REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universitetas praneša, kad degužės 10 d. , antradienį, 15 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje Vilniaus universiteto garbės daktaro vardai bus suteikti Berlyno Humboldtų universiteto profesoriui emeritui, Rusijos mokslų akademijos, Sankt Peterburgo valstybinio universiteto profesoriui Jurijui Kuzmenko ir JAV Ohajo universiteto profesoriui Algiui Mickūnui.

REKLAMA
REKLAMA

Profesoriui J. Kuzmenko VU garbės daktaro vardas suteikiamas už fundamentalų indėlį į skandinavų ir germanų kalbų tyrinėjimą ir glaudžius mokslinius ryšius su Filologijos fakulteto mokslininkais. Jis – iškilus skandinavistas, nuo 1990 m. – kviestinis VU profesorius, parengęs per 120 publikacijų ir parašęs tris monografijas, sakoma VU pranešime.

REKLAMA

Mokslininko profesiniai interesai – istorinė fonologija, istorinė gramatika, dialektologija, runologija, kalbų tipologija, kalbotyros istorija, kalbų kontaktai, taip pat senųjų kalbų paminklų studijos. Su Lietuva J. Kuzmenko sieja glaudūs bendradarbiavimo ryšiai. Jis daug prisidėjo 1991 m. įkuriant VU Skandinavistikos katedrą, buvo vienas iš ekspertų, padėjusių rengiant pirmąsias skandinavų filologijos specialybės programas, daugiau kaip 15 VU studentų bakalauro ir magistro darbų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

VU garbės daktaro vardo suteikimas Ohajo universiteto profesoriui A. Mickūnui – pagrįstas šio talentingo mokslininko kūrybos ir veiklos įvertinimas. Jis skiriamas už ypatingus nuopelnus fenomenologijai ir kitiems filosofijos mokslams ir už akademinio bendradarbiavimo su universiteto mokslininkais plėtojimą. Nuo 1990 m. profesorius skaitė įvairius paskaitų kursus Lietuvos universitetuose, mokslo institutuose, dalyvavo ir skaitė pranešimus konferencijose. Nuo 2006 m. A. Mickūnas – VU vizituojantis profesorius, skaito paskaitas ir veda seminarus Filosofijos ir Filologijos fakultetų, A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos, Religijos studijų ir tyrimo centrų studentams. 2007 m. profesorius A. Mickūnas už nuopelnus Lietuvos kultūrai apdovanotas respublikine Lietuvos kultūros premija.

Nuo 1979 m. VU garbės daktaro vardas suteiktas 46 įvairių užsienio šalių mokslininkams ir visuomenės veikėjams, kurie savo darbais prisidėjo prie VU veiklos. Garbės daktarai yra ir Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, buvęs Čekijos Respublikos Prezidentas Vaclavas Havelas, Pizos universiteto profesorius Pietro Umberto Dini ir kt. Garbingiausias universiteto titulas buvo teikiamas ir anksčiau, tačiau išsamių istorinių duomenų apie tai neturima, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų