REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo ge­gu­žės 1 die­nos įsi­ga­lio­jo Vy­riau­sy­bės po­tvar­kis deng­to­se tur­ga­vie­tė­se pre­kiau­ti mais­to pro­duk­tais naudojan­tis ka­sos apa­ra­tais.

REKLAMA
REKLAMA

Per­kan­tie­ji mais­to pro­duk­tus Uk­mer­gės tur­ga­vie­tės ha­lė­je su pre­ke jau gau­na ir kvi­tą. Pre­kei­viai įsi­gi­jo ka­sos apa­ra­tus, ta­čiau tei­gia ne­mo­kan­tys jais dirb­ti. Anot jų, pre­ky­bos sa­lė­je ne­su­da­ry­tos są­ly­gos nau­do­ti apa­ra­tus – trūks­ta elek­tros liz­dų, ne­pa­reng­tos vie­tos jiems lai­ky­ti.

REKLAMA

Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos duo­me­ni­mis, Uk­mer­gė­je iki ge­gu­žės 2 die­nos už­re­gist­ruo­ti 53 ka­sos apa­ra­tai. 49 gy­ven­to­jai pa­tei­kė pra­šy­mus ka­sos apa­ra­tų įsi­gi­ji­mo iš­lai­doms kom­pen­suo­ti. Ben­dra pra­šo­mų kom­pen­sa­ci­jų su­ma – per  48 tūks­tan­čiai li­tų.

Nu­ro­dė skir­tu­mus

Pa­sak UAB „Uk­mer­gės pa­slau­ga“ tur­ga­vie­tės ad­mi­nist­ra­to­rės Ma­ri­jos Sa­va­ne­vi­čie­nės, ka­sos apa­ra­tus įsi­gi­jo vi­si šiuo me­tu tur­ga­vie­tės ha­lė­je pre­kiau­jan­tys as­me­nys. „Nie­kas pas mus ne­pa­si­kei­tė – kaip dir­bo, taip ir dir­ba vi­si. Jo­kio skir­tu­mo, ar su ka­sos apa­ra­tais, ar be jų“, – ti­ki­na ji.

REKLAMA
REKLAMA

Ap­si­lan­kius tur­ga­vie­tės ha­lė­je ir pa­ben­dra­vus su čia dir­ban­čiais pre­kei­viais, su­si­da­rė ki­toks vaiz­das. Skir­tu­mus dir­bant be ka­sos apa­ra­tų ir su jais pa­ly­gi­no pa­tys pre­ky­bi­nin­kai. Jų nuo­mo­ne, esant ne­di­de­lei apy­var­tai ka­sos apa­ra­tai ne tik ne­nau­din­gi, bet ir žlug­do ver­slą.

Tur­gus tuš­tė­ja

Tre­čia­die­nio ry­tą tur­ga­vie­tės ha­lė­je pir­kė­jai prie pre­kys­ta­lių al­kū­nė­mis tik­rai ne­si­sprau­dė. Vie­nas ki­tas dai­rė­si rū­ky­tos bei švie­žios mė­sos ir pie­no ga­mi­nių. Kai ku­rie pre­kei­viai sto­vė­jo lū­ku­riuo­da­mi klien­tų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per die­ną su­pre­kiau­ja­me už 60–70 li­tų. Šim­tą li­tų apy­var­ta per­ko­pia tik šeš­ta­die­niais, kai bū­na dau­giau pir­kė­jų“, – tei­gė švie­žios mė­sos par­da­vė­jai.

Dė­me­sį pa­trau­kė ke­le­tas tuš­čių vit­ri­nų. „Ban­kru­ta­vo ir ne­be­dir­ba“, – apie jų nuo­mi­nin­kus aiš­ki­no iš­tuš­tė­ju­sių vit­ri­nų kai­my­nys­tė­je įsi­kū­rę pre­ky­bi­nin­kai.

Ten­ka tam­py­tis

Sa­vo pro­ble­mas iš­sa­kė rū­ky­tais mė­sos ga­mi­niais pre­kiau­jan­čios mo­te­rys. Zi­ta, Ni­jo­lė, Svet­la­na ir Mil­da ti­ki­no, kad ka­sos apa­ra­tai su­da­ro ne­ma­žai pro­ble­mų. Joms pri­ta­rė ir ki­ti, sa­vo var­dų ne­no­rė­ję sa­ky­ti pre­ky­bi­nin­kai.

REKLAMA

„Sa­lė vi­sai ne­pa­ruoš­ta nau­do­tis tais apa­ra­tais. Nė­ra nei elek­tros liz­dų jiems įjung­ti, nei vie­tos pa­si­sta­ty­ti“, – ti­ki­no pa­šne­ko­vės. Ha­lė­je ne­įreng­ta vie­ta lai­ky­ti ka­sos apa­ra­tus per nak­tį ir ne dar­bo die­no­mis. Juos pre­kei­viai pri­vers­ti kas­kart tam­py­tis su sa­vi­mi. Įsi­gi­ju­sie­siems di­des­nius tai jau ne­ma­ža pro­ble­ma.

Ka­sos apa­ra­tus pre­ky­bi­nin­kai pa­si­sta­to kur kas iš­ma­no – ant vit­ri­nos kraš­to, „įtup­do“ tuš­čio­se plast­ma­si­nė­se ta­ros dė­žė­se. „Aną­kart sie­kiau deš­ros iš šal­dy­tu­vo, ran­ka už­ka­bi­nau apa­ra­tą ir pri­sis­pau­dė kaž­ko­kių skai­čiu­kų. Be to, ran­kos nuo ga­mi­nių nuo­lat drus­kuo­tos – tie apa­ra­tai il­gai ne­lai­kys. Net te­le­fo­nai nuo drus­kos gen­da“, – bė­do­ja tur­gu­je pre­kiau­jan­tie­ji.

REKLAMA

Kvi­to ne­pra­šo

Anot pre­ky­bi­nin­kų, pir­kė­jai tik­rai ne­rei­ka­lau­ja jo­kių kvi­tu­kų. At­virkš­čiai, lie­ka ne­pa­ten­kin­ti ir ap­si­su­kę nu­ei­na nie­ko ne­pir­kę, jei par­da­vė­jas pa­aiš­ki­na ne­ga­lįs nu­leis­ti ke­lio­li­kos ar ke­lias­de­šim­ties cen­tų. Mo­kė­ti­ną su­mą pa­gal svo­rį ir pro­duk­to ki­log­ra­mo kai­ną pa­ro­do ka­sos apa­ra­tas.

„Bet juk tur­gu­je žmo­nės įpra­tę de­rė­tis. Ne­re­tai ir sko­lon pa­pra­šo ko­kia mo­čiu­tė at­ėju­si. Pa­ža­da, kad ga­vu­si pen­si­ją at­neš pi­ni­gus“, – sa­ko Ni­jo­lė. Mo­te­ris ne­sle­pia tu­rin­ti net spe­cia­lų są­siu­vi­nį su sko­li­nin­kų są­ra­šu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bai­mi­na­si tik­rin­to­jų

Pir­mo­sio­mis die­no­mis ka­sos apa­ra­tus įsi­jun­gę, bet jais nau­do­tis ne­mo­kan­tys žmo­nės bai­mi­na­si, kad tuo ne­truks pa­si­nau­do­ti tik­rin­to­jai. „Nie­kas mū­sų ne­ap­mo­kė, kaip jais nau­do­tis. Juk par­da­vė­jas par­duo­tu­vėms ruo­šia spe­cia­lios pro­fe­si­nės mo­kyk­los, o mums nu­me­tė – ir dirb­kit“, – skun­dė­si pa­šne­ko­vės.

Už pre­ky­bą be ka­sos apa­ra­to Mo­kes­čių ins­pek­ci­ja nu­ma­čiu­si nuo 500 iki 1000 li­tų bau­dą. Už ka­sos apa­ra­to kvi­to ne­iš­da­vi­mą – įspė­ji­mas ar­ba 100–200 li­tų bau­da, o už gau­tų pa­ja­mų ne­ap­skai­ty­mą bus bau­džia­ma nuo 200 iki 500 li­tų.

REKLAMA

Tur­gaus pre­kei­vius tik­rins ir po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai. Pir­mą kar­tą nu­sta­čius, kad Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mas ne­vyk­do­mas, pre­kei­viai bus įspė­ja­mi. Jei įspė­tas as­muo pra­si­žengs an­trą kar­tą, bus tai­ko­ma ad­mi­nist­ra­ci­nė at­sa­ko­my­bė.

At­sa­ko­my­bę už pa­žei­di­mus nu­sta­to Ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­sas. Ja­me skel­bia­ma, kad pre­ky­ba ar pa­slau­gos be ka­sos apa­ra­tų įmo­nė­se, įstai­go­se bei or­ga­ni­za­ci­jo­se, ku­rio­se gy­ven­to­jai už pre­kes ar pa­slau­gas at­si­skai­to gry­nais pi­ni­gais, už­trau­kia bau­dą jų va­do­vams nuo 1500 iki 3000 li­tų. Jei as­muo už to­kį pa­žei­di­mą jau baus­tas – nuo 2500 iki 5000 li­tų.

Ligita JUODVALKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų