REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš vaikų vasaros malonumų – žaidimas ant smėlio. Saulutei įšildžius žemę, mažai kas prilygs mažųjų mėgstamam žaidimui statyti smėlio pilis, rausti tunelius, kepti bandeles. Tik daugiabučiuose augantiems vaikams toks malonumas jau sunkiai pasiekiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjant vasarai Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai ragina prisiminti šunų ir kačių platinamas parazitines ligas. Vienomis iš jų – toksokaroze, echinokokoze ir toksoplazmoze – galima užsikrėsti labai netikėtai.

REKLAMA

Smėlio geriau nekapstyti

Nebeliko kiemuose smėlio dėžių, o jeigu kokia bendrija savo vaikams ir sutvarkė iš senų laikų riogsančią aikštelę, atvežė naujo smėlio, joje vis tiek nesaugu. Po kiemus bėginėjantys šunys, slankiojančios katės, žiūrėk, ir taikosi ant to paties smėlio. Tokio nutupėto geriau nekapstyti.

„Tragedija“, – sako Panevėžio visuomenės sveikatos centro Sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė, turėdama omenyje keturkojų priterštus kiemus ir vaikų žaidimų aikšteles. Kiemų smėlių dėžėmis, jų sauga seniai jau niekas nesirūpina.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo praėjusių metų liepos mėnesio pakeitus reikalavimus, Sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai laboratorijose nebetikrina ir vaikų darželių teritorijų žaidimų aikštelėse esančio smėlio saugumo.

Nuraminti gali tik tai, kad pastaraisiais metais ankstesnių tikrinimų metu pavojingo užkrato smėlio dėžėse nebuvo rasta.

Uždengs patikimai

„Vaikų darželių žaidimų aikštelių be dėmesio nepaliksime. Tikrinsime, ar saugiai įrengtos, ar uždengiamos smėlio dėžės“, – sakė skyriaus vedėja. Praėjusiais metais neuždengiamos smėlio dėžės buvo rastos ketvirtadalyje miesto ir 16-oje procentų rajono vaikų darželių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučių apsuptyje esantis vaikų lopšelis-darželis „Papartis“ netrukus kieme turės naują žaidimų kampelį, naujas, patikimai uždengiamas smėlio dėžes. Pagal užsakymą viena įmonė juos jau baigia padaryti.

„Bus atvežta naujo smėlio, ir kai tik atšils oras, vaikučiai galės drąsiai žaisti“, – sakė darželio direktorės pavaduotoja Laima Kazakevičienė.

Kai vaikai ant smėlio nežais, dėžės bus uždengiamos, taip tikimasi jas apsaugoti nuo šunų, kačių apsilankymų. Saugiausia, pasak pavaduotojos, būtų, jeigu darželių teritorijos būtų uždaros, užtveriamos aukštomis tvoromis. Kol to nėra, vaikų darželiai yra pereinamieji kiemai, lankomi visų, kas tik nori. Dabar nuo neprašytų svečių – keturkojų ir dvikojų – saugo sargai, bandantys ir gražiuoju, ir piktuoju vyti atėjūnus iš darželio teritorijos.

REKLAMA

Echinokokozė jau pasireiškė

Smėlis vaikų žaidimo dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kasmet ir pagal epidemiologines reikmes, nustačius askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinėlius.

Žaisdami smėlio dėžėse, žaliosiose vejose, kuriose yra šunų ir kačių ekskrementų, vaikai gali užsikrėsti toksokaroze.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Vildos Bajoriūnienės duomenimis, praėjusiais metais sergamumas toksokaroze Panevėžio apskrityje siekė 0,14 atvejo 10 000 gyventojų, o visos šalies mastu tokiam pat gyventojų skaičiui registruota 0,36 atvejo.

REKLAMA

Tai dažniausiai pasitaikanti šunų ir kačių platinama liga Lietuvoje. Ją sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų lervos. Dirvožemyje toksokarų kiaušinėliai bręsta, todėl žmogus gali užsikrėsti nuo nešvarių, žemėtų rankų, valgydamas neplautas uogas, vaisius ir daržoves. Daugeliu atvejų liga praeina be simptomų, tačiau gali pakilti temperatūra, atsirasti sausas kosulys, dusulys. Kartais vargina pilvo skausmai, ligonį gali pykinti, išberia ir niežti odą. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis.

Kita sunki parazitinė liga – echinokokozė. Žmogus šia liga užsikrečia kaspinuočių kiaušinėliams per burną patekus į virškinamąjį traktą. Kaspinuočiai žmogui sukelia sunkių negalavimų, jų negydant, žmogus gali mirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors pernai Panevėžio apskrityje echinokokoze niekas nesirgo, per pirmąjį šių metų ketvirtį jau buvo užregistruotas pirmas šios ligos atvejis“, – sakė V. Bajoriūnienė.

Svarbiausia – higiena

Toksoplazmoze tiesiogiai žmogus užsikrečia per nešvarias rankas, pavyzdžiui, palietęs kačių ekskrementus. Netiesioginiu būdu užsikrečiama vartojant nepakankamai termiškai apdorotą ar žalią mėsą, paruoštą iš infekuotos kiaulienos, vištienos ir kt., taip pat per užterštą vandenį, vaisius, daržoves, geriant nepasterizuotą infekuotų gyvulių pieną.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusiais metais toksoplazmozė registruota Rokiškio ir Kupiškio rajonuose. Panevėžio apskrityje sergamumas šia liga siekė 0,10 atvejo 10 000 gyventojų, o Lietuvoje – 0,45 atvejo tam pačiam gyventojų skaičiui. Per pirmąjį šių metų ketvirtį Panevėžio apskrityje registruoti du toksoplazmozės atvejai.

„Siekiant išvengti šunų ir kačių platinamų parazitinių ligų, rekomenduojama rūpestingai laikytis asmens higienos. Reguliariai valyti patalpas, kur vaikštinėja keturkojai. Saugoti dirvožemį ir vandenį nuo teršimo šunų, kačių išmatomis. Eidami pasivaikščioti su šunimi, nepamirškite pasiimti maišelio su kastuvėliu savo augintinio ekskrementams surinkti. Neleiskite šuniui laižyti veido“, – primena V. Bajoriūnienė.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų