REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi šunys yra lygūs, bet vieni yra lygesni už kitus. Tokia Dž. Orvelo romano „Gyvulių ūkis“ perfrazuota mintis peršasi bandant aiškintis situaciją dėl mirtinai sukandžioto pekino veislės šuniuko. Aiškinantis, kodėl policijos pareigūnai bandė kaltinti šuniuko savininkę, atsakymas paaiškėjo sužinojus, kas yra jį sudraskiusio šuns savininkai. Jie abu – buvę vidaus reikalų sistemos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Šuns nepajėgė suvaldyti

„Šiaurės rytai“ rašė, kad trečiadienio vakare Biržų piliakalnyje pekino šuniuką vedžiojusi Amanda Dagytė su mama susitiko porelę. Jauna blondinė vedžiojo vokiečių aviganį.

REKLAMA

Pasak A. Dagytės, išvydęs mažą šuniuką vilkšunis pradėjo blaškytis, o merginai nepajėgus jo sulaikyti čiupo šuniuką ir jį mirtinai sukandžiojo. Tai matė ir vaikai bei kitus šunis vedžioję žmonės.

A. Dagienė iškvietė policijos pareigūnus. Šunį vedžiojusi mergina jų laukė, tačiau verkiančios pekiniuko savininkės net neatsiprašė.

Atvažiavusių policijos pareigūnų elgesys pekinuko savininkei pasirodė keistas.

Jie kažką pasikalbėjo su linksmai nusiteikusia vilkšunio šeimininke, o vėliau Amandai esą pareiškė, jog ir ji esanti kalta, nes savo šuniuką vedžiojusi be antsnukio.

REKLAMA
REKLAMA

Verkdama mergina apie tai, kas nutiko, pranešė savo draugo mamai Danutei Gabriūnienei.

Jos abi nuvažiavo į policijos komisariatą rašyti pareiškimo.

Atpažino šunį

Praėjus dienai po šio skaudaus įvykio į Biržus iš Norvegijos grįžo Amandos draugas Mantas. Būtent jis merginai gimtadienio proga buvo padovanojęs pekino šunelį.

Gavę informacijos, kad šunį vedžiojusi mergina gyvena Sodų gatvėje, jie nusprendė jos paieškoti.

Viename iš namo kiemų buvo vokiečių aviganis. Būtent jis, anot merginos, ir sudraskė jos augintinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Gabriūnienė paskambino greta gyvenančiai buvusiai bendradarbei Verai Šnarienei. Iš jos sužinojo, kad šiame name gyvena Dalė ir Audris Mukai.

Paaiškėjo, kad šunį tą nelemtą vakarą vedžiojo Sandra Vasiliauskaitė – Dalės dukra iš pirmos santuokos.

Kaimynystėje gyvenanti Vera Šnarienė „Šiaurės rytams“ sakė, kad Mukų vokiečių aviganis saugo aptvertą kiemo teritoriją. Kai jos dukra kartą nešė laišką, šuo puolė ant jos ir apdraskė striukę. Moteris prisiminė, kad ir kaimynai verkdami laidojo katiną, kurį sudraskė šis šuo.

REKLAMA

Pastarosiomis savaitėmis, kai šeimininkai buvo išvykę atostogauti į užsienį, namuose gyveno S. Vasiliauskaitė. Kaimynė matė, kad šunį, kuris paprastai būdavo tik kieme, ji buvo išvedusi pasivaikščioti.

Ji neslėpė žinanti, jog D. Mukienė yra dirbusi vidaus reikalų sistemoje, o jos vyras – buvęs pasienio užkardos vadovas. Todėl, moters manymu, ieškoti teisybės sudraskyto šunelio šeimininkams nebus lengva.

D. Mukienė yra dirbusi Pataisos inspekcijoje, iš darbo išėjo dėl prastos sveikatos kaip VRM sistemos statutinė darbuotoja. A. Mukas buvo Valstybės sienos apsaugos tarnybos Biržų užkardos vadas.

REKLAMA

Įspėjamosios lentelės nėra

Pirmadienio ryte atvažiavus į Sodų gatvę Mukų kieme už tvoros priešais saulutę lepinosi vokiečių aviganis. Didelis, gražus šuo budriai stebėjo privažiavusią korespondentę.

Ant kiemo vartelių užrašo, įspėjančio, jog kieme yra palaidas šuo, nebuvo.

Kaimynystėje gyvenantys pensininkai Janina ir Jonas Mikalajūnai tvirtino su Mukais gerai sutariantys ir pretenzijų jiems dėl papjauto katino neturintys. Pasak kaimynų, tai geri žmonės, o jų vaikai mandagūs, gražiai išauklėti.

Mikalajūnai minėjo, jog dažnai gatvėje apsilanko girtuokliai ir vagys, tad namus paliekantiems žmonėms apsauga būtina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai į jų kiemą nuėjusį mūsų katiną šuo pajovė, atėjo Audris, atsiprašė, pasiūlė nupirkti kitą. Bet mums kito nereikia. Mūsų katinas buvo ypatingas, persų – egzotų mišrūnas. Tik blogai, kad šunų nebijodavo. Palaidojome jį po tuja, šalia mūsų buvusio šuns“, – kalbėjo J. Mikalajūnienė.

J. Mikalajūnas prisiminė skaitęs „Šiaurės rytų“ straipsnį apie pekino šunelį.

„Anūkė savaitgalį dar pasijuokė, kad ir mūsų katinėliui reikėjo uždėti antsnukį, kad jo nepapjautų“, – svarstė J. Mikalajūnas.

REKLAMA

Pareigūnai komentuoti atsisakė

Pabandėme išklausyti tą vakarą budėjusius Biržų policijos pareigūnus, kurių elgesys papiktino žmones.

Biržų policijos viršininko Eugenijaus Šopio paprašėme suteikti galimybę pasikalbėti su tą vakarą dirbusiais policijos pareigūnais. Jis pažadėjo, kad šį klausimą perduos atstovei spaudai Zitai Žalinkevičienei.

„Darbuotojai atsisakė šį įvykį komentuoti. Be to, jų šiandien nėra, jie visi ilsisi. Tokios informacijos, kas tą vakarą dirbo, neteiksime. Kaip ir neturime teisės sakyti įvykio dalyvių pavardžių, kol nepriimti sprendimai“, – vakar tvirtino Z. Žalinkevičienė.

REKLAMA

Pasak jos, tyrimas bus atliktas per 20 dienų.

Pasak Biržų policijos atstovės, dėl šio įvykio bus atliekamas tarnybinis patikrinimas, nes „Šiaurės rytų“ straipsnyje neigiamai atsiliepta apie pareigūnų darbą.

Panevėžio rajono vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Regina Bučinskienė sakė, kad Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Rimanto Bobino nurodymu dėl publikacijoje nurodytų faktų pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Ta tema“ nekalbės

Biržų rajono socialinių paslaugų centro, kuriame dirba Dalė Mukienė, darbuotojai informavo, kad ji iki gegužės 9 dienos atostogauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės kultūros ir sporto skyriaus specialistas Audris Mukas atostogauja iki gegužės 5 dienos.

Paskambinus mobiliojo ryšio telefonu D. Mukienė neatsiliepė. Jos vyras A. Mukas korespondentei pareiškė jokios situacijos dėl šuns nežinantis.

Jis pabrėžė su spauda nieko nekalbėsiąs.

„Sandra ta tema nekalbės. Dalė turbūt irgi“, – pabrėžė A. Mukas.

Specialistei trūko iniciatyvos?

Per 4 šių metų mėnesius Biržų rajono policijos pareigūnai nubaudė 10 asmenų, kurie padarė gyvūnų įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, gabenimo ir prekybos, agresyvių šunų įsigijimo ir laikymo taisyklių pažeidimus.

REKLAMA

Per praeitus metus už tokius pat pažeidimus nubausti 22 asmenys.

Biržų miesto seniūnijos seniūnė Kristina Vasiliauskienė neslėpė žinanti, kad piliakalnyje ir kitose viešo naudojimo vietose daug žmonių didelius šunis vedžioja be antsnukių.

Seniūnija šiais metais dėl šunų ir kitų naminių gyvūnų laikymo ir naudojimo taisyklių nenubaudė nė vieno miesto gyventojo.

„Tuo turėjusiai užsiimti mūsų specialistei I. Petronytei, kuri neseniai išėjo dirbti į Biržų regioninį parką, trūko iniciatyvos. Planavome rengti bendrus reidus su policijos pareigūnais, tikrinti, kaip biržiečiai vedžioja šunis. Bet nebėra laiko, fiziškai nespėjame. Aš užsiimu skundų tyrimu, specialistas R. Lapėnas – šienavimu“, – kalbėjo K. Vasiliauskienė.

Ji tikisi, kad tuo rimčiau užsiims naujas darbuotojas. Tačiau kada jis bus priimtas, dar nežinia.

Jurgita VITKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų