėsmės tikimybę, yra nustatomi šie teroro akto grėsmės lygiai:

1. žemiausias – teroro aktas galimas, bet nėra tikėtinas; 2. žemas – teroro akto tikimybė maža; 3. vidutinis – teroro akto tikimybė didelė; 4. aukštas – teroro akto tikimybė labai didelė; 5. aukščiausias – teroro aktas beveik neišvengiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Teroro akto grėsmės lygiai gali būti ženklinami šiomis spalvomis: žemiausias – žalia, žemas – mėlyna, vidutinis – geltona, aukštas – oranžine ir aukščiausias – raudona“, - sakė V. Makauskas.

Visgi realiai Lietuvoje, kitaip nei Amerikoje ar Didžiojoje Britanijoje, visuomenė apie tuos lygius ir spalvas nėra nuolat informuojama. Parengties lygius, nelaukiant VSD rengiamo atsakymo, išsiaiškino „Balsas.lt savaitė“, turi tik atskiros institucijos.

Buvęs VSD pareigūnas, kurio pavardė redakcijai žinoma, aiškina, kad amerikietiškos ar britiškos praktikos Lietuvoje nereikia. „Kelti didelį šaršalą ir rėkti apie grėsmes buvo madinga net ir nedidelėse Europos valstybėse iškart po rugsėjo 11-osios tragedijos. Bet tai buvo daroma ten, kur iš panašaus triukšmo buvo galima gerokai pasididinti finansavimą. Nemažai pasiturinčių mažų šalių žvalgybų iš to pasidarė savotišką verslą. Lietuva pinigų, šiaip ar taip, turi ribotą kiekį, tad prasmės tam nėra jokios“, – teigė buvęs žvalgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, VSD antiteroristų gretos tikrai nėra tokios gausios, kaip kai kas įsivaizduoja, ir, ko gero, nesiekia šimtą žmonių.

Grifonas dirba

Lietuvos VSD, kuris kaunasi su terorizmu, herbe puikuojasi grifonas. Jis irgi pluša, nors ir neskelbia, ar terorizmo grėsmė rožinė ar oranžinė. Kol Amerika ir pasaulis ginčijasi, ar O. bin Ladenas nukautas teisėtai, ar iš viso nukautas ir kada, Lietuvos teisėsauga irgi turi kuo užsiimti. Ji ne tik ruošia atsakymus „Balsas.lt savaitei“. Šalyje toliau teisiama klaipėdietė E. Kusaitė.

REKLAMA

Ji kaltinama, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo tokios grupės veikloje ir rengėsi įvykdyti teroro aktą susisprogdindama strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei, sveikatai ir siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių: būtų įbauginta ir nužudyta kiek galima daugiau žmonių. Maksimali bausmė – kalėjimas iki gyvos galvos.

Lietuvos apeliacinis teismas svarstė, ar verta ją laikyti suimtą. Nepaisant kaltinimą palaikančio prokuroro Mindaugo Dūdos įprasto prašymo rengti uždarą posėdį, jis buvo atviras. Laikyti merginą suimtą prokurorai prašo ir motyvuodami jos planais „pasislėpti nuo teismo“ ir vėl vykti į Rusiją, kur pakeliui į šią šalį ji ir buvo sulaikyta 2009 metų rudenį.

REKLAMA

„Planu“, kaip paaiškėjo, laikytas jos svarstymas, ar liudyti tariamų bendrininkų teisme Maskvoje, ko oficialiai prašė teisiamųjų motina Tamara Magmadova. To „plano“ pakako, kad E. Kusaitė vėl būtų suimta.

Kainuoja milijonus

Asak V. Makausko, 2002 metų vasario 15 dieną Vyriausybė, siekdama užtikrinti tinkamą valstybės ir kitų institucijų veiklos kovojant su terorizmu koordinavimą ir būtinų šios kovos priemonių įgyvendinimą, savo nutarimu Nr. 255 sudarė Tarpžinybinę koordinacinę komisiją prieš terorizmą. „Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius paskirtas vadovauti šiai komisijai. Tarpžinybinė koordinacinė komisija prieš terorizmą svarsto strateginius klausimus ir teikia pasiūlymus Valstybės gynimo tarybai, Seimo NSGK, Vyriausybei, kitoms valstybės institucijoms ir įstaigoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teroro akto sąvoka į Lietuvos Baudžiamąjį Kodeksą (BK) yra įtraukta nuo 1998 metų ir po kelių pataisymų 2003 metų naujajame LR BK yra apibrėžta 250 straipsnyje. VSD buvo pradėjęs du ikiteisminius tyrimus, susijusius su BK 250 straipsniu. Iš minėtųjų  dviejų VSD atliktų ikiteisminių tyrimų vieną perėmė Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra, kitas buvo nutrauktas prokuroro nutarimu, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, - pasakoja VSD atstovas spaudai.

Taigi, tas vienas iš dviejų tyrimų, kuriuos pradėjo terostus gaudanti departamento valdyba, ir taplo garsiosios E. Kusaitės bylos pradžia.

REKLAMA

„Strateginiame objekte“ kažkaip ir kažkada neva turėjusi susisprogdinti E. Kusaitė yra rimto darbo nesusirandančių grifono tarnų patyčių objektas“, – mano buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

„Ne viską galiu sakyti ir dabar, bet galiu patikinti, kad kovai su terorizmu tikrai skiriami milijonai. Gaila, kad kovą su terorizmu mūsų pareigūnai paverčia žaidimais smėlio dėžėje“, – teigė jis, pridurdamas, kad E. Kusaitės atvejis yra panašus į norą pateisinti neturėjimą ką veikti.

REKLAMA

Pasak A. Matulevičiaus, Lietuvos VSD daugiausia stebi NATO partnerių nurodytus asmenis, kurie atvyksta į šalį, ir mato mėginimus plauti teroro veiklai skirtus pinigus.

Apie tai paklaustas tariamų E. Kusaitės bendrininkų Apti ir Aišat Magmadovų, advokatas Kęstutis Kvainauskas sako, kad tai viena juokingiausių abiejų bylų detalių. „Tiek Magmadovų motina, tiek E. Kusaitės giminės krapšto paskutinius skatikus elementariai gynybai. Jei čia būtų tikri teroristai ir arabų naftos pinigai – viskas būtų gerokai kitaip“, – ironizavo advokatas.

Nežinia, kiek kainavo O. bin Ladeno medžioklė JAV, tačiau tai paaiškės greičiau, nei tikrosios E. Kusaitės istorijos, su ja susijusių bylų aptarnavimo išlaidos. Kaip patvirtino VSD, jo darbuotojai už narsią kovą su teroristais yra gavę medalių ir ordinų, tačiau kiek ir kokių bei už kokius konkrečiai žygdarbius – visuomenei žinoti neverta, nes dar sužinos nedraugiškos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų