REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštųjų mokyklų skaičius šalyje – dažnai tampa įvairaus pobūdžio diskusijų objektu ir sulaukia prieštaringų vertinimų tiek iš akademinių bendruomenių, tiek iš politikų ir visuomenės. Šiuo metu šalyje veikia 14 valstybinių universitetų, bet planuojama, kad šis skaičius bus ženkliai sumažintas. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius gegužės 6 d. vykusio susitikimo su spaudos atstovais metu akcentavo, kad pats metas pereiti nuo planavimo prie darbų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dveji metai buvo pakankamas laikotarpis įsitikinti, kaip konkurencinga veikia mūsų aukštojo mokslo sistema, ar aukštosios mokyklos yra aktyvios ir, ar geba veikti konkurencijos sąlygomis. Stebint procesus, kurie vyksta regionuose ir pasaulyje, matyti, kad net ir pasiturinčiose šalyse jungiasi aukštosios mokyklos ir konsoliduojamas jų tinklas, siekiant sustiprinti turimus pajėgumus platesniame nei vienos šalies kontekste“, – kalbėjo G. Steponavičius.

REKLAMA

Ministras akcentavo, kad aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką reiktų pradėti kaip įmanoma greičiau: „Sistemiškai vertindami aukštųjų mokyklų būklę, laiko laukti daugiau nebeturime, artimiausiu metu bus sukurtos darbo grupės: iš nepriklausomų ekspertų, iš aukštųjų mokyklų atstovų“, – kalbėjo ministras ir akcentavo, kad aukštųjų mokyklų tinklo pertvarka ypač svarbi Vilniuje ir Kaune.

Apie tai, kokiais kriterijais ketinama vadovautis vykdant aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką, pašnekovas sakė: „Išorinis aukštųjų mokyklų veiklos vertinimas, galima sinergija, aktyvesnis resursų naudojimas, naujų ambicingesnių tikslų, programų atsiradimas. Visą tai darys profesionalai – ne politikai“, – apie būsimas pertvarkas kalbėjo G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar šių darbos grupių sprendimai bus privalomi, ministras atsakė, kad visais klausimais bus tariamasi su Seimu, kaip institucija steigėja: „Neabejoju, kad politinė valia reikiamiems sprendimams bus, svarbu, kad šie sprendimai būtų išmintingi. Siekis – turėti konkurencingesnį ir stipresnį aukštojo mokslo sektorių jau artimiausiu metų“, – sakė ministras. Kalbėdamas apie tai, kaip greitai tokie pokyčiai planuojami įgyvendinti, G. Steponavičius akcentavo, kad aukštųjų mokyklų jungimosi procesai yra sudėtingi ir vienerių metų laikotarpis yra optimistiškiausias scenarijus, bet tikėtina, kad tam prireiks 2-3 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Natūralu, kad turėdami fermentuotą keliolikos universitetų skaičių, norėtume per artimiausius kelis metus matyti suvienytas pajėgas – esu minėjęs, kad nuo dviženklio skaičiaus mes galėtumėme pereiti prie vienženklio“, – kalbėjo švietimo ir mokslo ministras.

Jau esama ir savanoriško universitetų jungimosi pavyzdžių: Kauno medicinos universitetas susijungė su Lietuvos veterinarijos akademija ir tapo Sveikatos mokslų universitetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų