REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Piktdžiugiškai maištingas raginimas „sudrumskime ramybę“ įgyja visiškai naują prasmę tuomet, kai pavasarį Vilniuje vyksta „Gatvės muzikos diena“. Kaip viename iš pranešimų rašė festivalio organizatoriai – „įdomus bus stebėti, kad kaip filme „Desperado“, kas antras tą dieną išėjęs į miestą, bus su gitaros dėklu“.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltas ir lietingas rytas muzikantams ir publikai nežadėjo nieko gero. Visgi broliai dvyniai „Timohi“ pradėję „Gatvės muzikos dienos“ programą Archikatedros aikštėje kaip visad buvo gerai nusiteikę. „Šaltoka šiandien, nieko nejaučiu“, ‒ trindamas rankas juokavo Romanas. Entuziazmo ir geros energijos kupinas jų pasirodymas sutelkė kelių šimtų žmonių minią.

REKLAMA

Elektroninės muzikos atlikėjams lietus buvo itin neparankus, dalis jų dieną nepasirodė. Kitiems teko stati palapines ar ieškoti prieglaudos tarpuvartėse. Todėl kai kur buvo galima girdėti skambant šokių muzikos ritmus, tačiau pačių DJ'ėjų tekdavo paieškoti.

Pradedant kelionę nuo Archikatedros tęsiant Pilies gatve visur skambėjo gitaros. Rokas atgimsta ir sprendžiant pagal „Gatvės muzikos“ dienoje dalyvaujančių šio stiliaus atlikėjų skaičių, daro tai labai intensyviai. Nuo mokyklos grupelių iki publikai jau pažįstamų atlikėjų ‒ klausytojų netrūko niekam.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje dienos pusėje, maždaug nuo 15 val. orui pragiedrėjus Vilniaus centre tapo dar smagiau. Merginų chorų kolektyvai traukė tuos, kurie į „Gatvės muzikos dieną“ susirengė su šeimomis. Savo šansą laisvai groti nesibaimindami, kad technika bus sugadinta drėgmės gavo ir įvairiausių elektroninės muzikos stilių atlikėjai.

Išsišokėlių festivalyje šį kartą nepasitaikė arba tiksliau sakant niekas nepajėgė pašokti aukščiau nei ant kojokų vaikščiojantys ekstremalių artistų „Le Artist“ trupės atlikėjai. Į Vilnių atvykęs net iš Klaipėdos kolektyvas užsiima įvairiausiais triukais ‒ nuo važiavimo vienračiu iki ugnies spjaudymo. Paklausti, ar jų vaikščiojimui gatvėse būtų trukdęs lietus jie sakė, kad slidus paviršius – pavojingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarop apie 18 val. „Gatvės muzikos diena“ įgijo antrąjį kvėpavimą. Įsitikinę, kad lietaus jau nebus žmonės masiškai išėjo į senamiesčio gatves, parkuose kas antras suoliukas surado savo gitaristą ar pradedantį būgnininką. Sereikiškių parke surengtas specialios individualios breako šokio varžybos. Dalyvių jose netruko – nuo pačių jauniausių iki jau patyrusių breikerių.

Didžiausias festivalio traukos centras – Pilies gatvė eilinį kartą tapo pernelyg siaura, kad sutalpintų muzikantus ir klausytojus. Minios smalsuolių sustoję paklausyti juos sudominusio pasirodymo čia sudarydavo didžiules grūstis. Daug dėmesio sulaukė vienoje iš tarpuvarčių įsitaisiusių beatbox vyrukų grupelė. Tam, kad sukurtų šokių muzikos ritmus jiems užteko mikrofonų, stiprintuvo ir garso kolonėles. Minios dėmesį taip pat traukė ir už jų nugarų apie 19 val. prasidėję ir gerą pusvalandį muštynės tarp dviejų iš beatboxerių palaikymo komandos vyrukų.

REKLAMA

Festivalio uždarymas Vilniuje kaip ir dar šešiuose Lietuvos mietuose baigėsi pusantros valandos trukusia „Drum2gether“ improvizacija. Nuo 20.30 val. visi norintys šalia „Gedimino 9“ esančioje aikštėje galėjo prisidėti prie baigiamųjų festivalio ritmų kūrimo. Kai kas mušė būgnus, kiti naudojosi improvizuotais iš tuščių butelių pagamintai barškučiais, o visi likusieji – plojo rankomis. Nuotaikinga ir linksma be jokių pretenzijų į „ceremoningumą“ mažytė uždarymo šventė puikiai atitiko viso festivalio nuotaiką.

REKLAMA

Nuo 12 iki 22 val. daugiausiai miesto centre septyniolikoje zonų išsidėstę šimtai (niekas jų tiksliai nesuskaičiavo) atlikėjų groja įvairiausio stiliaus muziką – pradedat dainuojamąja poezija, folkloru ar bažnytine muzika ir baigiant roku, metalu bei įvairiausių pakraipų alternatyviais žanrais. Pasak organizatorių, „Gatvės muzikos diena“ šiais metais turėtų suvienyti daugiau nei 50 miestų.

Neoficialiais duomenimis vien Vilniuje dalyvių registruota daugiau nei 300, tačiau kiekvienais metais nutinka taip, kad dar maždaug tiek pat jų į gatves išeina groti niekur nesiregistravę. Sostinėje pagrindiniais muzikantų koncentracijos taškais tradiciškai tapo Pilies, Vokiečių, Vilniaus gatvės bei Gedimino prospektas.

Kitaip nei dauguma muzikos festivalių, jokio atidarymo koncerto „Gatvės muzikos dienos“ nerengia. Pirmas šeštadienio rytą instrumentą gatvėje išsitraukęs muzikantas ir pradeda triukšmingiausią bei muzikaliausią metų dieną savo mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų